Àmbit de la notícia
Ambiental

Astrid Van Ginkel: "Desitgem que el confinament aconsegueixi revalorar la natura i les relacions de proximitat"

Entitat redactora
Colectic
Autor/a
Xavi Aranda
  • Fotografia del Mercat de les Espècies d'Argençola. Imatge de Associació el Trill.
    El Mercat de les Espècies d'Argençola se celebra a mijtans de juny. Imatge de l'Associació el Trill.
  • Obtenció d'oli de cadec. Imatge de l'Associació el Trill.
    L'Associació el Trill organitza activitats per extreure oli de cadec. Imatge de l'Associació el Trill.

L'Associació el Trill d'Argençola és una entitat multidisciplinar amb l'objectiu de preservar el medi ambient i fomentar la cultura del territori. Aquest mes de juny han organitzat una edició virtual del Mercat de les Espècies. 

Què és el Trill?
El Trill és una associació formada per veïns del terme d’Argençola; Carbasí, Clariana, els Plans de Ferran, Porquerises, Rocamora, Albarells i la Goda. Els fins de l’associació recollits en l’article 2 dels estatuts són: La preservació i el foment del medi natural, de la cultura, els costums, les festes, les tradicions i la història del terme municipal d’Argençola. Per a dur a terme els seus objectius l’Associació organitiza tota mena d’activitats.

Com va néixer el Trill, quines mancances hi havien a Argençola?
El Trill va néixer a rel d'un grup de persones amb ganes de fer coses pel poble. Per defensar el territori de les agressions que patim en forma d’abocadors, macrogranjes de porcs, camps de golf i actualment per la instal·lació de la concentració d’aerogeneradors. Per la necessitat de donar a conèixer altres models de vida més relacionats amb l’entorn agrari i la natura. Per preservar un lloc que estimem, la cultura, tradició, patrimoni natural, i reduir impactes al paisatge.

Argençola és un micropoble, amb menys de 250 habitants, molts dels quals no hi viuen tot l'any, alguns únicament venen per festa major.

Quina és la implicació amb el Trill dels habitants del municipi d'Argençola?
L'associació de El Trill en formen part habitants d'Argençola que hi viuen tot l'any però també persones que potser no estan ni empadronades però que venen tots els caps de setmana.

Quines són les línies de treball del Trill?

Actualment tenim 5 línies de treball: rutes Argençola, Festes i Mercats, Defensa del territori, Memòria Històrica i Arquitectura Popular.  Amb l'objectiu de donar a conèixer el poble, el paisatge tant singular, el patrimoni arquitectònic, organitzem activitats de caire cultural, festiu i esportiu, entre elles, caminades, el mercat de les espècies (segon dissabte de juny) i l'Intercanvi de llavors (primer diumenge de març).

També s'han realitzat activitats amb l'objectiu de recuperar la Memòria històrica. Actualment es pot veure el documental "De quan anàvem a peu".

Una de les vostres activitats, és el Mercat de les Espècies que s'ha celebrat aquest cap de setmana , en què consisteix?

Aquest any s'ha celebrat el 10è Mercat de les Espècies d’Argençola. Productes de la terra. Com podeu suposar, el Mercat de les Espècies, tal i com el coneixem, no ha sigut possible fer-lo aquest any. Tot i això, no l'hem volgut anul·lar sinó que l'hem adaptat. L'hem fet virtual, una part gravada i part en streaming. El Mercat virtual ha estat dedicat a les herbes de la ratafia.

El mercat ha està organitzat per: El Trill, associació cultural del terme d’Argençola, Ajuntament d’Argençola i Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, i Alimentació. També rep el suport de la Diputació de Barcelona.
 

Eguany, el mercat l'heu celebrat via xarxes socials, com us heu organitzat per a poder-ho fer així?

Es va crear una comissió d'organització del mercat, som 7 persones que ho fem quasi tot. Tenim un lligam a l'Ajuntamen;, que també està a el Trill, per temes de gestió econòmica, com l'ajut de la Diputació, i tot el que sigui de caire polític i institucional. També ens hem coordinat amb la Escola agrària de Tàrrega i el Darp pel tema de la Jornada tècnica del matí.

Una empresa ens ha gestionat tot el tema de gravació i edició de vídeos, així com el directe a les xarxes de El trill del mateix dia 13 i gravació per a poder penjar-ho a la web.

Val a dir que tots els anys en trovabem diverses vegades per organitzar el mercat amb els membres de l'associació. Abans erem més gent en l'organització, voluntaris de fora el trill, inclús algun ponent que li feia il.lusió arribar abans al poble i participar de tota la moguda.

El dia abans ens trovabem la gent de el trill per anar a recollir herbes i preparar la decoració del poble, l'exposició, parades, sombratges, equip de so, regals pels col.laboradors, tiquets i gestió d'inscripcions, i tantes altres coses.

I que el dia del Mercat tots els membres de el trill treiem llengua per la boca tot el dia feinenjant, i pujant i baixant pels carrers del poble, la gent qui hi ha estat, saben del que parlo. Esperem poder gaudir-lo en viu l'any vinent.

Sou una entitat que fomenteu la cultura de la proximitat. Créieu que aquesta cultura de proximitat, serà un valor en alça en un escenari post-covid?

Desitgem que sí! La primavera del 2020 no ha estat una primavera qualsevol. Creiem que ens hem adonat en el confinament de mancances o realitats de la vida quotidiana que fèiem mecànicament però no ens agradaven. Tant de bo que no tot sigui com abans, al contrari, voldríem que es produïssin canvis.

Que ens adonem que els aliments, l’energia i l’aigua són 3 potes del nostre tamboret i hem d’anar cap a la sobirania alimentaria i energètica. Podem cuinar i produir-nos els aliments o comprar de proximitat. Podem instal·lar una placa solar a la teulada.

Al mon rural hi viu gent que cuiden el paisatge i produeixen aliments. Estem cansats de que no es valori el paisatge i la natura. Reorganitzem-nos la vida de forma diferent i tinguem temps per nosaltres i les nostres aficions i necessitats. Hem de parar de fer queixes cap als altres. Hem d'actuar més. És el moment de fer i participar activament.  Creiem que hem vist el món de manera diferent i cal aprofitar-ho.

No tornem a fer el mateix que fèiem abans. Transformem el que hem viscut aquests dies en alguna cosa positiva. Així doncs, desitgem que el confinament aconsegueixi re-valoritzar la natura i les relacions de proximitat.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari