Comencen els preparatius del nou hort social de la URV
Encara en fase de condicionament, el projecte està generant expectatives i il·lusions entre estudiants, membres de la comunitat i veïnat. Serà el primer hort de la universitat.
La nova iniciativa a la Universitat Rovira i Virgili (URV) de crear un hort social proposa convertir una zona del Campus Catalunya, que havia estat abocador dins d'unes antigues casernes militars, en un espai agrourbà per desenvolupar-hi una acció que permeti integrar col·lectius socialment vulnerables a través de l'agricultura biològica.
El projecte, impulsat per un grup de PDI, de PAS i d'estudiants entusiasmades, va ser el guanyador de la convocatòria per a Projectes d'Innovació Social de la I Cursa Solidària de la URV, gràcies a la qual van obtenir la majoria del finançament. Els fons que es recaptin a la cursa d'enguany, hi aniran íntegrament destinats.
La professora del Departament de Dret Públic, Susana Borràs, és una de les impulsores del projecte, al costat de la Thays, estudiant de doctorat, l'Anna, estudiant de grau i la Clàudia, ex estudiant de la URV. La Susana explica que el terreny, per les seves particularitats, es troba en un estat molt pitjor a l'esperat i que per tant són encara en fase de tractament de la superfície. Emfatitza, però, que malgrat ser en una primera etapa, "el projecte genera preguntes i il·lusions a tots els àmbits". Per part d'estudiants, diu, que s'interessen per implicar-s'hi, i també per part de veïnat, que ha conviscut amb un espai no només en desús, sinó també degradat al que ara se li donarà una utilitat de la qual a més, tothom en podrà ser partícip.
El Campus Catalunya és dins de la ciutat, però és un espai principalment destinat a estudiants i professorat que marxa quan acaba la jornada. Segons Borràs, l'hort serà una eina per aconseguir que l'espai de la universitat recuperi veïnat, gent de fora que hi entra per fer-hi una activitat.
Recuperant el coneixement sobre la terra
I quina gent? Qui hi podrà participar? Com a punt de partida, la comunitat universitària (alumnat, PDI, PAS) i les persones jubilades i usuàries del Centre de Dia L'Onada. Enfocat, doncs, a persones grans de Tarragona. Per què? La gent gran del Camp de Tarragona està tradicionalment arrelada al treball de la terra i a l'agricultura i en tenen un gran coneixement. Donada la seva disponibilitat, la implicació en l'hort els serà beneficiós i alhora permetrà recuperar aquest coneixement i que el projecte rutlli.
Ara bé, la professora posa l'accent del projecte en què sigui un hort social obert a tothom que hi vulgui participar, que no sigui necessari pertànyer a la comunitat universitària o a cap associació.
Partint d'una idea oberta, amb la quantitat de persones que hi poden participar, seria ingenu pensar que no sorgiran conflictes. L'equip, per anticipar-s'hi, té previst la creació d'un codi de convivència, que de fet, està elaborant alumnat de dret.
Experiència d'ApS
La implicació de l'alumnat de la URV, com en el cas del codi de convivència, és pilar fonamental de l'hort, pels beneficis en la doble direcció que permeten les experiències d'Aprenentatge Servei, per a l'estudiant i per a la societat. Ara per ara, l'hort ja ha comptat amb la implicació d'estudiants de dret i també d'arquitectura per elaborar els plànols de construcció. A més, però comptarà amb la participació d'alumnes de treball social, nutrició i ambientals.
La fase de condicionament en què es troba l'hort anirà seguida de la despedregada, per la qual es farà una crida massiva de voluntariat. Caldrà després portar sorra, aplanar el sòl, instal·lar el sistema de reg i, si tot segueix segons el previst, plantar les primeres llavor el mes de febrer.
Afegeix un nou comentari