Cosmètica vegana i les substàncies d’origen animal amagades sota noms científics
El veganisme se sol associar amb una alimentació lliure de productes d'origen animal, però va molt més enllà. És un nou estil de vida que arriba a molts altres aspectes, com ara la roba o els cosmètics.
Des dels orígens dels temps, els homes i les dones han fet servir els cosmètics per embellir, netejar o perfumar el seu cos. A l’hora d’elaborar aquestes substàncies s’han fet servir ingredients d’origen vegetal, animal i, fins i tot humà. Però al segle XXI els moviments ecologistes i una societat cada vegada més sensible i defensora dels drets dels animals ha anat exigint a les marques uns cosmètics respectuosos amb els animals.
El 2004, la Unió Europea va prohibir l’experimentació amb animals pels productes cosmètics i el 2009, pels ingredients cosmètics. Aquest mateix any també es va il·legalitzar la comercialització de productes cosmètics que continguin ingredients experimentats en animals als països de la UE.
Etiqueta 'Cruelty free' i cosmètica vegana
Però, arribat el moment de comprar un xampú, un perfum o un maquillatge com podem saber si, realment, són lliure de crueltat animal o són vegans? La Fundació per a l'Assessorament i Acció en Defensa dels Animals (FAADA) inclou al seu web un contingut que ens pot ajudar a aclarir dubtes al respecte.
Així, els que són lliures de crueltat animal s’identifiquen amb l’etiqueta 'Cruelty free'. Perquè un producte compleixi amb aquest requisit és necessari que cap dels ingredients que el componen ni el producte final hagi estat testat en animals. Això no vol dir que siguin lliures de productes d’origen animal, ja que poden incloure llet, mel, cotxinilles, entre altres.
Igual que en l’alimentació, el veganisme també ha entrat en joc en la cosmètica. A les botigues podem trobar productes etiquetats com a 'Vegan' certificats per la Vegan Society que van més enllà de l’etiqueta 'Cruelty free'. És la que aposta per no incloure entre els seus ingredients cap d’origen animal i tampoc cap que hagi estat testat en animals.
Substàncies d’origen animal
Però, tot i les regulacions i les etiquetes encara estem lluny de trobar al mercat productes lliures d’ingredients d’origen animal. Us fem un recull d’algunes d’aquestes substàncies que es camuflen sota noms científics i tècnics.
Per exemple, la queratina, és una proteïna obtinguda de les banyes, peüngles, pèl i ploma dels animals. Es troba habitualment en productes pel cabell. El sèu (àcid oleic i oleat oleic) que s’utilitza per a la laca de les ungles, sabons o maquillatge d’ulls, és greix en cru de bou, vedella, ovella o corder.
De les ovelles i altres mamífers també s’extrau la Lanolina, és una cera natural produïda per les glàndules sebàcies de l’animal i s’utilitza per bàlsams labials, i cremes per les esquerdes dels mugrons durant la lactància. Aquest producte es pot substituir per la lanolina vegetal extreta del llard de Karité. La cera Alba que elaboren les abelles, s’utilitza com a emulsionant natural, per cremes de llavis, pintallavis, sabons i humectants, entre altres productes.
Sovint, s'inclou la goma laca per donar brillantor i força als esmalts d’ungles. Aquest ingredient s’obté a partir de les secrecions d’un petit insecte anomenat cuc de la laca.
Continuant amb els insectes, el carmí (àcid carmínic, E-120 i CI 75470) utilitzat habitualment pels llapis de llavis, colorets i pinta ungles s’aconsegueix bullint cotxinilles prèviament dissecades i polvoritzades. La bava de caragol la trobem a les cremes antienvelliment i productes que milloren l’elasticitat de la pell. Aquest ingredient s’ha obtingut provocant un estat d'estrès als caragols mitjançant radiacions o estres mecànic.
La indústria cosmètica també utilitza animals marins. És el cas de l’esqualè, té propietats hidratants i s’obté dels taurons. Tot i que també pot ser d’origen vegetal i es pot aconseguir de les olives, el sucre, el blat de moro o l’amarant. La guanina prové de les escates de peix i s’utilitza per aconseguir unes ombres d’ulls ben brillants.
Per comprar cosmètics que respectin els animals ens haurem d’acostumar-te a llegir amb deteniment les etiquetes dels ingredients o bé adquirir els productes etiquetats com a vegans.
Afegeix un nou comentari