Àmbit de la notícia
Ambiental

Ciència ciutadana per detectar la contaminació per ozó, amb l'app CaptorAir

Entitat redactora
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya
Autor/a
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
  • La zona d'estudi de CAPTOR
    La zona d'estudi de CAPTOR
  • Visualització de les dades en l'aplicació
    Visualització de les dades en l'aplicació

A través de l'aplicació es reben les mesures d'ozó troposfèric detectades pels sensors Captor, instal·lats en les llars de voluntaris i voluntàries.

Contaminació per ozó a l'estiu 

En la naturalesa, més del 90% de l'ozó es troba en l'estratosfera, entre 10 i 50 km d'altura. Allà té la important funció d'actuar com a barrera protectora de les radiacions ultraviolades provenients del sol. Però més a baix, en la troposfera, entre la superfície de la terra i els 12 km d'altura, també s'en detecta, generat, en aquest cas, per reaccions químiques, afavorides per altes temperatures i elevada irradiació. Aquí es tracta d'un contaminant generat a partir dels productes de la combustió de les activitats industrials i del transport, que té efectes negatius sobre la salut de les persones, i es considera  el contaminant de l’aire més perjudicial per a la vegetació i els conreus. L'ozó és un dels elements de la contaminació estiuenca, i forma part de l'anomenat smog fotoquímic.

Durant el 2017, a 9 estacions oficials, ubicades en 6 zones diferents i que formen part de la xarxa de vigilància de la Generalitat, s'han mesurat concentracions d'ozó superiors a les recomanades per la legislació. Es preveu que altres 5 estacions de 3 zones podrien superar aquest nivell d'aquí a setembre. Tot indica que aquest any se superaran els nivells d'incompliment legal que es van assolir l'any 2016.

El programa europeu CAPTOR

L'aplicació CaptorAIR informa sobre les concentracions d'ozó troposfèric a una de les zones més afectades per aquest contaminant a Catalunya, l'àrea que inclou el Barcelonès , el Maresme, el Vallès, l'Osona i el Baix Ripollès. En aquesta part del país s'assoleixen les màximes concentracions a Catalunya durant els períodes de primavera i estiu.

L'aplicació ha estat desenvolupada en el marc del projecte europeu CAPTOR, amb la col·laboració d'entitats ambientals com Ecologistes en Acció i la italiana Legambiente, i la Universitat Politècnica de Catalunya, la Universitat Blaise Pascal Clermont-Ferrand (França), el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), Guifi.net, Zentrum für Soziale Innovation, i l'austríaca GLOBAL 2000 .

Amb el projecte CAPTOR la ciutadania i el personal científic col·laboren per la monitorització de l'ozó. Una xarxa de sensors de baix cost es desplega entre ciutadans i ciutadanes voluntaris de 3 àrees d'Europa, a Catalunya, a Àustria i al nord d'Itàlia, amb l'objectiu de mesurar la contaminació per ozó en àrees disperses. Amb les dades s'estimula l'adopció de solucions de forma col·laborativa, per tal d'afrontar el problema de la contaminació per ozó a Europa. 

Accedir i divulgar les dades

El sensor CAPTOR, ubicats en les llars de les persones amfitriones, recullen les dades. L'aplicació captorAIR, elaborada amb programari lliure i gratuïta, permet accedir a aquestes dades i divulgar-les a través de les xarxes socials - Twitter i Facebook. Es pot baixar l'aplicació des de Google Play i col·laborar en la difusió de les dades en temps real.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari