Catalunya ja té la primera llista d’espècies exòtiques amb potencial invasor
Comparteix
El Departament d’Acció Climàtica i el CREAF llisten les prop de tres-centes espècies exòtiques que més preocupen a nivell català en el marc de l'informe de la Plataforma Intergovernamental sobre Biodiversitat i Serveis Ecosistèmics.
Les espècies exòtiques invasores suposen una de les principals causes de pèrdua de biodiversitat. Un cop alliberades al medi natural, són un perill per a les espècies autòctones, ja que actuen com a depredadores, competeixen amb elles per l'aliment i l'espai, alteren l'hàbitat i transmeten patògens, malalties víriques i bacteris, entre d'altres. Per tant, en la lluita contra la crisi de biodiversitat que vivim, és cabdal tenir coneixement tant de les espècies exòtiques invasores presents al territori, com aquelles que podrien arribar a ser-ho.
Catalunya compta, per primer cop, amb una llista d’espècies exòtiques amb potencial invasor. El Departament d’Acció Climàtica i el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) han presentat l'informe amb la llista de les prop de tres-centes espècies exòtiques potencialment invasores al territori català i que, per tant, més preocupen. Els dos organismes, amb la contribució d'entitats i projectes arreu del territori, fa més de deu anys que col·laboren amb la realització de l'Exocat, la base de dades de les espècies invasores a Catalunya.
Les espècies amb potencial invasor, que ja han estat detectades a Catalunya, estan incloses en una llista negra conformada per cent setanta-dues espècies exòtiques. D'altra banda, la llista d'alerta vermella inclou cent vint-i-cinc espècies exòtiques amb potencial invasor, que encara no han estat detectades a Catalunya, però que requereixen vigilància per evitar la seva entrada al territori. Cadascuna de les dues llistes es desglossen en dos grups més segons la seva prioritat d'actuació.
Avui som NOTÍCIA Presentem amb @accioclimatica la llista negra de les 170 espècies exòtiques invasores més buscades a #Catalunya Ens preocupen pels seus impactes negatius a la natura, la salut, l’economia i l’agricultura. I ALERTA, perquè algunes us sorprendran. pic.twitter.com/dHgGi735De
— CREAF (@CREAF_ecologia) September 4, 2023
La llista s'ha realitzat en el marc de l'informe dut a terme per la Plataforma Intergovernamental sobre Biodiversitat i Serveis Ecosistèmics (IPBES), un organisme que avalua les tendències, les causes, els impactes i les propostes de gestió per fer front a les invasions biològiques arreu del món. L'informe, depenent de les Nacions Unides, i conegut com l'IPCC de la biodiversitat (en referència als informes sobre canvi climàtic), elaborat per vuitanta-sis persones expertes de quaranta-nou països.
A banda de proposar als més de cent quaranta governs als quals assessora diferents mesures pel control de les espècies exòtiques invasores, l'informe de l'IPBES assegura que l'activitat de l'ésser humà ha estat la responsable d'introduir més de 37.000 espècies invasores en regions d'arreu del món. D'aquestes, més de 3.500 d'elles són nocives per l'entorn que colonitzen, el que suposa, a més d'un perill per a la biodiversitat i la natura, una amenaça mundial per a l'economia, la seguretat alimentària i la salut humana.
Les espècies més buscades a Catalunya
Les llistes elaborades per l'Exocat permeten conèixer quines són les espècies exòtiques potencialment invasores més buscades a Catalunya, segons si han estat detectades al territori i la seva prioritat d'actuació. Les més perilloses són aquelles que es troben a la llista negra de prioritat 1, que inclou les espècies exòtiques detectades a Catalunya amb més potencial invasor i en les que es requereixen actuacions urgents de control i erradicació. Els grups dominants a totes les llistes són les plantes, els ocells, els invertebrats aquàtics i els mamífers.
En la llista negra d'espècies exòtiques, detectades al territori català, però que encara no es poden considerar invasores, trobem diversos grups d'animals, com ara insectes, ocells o mamífers. Quant als insectes, destaca la vespa oriental (Vespa orientalis), detectada per primer cop al port de Barcelona el 2022 i en principi erradicada pel Departament d’Acció Climàtica. Quant als ocells, cal mencionar les cotorres de l’antic gènere Aaratinga que es trobarien a Barcelona ciutat i a l’àrea metropolitana de Barcelona, com Psittacara mitratus o Nandayus nenday.
OCELLS Menció especial a les cotorres de l’antic gènere Aaratinga que es trobarien a la ciutat de Barcelona i la seva l’àrea metropolitana, com per exemple Psittacara mitratus (aratinga mitrada, d'Amèrica del sud) o Nandayus nenday. pic.twitter.com/2I4T6z84fD
— CREAF (@CREAF_ecologia) September 4, 2023
Si fem un cop d'ull als mamífers, cal posar el focus en l’ós rentador (Procyon lotor) i el porc vietnamita (Sus scrofa var. domestica), els dos mamífers més buscats a Catalunya, que estan sent objecte de mesures de control per part del Departament d'Acció Climàtica. Finalment, també hi trobem plantes, com ara les cactàcies punxoses del gènere Cylindropuntia (C. spinosior); plantes aquàtiques, sobretot del gènere Ludwigia (L. grandiflora), o l'Egeria densa i l’Eicchornia crassipes.
A la llista d'alerta, en la qual s'inclouen espècies que encara no són a Catalunya, però que si s'han detectat amb caràcter invasor en territoris propers, hi trobem les algues marines com la Caulerpa taxifolia, els crancs asiàtics (Cherax destructor, Eriocheir sinensis) i mamífers com la mangosta de Java (Herpestes javanicus), el gos viverrí xinès (Nyctereutes procyonoides), l'esquirol gris (Sciurus carolinensis), l'arruí (Ammotragus lervia), el muntjac (Muntiacus reevesi) i la rata mesquera americana (Ondatra zibethicus).
Cal destacar que la majoria d'ocells considerats prioritaris i amb potencial invasor ja són presents a Catalunya i, per tant, inclosos en les llistes negres, mentre que una part important de les plantes i dels mamífers encara no han estat detectades al territori i són inclosos en les llistes d'alerta.
Catalunya, en línia amb les recomanacions de l'IPBES
Algunes de les mesures de control que l’IPBES proposa són crear sistemes d’informació, fer plans de prevenció amb llistes negres i d’alerta o dedicar esforços a erradicar algunes espècies en fase incipient d’invasió. Marc Vilahur, director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, valora que Catalunya "està en línia amb les recomanacions que fa la ciència on l’èmfasi de les polítiques actuals es fa en la prevenció i la resposta ràpida".
I és que, per exemple, l'Exocat ha treballat aquest any en la realització de les llistes negres i d'alerta, tal com hem comentat. "Són una eina molt efectiva per prioritzar on cal posar els esforços de prevenció i detecció i assegurar que responem de forma ràpida i precisa", assegura Vilahur. En la mateixa línia, Joan Pino, director del CREAF, reivindica que, amb l'Exocat, Catalunya ja fa 10 anys que disposa d'un sistema "que millora la coordinació i eficiència de les accions de gestió per a lluitar contra les espècies invasores".
Al gener l'Exocat va presentar el darrer informe anual en el qual ampliava, un any més, la llista actual d’espècies presents. Un sistema d’informació en línia que gestiona el Departament d’Acció Climàtica amb la coordinació del CREAF permet constituir la informació que serveix com a suport per a la presa de decisions i que ara s'ha complementat amb la realització de les dues llistes de les espècies exòtiques més perilloses i potencialment invasores.
Afegeix un nou comentari