Com fer-se pastor o pastora?

Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya
Autor/a: 
Anna Parisi
Fins al 25 de novembre és obert el termini de matriculació a l'Escola de Pastors Font: Escola de Pastors
Fins al 25 de novembre és obert el termini de matriculació a l'Escola de Pastors Font: Escola de Pastors
L'Associació Rurbans és impulsora de l'Escola de Pastors  Font: Escola de Pastors
L'Associació Rurbans és impulsora de l'Escola de Pastors Font: Escola de Pastors

Com fer-se pastor o pastora?

Autor/a: 
Anna Parisi
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya

Resum: 

El món rural necessita persones, i hi ha persones que aspiren a viure al món rural. Des de fa 10 anys es poden seguir les formacions de l'Escola de Pastors. Fins al 25 de novembre es poden enviar les sol·licituds.

El primer pas per esdevenir pastor o pastora és voler-ho ser. I explicar el perquè és molt important a l'hora d'enviar la sol·licitud per entrar a l'Escola de Pastors. Les motivacions i les aspiracions que porten a voler-se bolcar a una feina en contacte amb la natura en el món rural, també caldrà exposar-les en el col·loqui amb pagesos i pageses que han participat en l'Escola en anys anteriors, amb l'equip tècnic de l'Escola Agrària del Pallars, de les delegacions i de la Xarxa de Suport i Voluntariat i amb l'equip tècnic de l'Escola de Pastors de Catalunya.

La dinamització de la pagesia en l'àmbit rural és el principal objectiu de l'Escola de Pastors, promoguda des de l'Associació Rurbans. I per fer-ho, es basa en un projecte formatiu que proposa un nou model de pagesia, inspirat en l'agroecologia i en el que s'impliquen persones que, moltes vegades, són alienes a una tradició familiar vinculada al camp. Es vol capacitar els alumnes i les alumnes a crear projectes viables econòmicament i caracteritzats per la producció a petita escala de base familiar i/o cooperativa, sostenible amb l'entorn i amb el sector.

Formació teòrica i pràctica

El període de formació va del març al setembre, i inclou seminaris d'especialització teòrics i quatre mesos de pràctica a finques en actiu. Els seminaris tracten tant aspectes relacionats amb la biologia dels animals, com el coneixement de les races, la reproducció, l'alimentació i els aspectes sanitaris, com aspectes relacionats amb les tècniques de producció agroecològiques, la gestió de pastures, i els gossos d'atura. També es realitzen seminaris sobre producció de formatges, energies renovables, i la gestió i el pla d'empresa, i altres vinculat amb els aspectes socials, com el relleu generacional, l'accés a la terra o la gestió de conflictes. Durant les estades pràctiques s'exerciten les tècniques de maneig dels animals i de les màquines, i es realitzen visites a diferents projectes.
En aquest document es pot consultar tota la informació relacionada amb el curs, del que es poden enviar les sol·licituds fins al 25 de novembre. També es pot assistir a una xerrada informativa dilluns 12 novembre a Sant Joan de les Abadesses i divendres 16 a Manresa.

Afegeix un comentari nou