Com utilitzar la mascareta per protegir la salut i el medi ambient

LaviniaNext
Autor/a: 
Ariadna Roca
Les mascaretes d'un sol ús contaminen el planeta.  Font: CC
Les mascaretes d'un sol ús contaminen el planeta. Font: CC
Les mascaretes higièniques reutilitzables són les més recomanades per l'OMS. Font: CC
Les mascaretes higièniques reutilitzables són les més recomanades per l'OMS. Font: CC
Existeixen diferents tipus de mascaretes higièniques reutilitzables. Font: CC
Existeixen diferents tipus de mascaretes higièniques reutilitzables. Font: CC

Com utilitzar la mascareta per protegir la salut i el medi ambient

Autor/a: 
Ariadna Roca
LaviniaNext

Resum: 

La Fundació de prevenció de residus i consum, Rezero, ha elaborat un informe sobre l’adquisició i l’ús de mascaretes reutilitzables.

Les mascaretes s’han convertit en un complement més de la nostra vestimenta diària. Cada vegada és més habitual veure dissenys originals que combinen amb la roba o els complements. Però no hem d’oblidar que la seva funció no és adornar, sinó protegir. I amb la paraula protecció no només ens referim a la nostra salut i la dels altres, també a la salut del medi ambient.

Segons els càlculs de l’Institut d’Investigació Tèxtil i Cooperació Industrial de Terrassa -que ha recollit en el seu informe la Fundació de prevenció de residus i consum, Rezero-, si cada espanyol fes servir dues mascaretes quirúrgiques d’un sol ús a la setmana, sumarien 94 milions de mascaretes. Això suposaria generar 220 tones de polipropilè a la setmana.

Aquesta generació de plàstics no reciclables podria provocar un gran impacte als ecosistemes naturals i aquàtics i, a més, si les mascaretes no són dipositades al contenidor de rebuig, cal sumar-hi el perill de propagació del coronavirus.

Per tant, a l’hora de triar una mascareta cal tenir en compte que ens protegeixi a nosaltres, als altres i al medi ambient.

Tipus de mascaretes

  • Les EPIS o mascaretes autofiltrants (FFP1, FFP2 i FFP3). Aquest tipus de mascaretes són les més indicades pel personal sanitari que està directament exposat a la Covid-19. Protegeixen tant de dins cap a fora com de fora cap a endins, filtrant entre un 78% i un 98% de les partícules a partir de 0,3 micres.
  • Les quirúrgiques. Protegeixen de dins cap a fora, però només de forma parcial de fora cap endins. Tenen un acabat exterior hidròfug que impedeix que qualsevol sortida de fluids amb una eficàcia de protecció que oscil·la entre 95 i el 98%. Estan recomanades per a personal sanitari, malalts confirmats de Covid-19 i portadors sospitosos. Es tracta de mascaretes d’un sol ús.
  • Les higièniques reutilitzables. Fetes de teixit de cala o de malla, són les mascaretes que estan guanyant popularitat arran de la crisi sanitària mundial. També se’ls hi diu mascaretes solidàries, ja que només filtren de dins cap a fora, però són les més recomanades per l’Organització Mundial de la Saut (OMS) per a les persones que no són de l'àrea mèdica. Només estan acceptades les que tenen una eficàcia de filtració bacteriana igual o superior al 90% i una respirabilitat inferior a 60 Pa/cm2.

Cal recordar que, a banda d'utilitzar de la mascareta, s'han de rentar les mans i mantenir la distància de seguretat.

Consells per l'ús de mascaretes reutilitzables de forma segura

  • No es recomanen les fundes en les quals s’introdueixen filtres d’un sol ús, ja que requereixen una manipulació addicional de la mascareta.
  • Les mascaretes amb formes ergonòmiques són les més recomanables, per evitar que entri aire pels plecs laterals.
  • És recomanable no usar la mascareta durant més de 4 hores seguides.
  • Les màscares són d'ús personal exclusiu i no s'han de compartir.
  • Cal canviar de mascareta si s'humiteja o està bruta. I en cas que es deteriori per l'ús, es recomana substituir-la per una de nova.

Confecció de mascaretes

Com indiquen des de Rezero, per elaborar una mascareta casolana de forma segura, l’OMS recomana que tingui tres capes amb la següent combinació de materials:

  1. Una capa interior de material absorbent (cotó, sol o barrejat).
  2. Una capa intermèdia de material repel·lent, com el polipropilè (material sintètic) o una capa de cotó que atrapi les gotícules.
  3. Una capa exterior de material hidròfob que limiti l'entrada de la contaminació exterior pel nas i la boca (polipropilè, polièster o barreges).

Com utilitzar correctament la mascareta

A l’informe de Rezero també indiquen els passos correctes que s’han de seguir per minimitzar el risc de contagi a l’hora de manipular la mascareta:

  • Treure’s la mascareta sense tocar la part frontal.
  • Desar la mascareta en una bossa amb tancament fins que es pugui rentar i netejar.
  • Netejar-se les mans immediatament després de manipular la mascareta i no tocar-se els ulls ni la boca abans de fer-ho.
  • Rentar les mascaretes higièniques freqüentment. Pel que cal triar mascaretes fetes amb teixits rentables que resisteixin altes temperatures.

Com rentar la mascareta

El Ministeri de Sanitat recomana tres mètodes per rentar la mascareta que són capaços d'eliminar la Covid-19:

  • Rentar les mascaretes amb detergent i aigua a temperatura entre 60º-90º a la rentadora.
  • Submergir les mascaretes en una dilució de lleixiu amb aigua tèbia durant 30 minuts. I, a continuació, rentar amb aigua i sabó i aclarir bé per eliminar qualsevol resta de lleixiu i deixar assecar.
  • Rentar amb qualsevol dels productes virucides autoritzats pel Ministeri de Sanitat per a ús pel públic en general. Amb una rentada posterior amb aigua i sabó per eliminar qualsevol resta de producte químic.

Segons l’OMS, també es pot rentar la mascareta amb aigua a temperatura ambient i sabó o detergent i, a continuació bullir-la durant un minut.

Afegeix un comentari nou