Com ser anelladors i anelladores d'aus

Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya
Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Com ser anelladors i anelladores d'aus

Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya

Resum: 

L'Associació Institut Català d'Ornitologia realitza formacions per a tots aquells voluntaris i voluntàries que desitgin esdevenir anelladors i anelladores oficials pels seguiments d'aus.

L'anellament d'ocells és essencial per extreure informació important per a la conservació de les aus, com quant de temps viuen, on van quan migren i quan marxen o arriben als llocs on es desplacen.

Per anellar aus cal tenir uns bons coneixements de l'ornitologia catalana en general i preparar-se practicant amb persones anelladores expertes, amb diferents espècies d'ocells, en diferents entorns i èpoques de l'any.

A Catalunya l'anellament està organitzat principalment per l'Oficina Catalana d'Anellament de l'ICO. Actualment l'OCA disposa d'unes 200 persones anelladores expertes, la majoria voluntàries, que anellen al voltant de 70.000 ocells cada any.

Aprendre a anellar

Els coneixements necessaris per anellar només es poden adquirir sota la supervisió de persones anelladores experimentades.

Des de les formes de captura i manipulació dels ocells amb eficiència i seguretat, als mètodes per a la identificació, datació, sexat, la presa de mesures, i el correcte registre de dades i enviament d'aquestes a l'Oficina Catalana d'Anellament, són els coneixements que ha de tenir la persona anelladora.

Per aquesta raó, els futurs anelladors i anelladores duen a terme un període de formació d'un o dos anys durant els quals només poden anellar sota la supervisió d'anelladors experts, que són qui avaluen els seus progressos i els preparen per a l'obtenció dels permisos necessaris. La llicència per l'anellament d'aus és un requeriment legal, tal com podria ser el carnet de conduir.

L'Institut Català d'Ornitologia manté uns nivells força elevats d'exigència als seus anelladors, per tal de garantir la qualitat científica de la seva feina i la seguretat dels ocells anellats.

Cursos on formar-se

Cada any l'Institut Català d'Ornitologia convoca cursos d'Introducció a l'Anellament, per afegir als coneixements d'ornitologia tots els aspectes relacionats amb l'anellament.

Un cop adquirides les bases per la formació, convé posar-se en contacte amb anelladors o anelladores experts que estiguin en actiu i practicar fins a aconseguir els requeriments mínims per optar a presentar-se a l'examen de la categoria que s'escaigui.

Formacions aquesta tardor

L'Associació ICO té programades les següents 6 formacions per a la propera tardor

Afegeix un comentari nou