Àmbit de la notícia
Ambiental

Cap a on va l'educació ambiental?

Entitat redactora
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya
Autor/a
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
  • Publicat el llibre "Educació ambiental: d'on venim? Cap a on anem?
    Publicat el llibre "Educació ambiental: d'on venim? Cap a on anem?
  • L'itinerari pel bosc de Santiga marca l'inici de l'educació ambiental a Catalunya
    L'itinerari pel bosc de Santiga marca l'inici de l'educació ambiental a Catalunya
  • La Societat Catalana d'Educació Ambiental és una associació creada l'any 1985
    La Societat Catalana d'Educació Ambiental és una associació creada l'any 1985

La Diputació de Barcelona ha publicat el llibre "Educació ambiental: D'on venim? Cap a on anem?", amb reflexions sobre quatre dècades d'educació ambiental. Es presenta amb un acte el 8 de juny a l'Espai Bonnemaison.

L'Itinerari del bosc de Santiga, creat fa 40 anys, simbolitza l'origen de l'educació ambiental a Catalunya. El llibre vol celebrar aquesta efemèride. Amb un recull d'articles a càrrec de destacats membres de la Societat Catalana d'Educació Ambiental, reflexiona sobre el model teòric, exposa experiències i planteja reptes per al futur de l'educació ambiental. Autors i autores presentaran el text a la jornada del dia 8 de juny. Les inscripcions són obertes a través en la pàgina de l'esdeveniment.

40 anys d'educació ambiental

Els canvis en la societat al llarg dels darrers 40 anys han estat nombrosos, i, en especial, hi ha hagut una gran variació en la percepció del medi ambient. El llibre presenta una reflexió i una mirada crítica al voltant de l'experiència, per plantejar reptes i responsabilitats de futur per a l'educació ambiental. El doctor Jaume Terradas, que posava les bases conceptuals de l'educació ambiental al número 6 dels Quaderns d'Ecologia Aplicada, durant les primeres jornades d'educació ambiental a Sitges el 1983, revisa ara els fonaments teòrics. S'avalua la necessitat d'aquesta disciplina, els seus vincles amb l'ètica, amb l'educació, i amb les noves formes de gestió i de presa de decisions. Marta La Cruz exposa el concepte d'educació per al desenvolupament sostenible. Aquesta és vista com a un motor d'innovació pedagògica, vinculada amb un model de xarxes de col·laboració i d'educació més humanista.

Recull d'experiències

La doctora Teresa Franquesa porta la reflexió a l'àmbit urbà. La ciutat és vista com un bon context per fer educació ambiental: és una aula, un ecosistema, i té problemes ambientals per afrontar. Així, planteja propostes per a una educació ambiental urbana renovada, en la que siguin protagonista l'experiència quotidiana de les persones urbanites, la participació, la comunicació, i demana integrar la dimensió ambiental i la social. Per a l'autora, amb educació ambiental i visió constructiva i positiva, la ciutat esdevé un motor de transformació de la societat.

L'educació ambiental a la xarxa de Parcs Naturals de la Diputació, a municipis com Badalona, i la tasca realitzada des del Servei de Medi Ambient i Educació Ambiental de la Diputació, també són presentats al recull d'experiències.

El voluntariat ambiental com a estratègia d'educació ambiental

En un escenari de participació ciutadana el voluntariat ambiental representa una forma d'educació ambiental a través de la vivència i l'experiència. Per tant, prenen importància les entitats ambientals de voluntariat, així com el paper de la Xarxa de Voluntariat Ambiental com a facilitadora.

Educació ambiental i mitjans de comunicació

Els mitjans de comunicació són vistos com a aliats de l'educació ambiental. Tenen la possibilitat d'oferir a la ciutadania informació ambiental, imprescindible per a una bona formació i una visió crítica. El llibre denuncia el dèficit informatiu verd que es troba actualment en els mitjans, i planteja alguns dels reptes del periodisme ambiental.

 

Es pot adquirir el llibre a través de la llibreria de la Diputació de Barcelona, en paper o en format .pdf.

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari