Àmbit de la notícia
Ambiental

A les Restart Parties es dona més vida als aparells elèctrics i electrònics

Entitat redactora
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya
Autor/a
Paula Puy
  • Un noi i una noia reparen un aparell electrònic
    Font: Restarters Barcelona
  • Persones reparadores ajuden a d'altres que porten els seus aparells elèctrics i electrònics per arreglar
    Sessió de reparació de petits aparells elèctrics i electrònics. Font: Restarters bcn Font: Restarters Barcelona

Parlem amb la Blanca Callén, voluntària del grup de ‘Restarters Barcelona’, entitat que organitza jornades de reparació de petits aparells elèctrics i electrònics.

El 26 de febrer al Mobile Social Congres es va poder assistir a una Restart Party. Qui organitza aquests esdeveniment dedicats a la reparació d’objectes electrònics és l'associació Restarters Barcelona. Tenen l’objectiu de dotar d’una nova vida els aparells que d’altra manera acabarien a la categoria de residus, i ho fan amb persones voluntàries que ajuden a tothom qui vulgui a posar de nou en funcionament telèfons mòbils, ordinadors o cafeteres, entre d’altres.

En què consisteix una Restart Party?

Les Restart Parties són esdeveniments comunitaris i gratuïts on reparadors i reparadores voluntaris ajuden a altres persones a reparar els seus aparells elèctrics i electrònics (AEE). La idea és molt senzilla: tu portes els teus aparells, t’apuntem en una llista i quan arriba el teu torn t’assignem una persona reparador que t'ajuda a arreglar el teu aparell. Mentre esperes, pots prendre alguna cosa, xerrar amb altres persones o ajudar amb la reparació d'altres aparells.

És molt important la idea que no és un servei de reparació gratuïta, per a això ja hi ha els comerços de reparació. En el seu lloc, té una vessant pedagògica. Ens agrada molt el fet que no només reparem els nostres aparells sinó que aprenem una mica sobre electrònica. D'alguna manera intentem recuperar certs coneixements molt bàsics de manteniment i reparació.

Quanta gent participa habitualment? Quin és el vostre objectiu?

Depèn del nombre de reparadors que hi ha en una Restart party. Calculem que si hi ha 3  persones reparadores, en 3 hores de ‘restart party’ podem atendre unes 15 persones. A més, quan tu acabes de reparar el teu propi aparell, no s'acaba del tot sinó que és important documentar el que hem arreglat o no i com, és a dir, també hi ha una pissarra on s'anota la persona, quin tipus d’aparell, la marca, model, què li passa, quin reparador s'ha encarregat i com s'ha reparat.

Aquesta informació després es comparteix en una base de dades que és comú i compartida per totes les ‘Restart parties’ del món, de manera que quan acumulem certa informació, som capaços d'identificar alguns patrons que ens donen pistes de quina marca és més o menys reparable. Aquesta informació és molt valuosa per exemple per a grups ecologistes que volen fer lobby als productors o per als propis consumidors.

Quin tipus d'objectes es poden reparar?

Es poden reparar AEE en general, no hi ha cap limitació, excepte el tema del transport (una rentadora no l'han portat mai per exemple), pel que en general són petits AEE com telèfons mòbils, torradores, etc. Els objectes més habituals són cafeteres tipus Nespresso que quasi sempre tenen problemes amb la cal. També són habituals els telèfons mòbils i altres petits aparells que es compren molt barats a supermercats o grans magatzems que fallen de seguida.

Com va sorgir la idea?

'Restarters bcn' s'inspira en ‘The Restart project’ que sorgeix a Londres, on també hi ha persones que donen suport per posar en marxa projectes a la resta del món.

En el cas de Barcelona va coincidir el fet que Stephan, un membre de la nostra entitat, coneixia prèviament el projecte de Londres, i jo vaig estar a Anglaterra on vaig conèixer el projecte. Al tornar ens vam posar en contacte i ja ens vam començar a moure per crear el grup entre persones interessades. Al principi ens vam organitzar com a col·lectiu al voltant del setembre de 2015. I així va ser fins al 2018, quan ens vam constituir com associació.

Quin és el valor del voluntariat en la vostra entitat?

El voluntariat ho és tot, ja que sense persones voluntàries no existiria el projecte. Hi ha 2 tipologies de voluntariats: persones Voluntàries Reparadores, que són ent que són molt experts amb un perfil més tècnic, i persones Voluntàries d'organització, que ens encarreguem de l'organització de les restart parties, la comunicació, gestió dels esdeveniments, comunicació amb entitats que acullen les 'restart parties', etc.

Com fomenteu la participació?

Tenim diversos mecanismes de participació. D'una banda, tenim la web que és el punt de referència, i allà indiquem com participar per a tota persona interessada a formar part del projecte (com a reparador o d'organització). Per a les persones reparadores tenim una llista de correu, llavors quan ve una petició d'organitzar una 'restart party', consultem la disponibilitat dels reparadors perquè són la peça clau del projecte. Si no en tenen, no podem fer la 'restart party' i busquem una altra data. Llavors els voluntaris organitzadors ja preparem l'esdeveniment, la coordinació i la comunicació.

També tenim altres vies de comunicació, com el MailChimp. Quan hi ha una 'restart party' prenem nota dels emails i s'envia la informació. També tenim xarxes socials (facebook, twitter).

Quina és la teva tasca a l'entitat?

En concret, la meva tasca principal és la comunicació externa de l'entitat, és a dir, quan ve una petició de restart party veure la disponibilitat de persones reparadores i la resta de voluntàries, però en quan a organització també hi ha altres tasques, de manera que una altra persona s'encarrega de portar xarxes socials, una altra d'administració, una altra d'economia, una altra contacta els reparadors, una altra porta la web, etc.

D'organitzadors som 4 o 5 persones voluntàries, en canvi de reparadors hi ha 20 o més a la llista, però gairebé sempre vénen les 3 mateixes i alguna més de suport. Gairebé tot el treball recau sobre 3-4 persones reparadores. Ens costa més trobar normalment persones tècniques que ajudin a la reparació.

Quina és la vostra vinculació amb altres iniciatives de prevenció de residus?

Hi ha altres programes similars com el "Millor que nou, repara't" de l'AMB, una iniciativa institucional amb la qual col·laborem. A més a nosaltres, a part d'organitzar les 'restart parties', també ens agradaria que hi hagués iniciatives a cada poble, a cada ciutat, i en cada barri, de manera que donem suport a totes aquelles persones que vulguin posar en marxa un grup de 'restarters' a la seva zona.

I com feu aquest suport? Us han contactat ja alguns col·lectius?

Sí, per exemple ens van contactar des d'un grup de veïns de La Sagrera, o també aquest any des d'un col·legi de Nou Barris ens van demanar informació per començar una iniciativa per organitzar-la des de la comunitat educativa i llançar-la al barri. El primer que fem és compartir un kit, amb tota la informació de restart project, amb els passos a seguir. A més de compartir aquest material sobre com organitzar una 'restart party', també ens trobem cara a cara, els hi expliquem com ho hem fet, i el que suggerim fer és una primera 'restart party' amb part de voluntaris de la nostra entitat i part de voluntaris locals, buscant reparadors locals del barri (la qual cosa és la part més difícil).

Al final vam organitzar una primera amb reparadors voluntaris de la nostra entitat i altres del barri, i després d'això ja volen soles aquestes iniciatives.

Com fomenteu el treball en xarxa amb altres associacions?

La primera 'restart' que vam organitzar nosaltres, vam buscar el lloc, a l'Aula Ambiental de Sagrada Família, i a partir d'allà ens han anat cridant. Com nosaltres no tenim un espai pròpiament, normalment busquem un altre espai, una assegurança civil per si de cas passa alguna cosa, que normalment ja el tenen les entitats que ens contacten. Habitualment ens arriba una demanda d'una entitat per organitzar una restart en el seu espai i a partir d'aquí establim les col·laboracions, ens oferim voluntàriament a organitzar les 'restart parties'.

Hem fet 'restarts' en molts llocs, com en centres cívics, etc. Per exemple, en unes jornades de la UPC que organitzaven sobre economia circular, en centres socials okupats, etc. La última ha estat al 'Mobile Social Congress', de fet ja és el 4t any que l'organitzem aquí.

Quines són les pròximes dates?

Pels esdeveniment hi ha un límit de places, pel que és important apuntar-se amb temps. La última 'restart' la vam fer dimarts 26 de febrer en el marc del Mobile Social Congress. I les següents són dijous 7 de març, de 17.30 a 20.30h, al Poblenou, dins del marc d'activitats de la Taula de l'Eix Pere IV a Ca L'Isidret, i dissabte de 16 març, d’11h a 14h, en el marc de la Setmana de Consum Responsable organitzada per l'Ajuntament de Barcelona (Parc de les 3 Ximeneies, Paral·lel).

Per més informació es pot contactar amb 'Restarters Barcelona' a restartersbcn@gmail.com o consultant la seva web.
 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari