Consumir menys, consumir sense comprar i comprar amb criteri: les claus del consum conscient

Colectic-comunitari
Autor/a: 
Alejandra Sanchez
La guia de la cooperativa Opcions conté també un directori de recursos sobre consum conscient i sostenible que les usuàries poden consultar. Font: Pixabay. Font: Pixabay
La guia de la cooperativa Opcions conté també un directori de recursos sobre consum conscient i sostenible que les usuàries poden consultar. Font: Pixabay.

Consumir menys, consumir sense comprar i comprar amb criteri: les claus del consum conscient

Autor/a: 
Alejandra Sanchez
Colectic-comunitari

Resum: 

La cooperativa Opcions publica una guia de consum conscient que convida les consumidores a replantejar-se quines són les seves necessitats reals i a intentar satisfer-les sense comprar res.

Opcions és una cooperativa sense ànim de lucre que es dedica a divulgar recursos i informació per consumir menys i millor, a més d'oferir avantatges perquè sigui més fàcil practicar el consum conscient. Coincidint amb el quinzè aniversari de l'entitat, des de la cooperativa s'ha publicat la guia 'Com Consumim? Les claus per consumir menys i millor', elaborada per la investigadora en consum conscient i transformador Montse Peirón.

La guia d'Opcions comença explicant què és el consum conscient i comparant-lo amb el que coneixem com a 'necessitats creades', és a dir, aquells béns i serveis que consumim no perquè realment els necessitem sinó perquè el mercat ens impulsa a fer-ho. En canvi, el consum conscient és aquell que ens convida a preguntar-nos quina és exactament la necessitat que tenim i a buscar maneres de satisfer-la que no impliquin consumir res.

Alguns dels exemples de productes que consumim a conseqüència de les necessitats creades són les joguines, els regals o els viatges de cap de setmana. Segons explica la guia de consum conscient, "certes joguines, o un excés de joguines, entorpeixen el desenvolupament de les criatures" i, continua el document, moltes vegades aquests productes no són necessaris perquè la canalla potenciï la seva creativitat.

Pel que fa a les 'escapades' de cap de setmana, des d'Opcions s'explica que, si es necessita un descans després de tota la setmana d'estudis o feina, aquest temps de qualitat "podem aconseguir-lo amb llibres al sofà de casa". A més, segueix la guia, "si necessitem desconnectar, podem apagar pantalles i sortir a córrer o fer una bona caminada".

Una de les altres claus del consum conscient és no malbaratar menjar, energia, envasos i molts altres productes o serveis que utilitzem en el nostre dia a dia. Per estalviar recursos, la guia recomana, per exemple, posar el mòbil en mode avió sempre que puguem, hivernar o suspendre el nostre ordinador en aquelles estones llargues en què no l'estiguem usant o desendollar electrodomèstics i altres aparells després del seu ús.

Pel que fa al menjar, una bona manera d'assegurar-nos que no el malbaratem és planificar els àpats amb cert marge de temps, fer la llista de la compra un cop hem repassat què ens falta al rebost o a la nevera i no comprar paquets de més unitats de les que realment consumirem.

No cal comprar sempre

Una de les claus del consum conscient és no pensar en les compres com a primera opció per accedir a un producte o servei. Des d'Opcions, ens conviden a pensar en els béns d'ús compartit, com poden ser els llibres, revistes, diaris o pel·lícules que es poden agafar en règim de préstec a les biblioteques. Pel que fa al transport, és molt important tenir en compte el transport públic com a alternativa de mobilitat, per davant del cotxe o d'altres vehicles privats.

Un altre dels petits gestos que ens poden ajudar a consumir de manera més conscient és intercanviar i redistribuir els nostres béns. Tal com s'explica a la guia, "si ja no farem servir més quelcom que està en bon estat, fem-ho arribar a qui pugui fer-li servei". A més, des de la cooperativa també expliquen que una molt bona opció d'intercanvi, encara que menys coneguda, són els bancs de temps, una iniciativa comunitària d'intercanvi de temps, que emula simbòlicament el funcionament d'un banc, però en el qual allò que s'intercanvia és el temps dedicat a serveis a les persones.

Béns reusables, locals i de baix impacte

Tot i que, segons la guia de consum conscient, les compres han de ser la darrera opció, a vegades no queda més remei que adquirir determinats productes o serveis. En cas d'haver de fer-ho, des d'Opcions recomanen buscar productes de qualitat, de segona mà o primar aquells que tenen versions reutilitzables.

A més, en cas d'haver d'adquirir un producte completament nou, és important tenir en compte l'impacte ambiental que aquest genera. Alguns factors a valorar són si el producte s'ha fabricat amb materials renovables, si prové d'una explotació sostenible o si la seva producció ha estat ecològica. A més, és important evitar envasos innecessaris i facilitar el seu reciclatge posterior.

Per últim, des d'Opcions recomanen potenciar el consum en circuits econòmics locals i que posen a les persones al centre. Per fer-ho, només cal localitzar i consumir als comerços de proximitat i intentar comprar, sempre que sigui possible, directament a les productores.

Afegeix un comentari nou