Cotilló sense plàstic per celebrar amb valors i demostrar que ens podem divertir sense embrutar
Comparteix
Circulars torna a celebrar Cap d'Any amb aquest element festiu, aquest cop amb disseny i producció a càrrec de persones amb diversitat funcional de Fundació Topromi.
"No està renyit. Ens podem divertir sense embrutar. Ens agrada posar-nos i treure'ns coses com a part de la tradició, però això no comporta embrutar l'entorn". Amanda Pérez, membre del projecte Circulars, explica la motivació de crear un cotilló sense plàstic, aquest any amb un disseny i producció inclusiva i de proximitat a càrrec de persones amb diversitat funcional i "molta creativitat" de la Fundació Topromi creades i impreses en aquestes mateixes instal·lacions.
La bossa de paper inclou un barret, unes ulleres, un aplaudidor i elements de photocall, entre els quals hi ha una boca, un bigoti, un micròfon i una bafarada amb una emoticona. Tot és de cartó i reutilitzable i, respecte l'any passat, s'han substituït les serpentines per ser d'un sol ús, l'antifaç perquè portava una goma i un xiulet de fusta que no era de producció pròpia.
El cotilló es pot adquirir a través d'internet a Dignidart, a les botigues Abacus i a altres comerços del territori que s'anunciaran a Instagram.
La idea neix de Circulars, un projecte intercooperatiu que impulsen El Far Cooperatiu i Dignidart el 2019 amb l'objectiu de construir models de vida més sostenibles a través de la comunicació i la sensibilització. "És reutilitzable, genera ocupació i, sobretot, és un element de reflexió: comprem una cosa molt barata de plàstic, la fem servir una estona i la llancem cada any. Potser que parem. Ho podem reaprofitar igual que fem amb l'arbre o el pessebre", explica Pérez.
"A vegades ens sembla que per ser sostenibles hem de fer grans renúncies, quan només cal cercar alternatives per celebrar amb valors. Fa patxoca quan coneixes el que hi ha al darrere", afegeix.
La pandèmia i els objectes d'un sol ús ens ha fet retrocedir en termes mediambientals. A més, per festes, l'alegria de sortir-nos de la rutina i el consumisme ens poden portar a ser menys conscients del nostre consum. Més enllà del cotilló sense plàstic, cal qüestionar-se on i què comprem, o com emboliquem els regals, "parar-nos a pensar que som les mateixes persones de sempre consumint més que mai".
Des de Circulars ens aconsellen planificar els regals amb temps per no acabar utilitzant bosses de plàstic o fent comandes a internet. "Veure la brossa fa de mirall de com fem les coses. Un bon exercici també és fer un tomb pel barri o el poble per veure com quedaria el paisatge si totes aquestes persianes estiguessin abaixades", comenta Pérez. "Està en la nostra mà una part de la responsabilitat de repartir la riquesa".
Afegeix un nou comentari