Àmbit de la notícia
Ambiental

Arriba el 'Let’s Clean Up Europe 2020'

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Alba Marino
  • El Let's Clean Up Europe consisteix en la recollida de residus de la natura.
    Font: Voluntariat Ambiental
  • El 2019, es van recollir 256.000 tones en 16.840 accions a tota Europa.
    El 2019, es van recollir 256.000 tones en 16.840 accions a tota Europa. Font: LCUE
  • L'any 2019 van participar més de 20.000 persones en més de 300 accions.
    L'any 2019 van participar més de 20.000 persones en més de 300 accions. Font: ARC

Les accions de neteja d’espais naturals d’arreu d’Europa tindran lloc del 18 al 20 de setembre per sensibilitzar a la ciutadania sobre la problemàtica dels residus i la protecció de la natura. 

Emmarcat dins la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, comença el 'Let’s Clean Up Europe' (LCUE), una acció d’àmbit continental amb l’objectiu de conscienciar i sensibilitzar sobre la quantitat de residus que arriben al medi ambient.

Les jornades, celebrades del 18 al 20 de setembre de 2020, consistiran en la recollida de residus llençats de manera incontrolada i que són abocats il·legalment a la natura. 

A Catalunya, s’han organitzat 189 activitats repartides per tot el territori: vuitanta-sis a Barcelona, vint-i-nou a Tarragona, vint-i-set a Girona, dotze a Lleida i tres a Terres de l’Ebre. Es netejaran barrancs i valls, rius i platges, o altres espais com per exemple, els voltants d’ermites per recollir els residus que es trobin.

“Netejarem la banqueta del canal d’Urgell. Anirem canal amunt i avall, però si s’apunta més gent tenim altres zones del poble”, declara Francesc Balcells, alcalde de Palau d’Anglesola (Lleida), un dels municipis que hi participen. Durant la tardor passada van fer una neteja pel poble per conscienciar dels residus i van trobar “moltes llaunes, plàstics, ampolles de vidre, i fins i tot, neumàtics a parcel·les buides dels marges dels camps”, afegeix.

A banda de la neteja en si que es durà a terme aquest cap de setmana, la campanya vol ser una veu per conscienciar i sensibilitzar a la ciutadania de l’elevada quantitat de residus que es generen i es llencen a la natura. Com recorden des de l’organització “el millor residu és el que no es produeix”.

“La banqueta del canal és una via verda on no hi ha papereres i és un dilema. Hi ha gent que ho reclama, però sent una via verda, si fas deixalles les portes cap a casa. Però costa d’entendre”, explica Balcells.

Aquest 2020 se celebra la 7a edició de la campanya 'Let’s Clean Up Europe'. L’any 2019, es van dur a terme 309 accions a Catalunya i gràcies a 20.535 persones es van recollir 86 tones de residus. A tota Europa es van enretirar 256.000 tones en 16.840 accions al continent.

Infografia Let's Clean Up Europe 2019. Font: ARC

Setmana Europea de la Prevenció de Residus

La iniciativa és promoguda per la Comissió Europea com a part de la Setmana Europea de Prevenció de Residus (EWWR per les sigles en anglès d'European Week for Waste Reduction). Compta amb el suport del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya i de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC).  

La Setmana Europea se celebrarà del 21 al 29 de novembre de 2020 per donar a conèixer estratègies de reducció de residus, la política de la Unió Europea al respecte i fomentar accions sostenibles per reduir els residus a tota Europa.  

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari