Àmbit de la notícia
Ambiental

Connectant amb el mar

Entitat redactora
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya
Autor/a
Anna Parisi
  • El projecte de ciència ciutadana Observadores del mar inicia una nova etapa
  • Membres de la comunitat Observadors del mar, persones voluntàries, científiques o entitats,  van explicar la seva participació en el projecte. xplicar les
    Membres de la comunitat Observadors del mar, persones voluntàries, científiques o entitats, van explicar la seva participació en el projecte.

La plataforma de ciència ciutadana marina Observadores del mar comença una nova etapa amb una nova web i amb la voluntat de fer de la conservació del mar un afer compartit.

Pablo Ruiz passejava sovint per la platja de Cubelles, amb el seu fill. Recollien petxines, algues, i veien peixos. No eren experts, però a partir d'un article a la premsa van saber de l'existència d'un projecte en el qual compartir amb la comunitat científica les pròpies troballes. 

Pablo va passar a ser un 'observador del mar', un dels 2000 voluntaris científics de la plataforma 'Observadores del Mar'.  Un projecte col·aboratiu que des dels seus inicis ha permes recollir informació sobre el mar, el gran generador d'oxigen, pluja,  regulador del clima de la terra, i origen de la vida en el planeta.

Ciència ciutadana marina

Observadores del mar és una plataforma de ciència ciutadana que es va crear el 2012, amb la que qualsevol persona pot col·laborar amb la recerca marina, recopilant observacions i experiències sobre fenòmens que passen al mar.

Està coordinada des de l'Institut de Ciències del Mar de Barcelona, un dels principals centres de recerca del mar del Mediterrani. Hi participen actualment al voltant de 2.000 voluntaris i voluntàries ciutadans, 70 científics i científiques i al voltant de 300 entitats. I fet de compartir i connectar les persones i els coneixements al voltant del mar.

La nova fase

Dijous 19 de setembre, a l'edifici de l'Institut, enfront de la platja de Barcelona, s'ha presentat el nou portal, que simbolitza la nova fase del projecte. Recentment ha establert una aliança amb el projecte de conservació del medi marí més gran d’Europa, el Life Intermares, coordinat des de la Fundación Biodiversidad. 

A la millora en la imatge del portal  cal afegir la de noves funcionalitats que faciliten la interacció entre persones usuàries, com un xat i elements de gamificació.

Un mapa permet visualitzar els albiraments enregistrats, distingibles en codis de colors: peixos, meduses, coralls, brossa marins... Les observacions es classifiquen en 13 projectes de recerca, darrere del qual hi ha un equip d'investigadors: de peixos mediterranis a peixos invasors, de praderies marines a deserts submarins, de cavallets de mar, meduses, nacres o coralls, meduses crustacis, algues invasores, microplàstics i brossa marina.

Cada observació es pot visualitzar a partir del mapa, de la galeria de fotos o a partir dels projectes.

La conservació de mar, un repte compartit

‘La conservació del mar s’ha de fer amb la participació de tothom i basada en la ciència’, va declarar Ignacio Torres, de la Fundació Biodiversidad durant la presentació. Des del CSIC, a la direcció general de  pesca i afers marítims de la Generalitat, a la Fundació Biodiversidad i el projecte Life Intermares, es va  destacar la comunitat d'actors diversos implicats en la conservació del mar, que es retroben en el projecte Observadors del mar: grups de recerca, entitats que fan activitats al mar, com les escoles de submarinisme, a persones que viuen el mar professionalment o en els moments de oci. 

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari