Arriba la 5a edició de les estades marines Vies Braves
Comparteix
L’edició d’enguany tindrà lloc a Tossa de Mar i Llançà durant el mes de juliol amb dos estades de 15 dies a cada espai.
Els camps de treball Vies Braves són una activitat de voluntariat organitzada per Xatrac on el jovent es converteix en experts en el medi marí i participen en la seva conservació.
Cada participant es compromet, de manera individual o en grup, i de forma desinteressada, en participar en el treball proposat a canvi de la pernoctació, la manutenció i de poder gaudir de lleure educatiu.
Aquesta és la 5a edició i tindrà lloc a Tossa de Mar i Llançà durant al mes de juliol amb dos estades de 15 dies a cada espai.
L’objectiu és que els i les joves d’entre 14 i 17 anys s’acostin al mar per conèixer com és, arribar a estimar-lo i en conseqüència protegir-lo. Tal i com diu Jordi Gaitan, coordinador pedagògic de les estades marines, “el nostre lema és ‘conèixer és estimar i estimar és protegir’”.
Els valors del projecte
Estades marines vol fomentar dos tipus de valors. Per un costat, la convivència i el treball en equip, amb projectes perquè el jovent entengui que per aconseguir els objectius han de col·laborar i treballar en equip.
D’altre banda, les estades tenen objectius que fan referència al medi natural i, per tant, es treballen valors com el respecte a la natura, la sostenibilitat i la conscienciació dels tresors i els perills que amaga el mar. En general es pretén fomentar els valors que estan estretament relacionats amb l’educació.
Gaitan explica que “les estades estan dirigides a joves a qui els hi agradi el mar, que tinguin un cert interès o vinculació o que en tinguin moltes ganes d’aprendre i viure el mar. Gent que estima la natura, amb ganes de bussejar i ganes de passar el dia al mar”.
Què aprendran els participants?
Les estades giren entorn a tres eixos. L’eix de continguts al medi natural, en el qual els biòlegs marins de les estades els transfereixen coneixements. Des d’espècies marines i característiques del litoral, fins a qüestions més de ciències ambientals i de protecció i perills del mar.
El segon eix és el competencial i fa referència a les tasques i activitats que es duen a terme a les estades. Algunes de les activitats són la creació d’un vídeo on els i les participants són actors i actrius, directors i directores i guionistes, l’observació i la identificació d’espècies amb l’ús de la plataforma Natusfera, l'organització d’una jornada de neteja marina i la participació en jornades de formació de diferents temàtiques com ecologia, zoologia i primers auxilis.
“Els joves arribaran i tindran tasques com catalogar unes espècies d’un lloc concret, un projecte científic que tingui a veure amb la qualitat de l’aigua, amb l’ús de la Via Brava o amb la pròpia comunicació de l’activitat, en xarxes socials, la ràdio local i fins i tot algun tall de televisió” afegeix Gaitan.
Gaitan assegura que “divulgar per conscienciar a la ciutadania propera és un gran eix perquè es prengui consciència de protegir el mar”.
El tercer bloc es fonamenta en el coneixement i les experiències que neixen de conviure amb gent que coneixeran allà mateix i amb la que hauran de treballar en equip per assolir els objectius.
Sinèrgies municipals i amb entitats locals
Les estades col·laboren amb els ajuntaments de Tossa de Mar i Llançà i amb alguna de les entitats locals amb l’objectiu d’ajuntar esforços.
“Treballem amb casals d’estiu, ajuntaments, entitats i associacions de neteges de platges i fons marí com Platges Netes. Amb la nostra aportació incorporem valor a aquests projectes i el jovent pot col·laborar directament amb aquestes entitats”, explica Gaitan.
Inscriu-t’hi!
Les estades marines són una oportunitat perquè el jovent s’acosti al mar, el conegui, l’estimi, i el protegeixi.
Gaitan assegura que “tot el jovent que vingui s’ho passarà molt bé, treballarà en equip i aprendrà mentre gaudeix de tot el que ofereix el mar”.
El coordinador de les estades anima a que tothom qui està pensant en apuntar-se miri els vídeos i les fotografies d’altres edicions, i que si tenen dubtes, truquin al 670 293 265 o bé enviïn un correu a info@lacasadelmar.cat.
Per assistir de les estades marines, cal emplenar el formulari d’inscripció.
Afegeix un nou comentari