Àmbit de la notícia
Ambiental

BioMARató, la competició que dona a conèixer la biodiversitat de les platges a través de ciència ciutadana

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Carlos Faneca
  • L'objectiu principal de la BioMarató és la divulgació de la biodiversitat del litoral català.
  • Imatge de les persones participants en la primera activitat de la BioMarató 2021.
    Imatge de les persones participants en la primera activitat de la BioMarató 2021.
  • Es duran a terme activitats, durant tot l'estiu, a les platges de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, la Costa Daurada i la costa Brava.
    Es duran a terme activitats, durant tot l'estiu, a les platges de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, la Costa Daurada i la costa Brava.

Una manera divertida de competir de forma amistosa amb altres ciutats de la costa catalana i participar en activitats d'snorkel i submarinisme fotografiant organismes de l'ecosistema marí.

L'èxit de la City Nature Challenge, la competició amistosa i d'àmbit internacional d'observacions naturalistes entre diferents ciutats d'arreu del món, ha portat a diverses entitats catalanes, que estudien i promouen la divulgació de la biodiversitat del medi marí, a allargar la competició i impulsar la versió catalana d'aquest esdeveniment de ciència ciutadana, la BioMARató, que enguany, en la seva primera edició, se celebra des de l'1 de juny fins al 30 de setembre de 2021.

L'Institut de Ciències del Mar, Anèl·lides, Xatrac, Placton Diving, Cos4Cloud i Oceánicos, organitzen durant l'estiu una sèrie d'activitats d'immersió lleugera i submarinisme a les platges de l'Àrea metropolitana de Barcelona, Tarragona i Girona, amb l'objectiu de fer participar la ciutadania i convidar-los, així, a conèixer la biodiversitat del litoral català. "Volem que les platges es vegin com ecosistemes vius, no només com sorra i aigua, sinó fer veure que hi ha molta més vida", explica Andrea Comaposada, fundadora d'Anèl·lides, sobre la funció divulgativa de l'esdeveniment.

"Si es dona a conèixer la biodiversitat que hi ha a les platges, la gent arriba a conservar-les més", explica Comaposada, que afegeix que molta gent que participa en les activitats de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, que són les que organitza Anèl·lides, se sorprèn de la vida marina que hi ha a les platges de la capital catalana i rodalies. "No s'esperaven veure tanta vida, i surten amb un canvi en la percepció que tenen de les platges de Barcelona", afegeix.

Un altre dels objectius és utilitzar tota la informació recollida per dur a terme estudis sobre l'estat de la biodiversitat a les platges catalanes, identificar espècies exòtiques o detectar quines són bioindicadors, una gestió de la informació que es fa a la llarga, però que ajuda molt a conèixer l'estat de les platges. Per una bona gestió de la informació, totes les fotografies que es fan es comparteixen a la plataforma de ciència ciutadana Natusfera i registrar, així, les espècies que es poden trobar a cada platja.

Una competició amistosa

Barcelona, Tarragona i Girona seran les tres províncies que competiran per ser la que aconsegueixi la quantitat més gran d'observacions d'éssers vius sota l'aigua, detectar més espècies invasores i rares o aconseguir el nombre més gran de participants.

En aquestes activitats es facilitaran a les persones participants una càmera subaquàtica amb la qual podran fotografiar les espècies amb les quals es van trobant. Abans de començar, els monitors i monitores expliquen breument les espècies que es podran veure durant l'activitat; un cop a l'aigua, expliquen curiositats de les espècies que van veient; i una vegada finalitzada l'activitat, es duu a terme un taller d'identificació d'espècies.

Les persones participants rebran les seves fotografies al correu electrònic. Serà llavors quan hauran de compartir les imatges a Natusfera, crear-se un perfil a la plataforma a través del web o l'aplicació de mòbil, pujar les fotografies al projecte BioMARató 2021, i identificar l'organisme viu fotografiat. Si les persones participants no tenen els coneixements per identificar l'ésser viu, poden demanar ajuda a la comunitat Natusfera, ja que es tracta d'un espai virtual en el qual es pot conversar i interactuar amb una gran comunitat naturalista.

Les activitats

Tot i que la BioMarató comença l'1 de juny, des d'Anèl·lides s'han avançat i ja van celebrar la primera activitat d'immersió lleugera (snorkel) a Barcelona l'últim cap de setmana del mes de maig. Les activitats que es fan a l'Àrea Metropolitana de Barcelona es duen a terme a Barcelona, amb un total de sis activitats; Badalona, amb quatre, i Sant Adrià del Besòs, amb dues. Totes elles seran activitats d'immersió lleugera abastant la totalitat de les platges d'aquestes tres localitats.

A la província de Tarragona, es duran a terme activitats, tant d'immersió lleugera com de submarinisme, a l'Ametlla de Mar i Coma-Ruga, amb quatre activitats a cadascuna de les dues poblacions de la Costa Daurada. Quant a la província de Girona, se celebren activitats a Lloret de Mar i Calonge i Sant Antoni. Pots consultar tots els horaris i punts en els quals es fan les activitats en aquest enllaç.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari