Arriba la quarta edició del festival 'Pirineu, Terra de Versos'
Comparteix
El festival, coorganitzat per les llibreries cooperatives El Refugi de La Seu d’Urgell i La Lluerna de Ripoll, augmenta la proposta en dies.
Un any més, i ja s’arriba a la quarta edició, torna el festival de poesia i música a la muntanya 'Pirineu, terra de versos', coorganitzat per les llibreries cooperatives El Refugi i La Lluerna, amb seu a La Seu d'Urgell i Ripoll respectivament. Aquesta és precisament una de les característiques fonamentals del festival: la intercooperació. En una entrevista de 2023 a Xarxanet, Miquel Albero, membre de la cooperativa El Refugi, explicava que "vam començar a compartir les ganes que tenim de fer xarxa aquí, als pobles de muntanya i, de seguida, van sorgir idees d'intercooperació. Tot plegat sempre des del suport mutu, no des de la competència."
Aquesta cita té com a objectiu omplir aquestes dues localitats de poesia i música durant el mes d’agost. 'Pirineu, Terra de Versos, és un festival impregnat amb una filosofia clara: la de descentralitzar les propostes culturals que es desenvolupen arreu de Catalunya, així com donar veu a les poetesses que ho forme part i ser impuls de la llengua catalana. En aquest sentit, Albero continuava afirmat que "al final, la poesia crea imaginaris i la idea és descentralitzar aquests imaginaris fent un festival descentralitzat."
Aquest any, com a novetat més destacada, s'augmenten les activitats prèvies conjuntes, on destaca el passi del documental 'Si el vers fos un refugi', a càrrec de l’Arnau Baulenas i Cinto Espejo els dies 21 i 23 d’agost. Es tracta d'un curtmetratge produït per la Fundació Miquel Martí i Pol que pretén mostrar la poesia com a eina d’inclusió social.
La segona activitat prèvia tindrà com a convidat de luxe a l’escriptor i músic valencià Pau Alabajos, que durant els dies 27 i 28 d’agost presentarà la seva darrera obra 'Versos a la vietnamita'. En aquest llibre, l’autor traça un recorregut per la poesia catalana de postguerra, escrita en temps de vietnamites, que eren aquelles multicopistes manuals que permetien difondre textos clandestins i subversius en una època caracteritzada per la censura i les repressions quotidianes.
Per finalitzar amb aquest quarta edició del festival, els dies 29 i 30 d’agost a Ripoll i La Seu d’Urgell respectivament, es desenvoluparan els dies grans del festival. El claustre del monestir de Ripoll i La Sala Immaculada de La Seu d’Urgell acolliran les veus potents de Xènia Dyakonova, Sònia Moll, Maria Isern, Montse Maestre i Olga Molina que desenvoluparan un diàleg poètic dedicat a la poeta palestina Rasha Omran. Els recitals clouran amb l’espectacle poètico-musical 'Llibretes i orogènesi', a càrrec de la Neus Borrell i Bru Ferri on musiquen poemes inèdits d’un ventall ampli de poetes.
Les entrades es podran adquirir de forma anticipada a la plataforma tickètic i compta amb la col·laboració de diverses entitats i administracions. En aquest sentit, Albero ja va declarar a Xarxanet que "per nosaltres és molt important que el festival rebi aquests suports, perquè no estem parlant de patrocinadors normals i corrents, sinó que són cooperatives i institucions públiques que ens donen un suport fonamental".
Afegeix un nou comentari