'Comerç Verd', el segell per visibilitzar els establiments amb valors de consum responsable

LaviniaNext
Autor/a: 
Carlos Faneca
El distintiu de Comerç verd facilita a les persones consumidores identificar els comerços amb una oferta de productes sostenibles. Font: Rezero
El distintiu de Comerç verd facilita a les persones consumidores identificar els comerços amb una oferta de productes sostenibles. Font: Rezero
Rezero ha certificat, de moment, uns 800 comerços d'arreu de Catalunya i, recentment, les illes Balears. Font: Rezero
Rezero ha certificat, de moment, uns 800 comerços d'arreu de Catalunya i, recentment, les illes Balears. Font: Rezero
El Protocol per la Reutilització garanteix el dret de les persones consumidores a comprar amb elements reutilitzables. Font: Llicència CC (Pexels)
La iniciativa permet a les persones consumidores identificar quins comerços aposten per la sostenibilitat. Font: Llicència CC (Pexels)

'Comerç Verd', el segell per visibilitzar els establiments amb valors de consum responsable

Autor/a: 
Carlos Faneca
LaviniaNext

Resum: 

Rezero impulsa una certificació per a comerços que ofereixin venda a l'engròs i productes de proximitat o comerç just, fomentin el retorn i reutilització d’envasos i venguin productes que facilitin l’estalvi energètic i d’aigua.

L'augment de la sensibilització al voltant d'aspectes cabdals avui dia, com la cura del medi ambient o el foment del respecte o la igualtat, provoca que molts sectors també experimentin una transformació per tal de cobrir necessitats d'una societat que ja ha deixat de comprar el relat del creixement il·limitat. Per exemple, cada cop hi ha més comerços que es regeixen sota els valors de l'ecologia, la proximitat, la reutilització o el consum responsable i just, i això, per aquest gruix de la societat, és un valor afegit.

Per donar visibilitat als comerços que aposten per aquests valors i faciliten a la ciutadania el poder dur a terme un consum conscient, Rezero va crear la certificació 'Comerç Verd'. Aquesta iniciativa va néixer al mateix temps que ho feia Rezero, una fundació catalana que, amb quinze anys d'experiència, està especialitzada a treballar en la prevenció de residus i el consum responsable.

"Teníem clar que per treballar en la branca del consum responsable havíem d'anar de bracet amb el comerç, que és qui ens facilita fer aquest consum conscient", explica la Laia Carulla, directora adjunta de projectes de Rezero. Actualment, Rezero ha certificat uns 800 comerços arreu de Catalunya i, recentment, de les illes Balears. Si el recompte es fa per municipis que han volgut fer aquesta passa i certificar els seus establiments de proximitat, són un total de disset.

Tal com assenyala Carulla, són els propis municipis els que contacten amb Rezero per tal de verificar si els comerços de la localitat compleixen amb els requisits de certificació i, si s'escau, donar aquest segell de 'Comerç Verd'. No obstant això, també són els propis comerços de manera individual els que, tenint coneixement de la iniciativa, volen formar part d'aquesta comunitat sostenible.

Els requisits per ser un 'Comerç Verd'

Per verificar que els comerços poden obtenir la certificació de 'Comerç Verd', des de Rezero s'han establit uns requisits mínims relacionats amb el respecte amb el medi ambient, que els establiments han de complir, per assegurar que l'oferta comercial de l'establiment en qüestió és sostenible i permet un consum conscient.

"Els requisits podrien ser diversos, però els hem acotat sota criteris com la venda a l'engròs; el foment del retorn i reutilització d'envasos; la venda de productes de proximitat, amb certificació ecològica o de comerç just; i l'oferta de productes que facilitin la reducció de residus o els que facilitin l'estalvi energètic i d'aigua", enumera Carulla. Explica, també, que aquests criteris han anat evolucionant amb el pas dels anys. "Al principi teníem molt en compte la distribució de les bosses de plàstic. Ara, regulat, és un aspecte que ha quedat en segon pla", diu.

La directora adjunta de projectes de Rezero afirma que no cal complir amb tots els criteris, ja que, segons la tipologia de comerç o productes que ofereixin, el valor afegit recaurà en un criteri o l'altre. "Les fruiteries venen el 90% dels seus productes a l'engròs. Per tant, en aquest cas, aquest criteri no tindrà valor afegit per donar aquesta certificació", assereix Carulla, que, seguint amb l'exemple, detalla que les fruiteries hauran de destacar en altres aspectes com la venda de productes ecològics o de proximitat.

Comerços que ja neixen amb aquesta filosofia

Des de l'entitat, Carulla explica que la iniciativa va néixer amb l'objectiu clar de recolzar els comerços que ja estaven apostant, per si mateixos, en valors que afavorien treballar en l'ideal de societat de residu zero. Actualment, però, molts dels comerços que neixen ja ho fan amb aquesta filosofia, tenint en compte aquests criteris i valors de respecte del medi ambient que Rezero valora per la certificació de 'Comerç Verd'. Això demostra la gran sensibilització que hi ha al voltant d'aquest aspecte.

"Al principi sobretot certificàvem les botigues més tradicionals de venda a l'engròs, comerços que feia molt de temps que estaven actius i eren pràcticament un reducte", exposa Carulla. Malauradament, manifesta, hi va haver un moment en què aquests comerços van decréixer en nombre, però la situació ara està donant la volta. "La gent demana poder comprar d'acord amb els seus valors, els comerciants ho perceben i creen unes iniciatives molt interessants", manifesta.

Quant al perfil dels comerços, segons diu la directora adjunta de projectes de Rezero, han de ser comerços de proximitat, que no formin part de cadenes. "Busquem potenciar el comerç més petit, de barri. És un criteri que vam decidir al principi perquè consideràvem que era el tipus de consum que s'havia de potenciar, iniciatives més particulars perquè són, justament, les que tenen menys recursos". En aquest projecte de certificació, tampoc hi tenen cabuda els serveis malgrat que en alguns casos podrien comptar amb valors de sostenibilitat.

Ara, el projecte entra en una nova dimensió, ja que, des de Rezero, estan creant una sèrie de recursos, formacions específiques i un servei d'assessorament per tal d'enfortir aquests comerços verds. "Volem que tinguin un espai on poder conèixer altres establiments similars, amb les mateixes inquietuds", assegura Carulla, que explica que l'entitat està creant una plataforma on puguin parlar entre elles i generar un sentiment de comunitat. "Que vegin que no estan sols, que puguin compartir les experiències i reforçar-los", afegeix.

Afegeix un comentari nou