Comunicació i educació ambiental dialoguen a l'octubre

Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya
Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
Diàlegs d'educació i comunicació ambiental organitzts per la SCEA Font: scea
Diàlegs d'educació i comunicació ambiental organitzts per la SCEA Font: scea
El filòsof Jordi Pigem participarà en les jornades d'educació i comunicació ambiental  Font: wikimedia
El filòsof Jordi Pigem participarà en les jornades d'educació i comunicació ambiental Font: wikimedia

Comunicació i educació ambiental dialoguen a l'octubre

Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya

Resum: 

La Scea organitza les jornades, que tindran lloc el 5 i 6 d'octubre a El Prat de Llobregat.

De quina manera es comunica la informació ambiental, com interioritza el missatge la ciutadania i estableix un diàleg genuí amb les temàtiques ambientals? Com s'aborden el canvi climàtic, la pèrdua de biodiversitat, la contaminació de l'aire, la mobilitat i la degradació dels espais naturals?

La comunicació és un procés dinàmic a través del qual s'envia i es rep informació. Com també l'educació, és un procés actiu en el qual la persona emissora i la receptora creen un diàleg, processant la informació i generant-ne de nova. El vincle entre educació i comunicació és estret. Així ho és també en el cas de l'educació ambiental, disciplina que duen a terme entitats, centres docents, ajuntaments, governs i empreses.

El món de l'educació ambiental reflexiona sobre quines són les estratègies que ha fet servir, i si han aconseguit efectivament establir aquest diàleg amb les persones interlocutores, amb la ciutadania en general. Cal comunicar de forma clara i precisa, amb rigor científic, per no perdre la confiança de les persones receptores; i cal ser capaços de generar una reflexió interna per tal d'incrementar el grau de consciència ambiental de la societat. I triar estratègies i metodologies pedagògiques.

El Prat de Llobregat celebra enguany els 30 anys del programa del seu programa d'Educació Ambiental, i acull per aquest motiu les jornades de diàlegs d'educació i comunicació ambiental, organitzats per la Societat Catalana d'Educació Ambiental, (SCEA), el 5 i 6 d'octubre.

Paisatge, canvis socials i comunicació

Ponències, tallers i sortides de camp configuren el programa de les jornades. S'inicia amb la reflexió sobre el paisatge, com a element per interpretar el medi, a càrrec d'Oscar Cid, membre assessor de la UICN. La pedagoga i educadora ambiental Margarida Feliu, plantejarà elements sobre la l'adequació dels materials i recursos d'educació ambiental. El divendres es centrarà en els canvis socials i en la participació ciutadana, de la mà del filòsof Jordi Pigem i de la politòloga Joana Díaz.

Es duran a terme tallers al voltant de mètodes, tècniques i recursos, sobre com activar la participació i l'acció ambiental, o als processos que ajuden a entendre els aspectes ambientals, o a analitzar el que passa en l'entorn. També estan previstes sortides de camp als Espais Naturals del delta, al Parc Agrari, a la Depuradora del Prat i al CRAM - Recuperació d'animals marins. El debat conclourà amb la taula rodona sobre "Com comuniquem? Xarxes socials i mitjans de comunicació.", amb la presència del periodista Antonio Cerrillo, de La Vanguardia, i de Margalida Ramis, de l'Associació GOB Menorca.

Els "Diàlegs Ambientals" se celebraran al Cèntric Espai Cultural d'El Prat de Llobregat. En el mateix espai es pot gaudir de la mostra sobre educació ambiental Camins de Natura. Cal realitzar la inscripció a través d'aquest formulari.

Afegeix un comentari nou