Crida de voluntariat per protegir la tortuga careta a les platges aquest estiu

LaviniaNext
Autor/a: 
Carlos Faneca
La tasca de voluntaris i voluntàries al projecte de la tortuga careta és crucial per ajudar a arribar a les tortuguetes al mar. Font: GEPEC-EdC
La tasca de voluntaris i voluntàries al projecte de la tortuga careta és crucial per ajudar a arribar a les tortuguetes al mar. Font: GEPEC-EdC
Els voluntaris queden encantats amb l'experiència i solen repetir. Font: GEPEC-EdC
Les persones voluntàries queden encantades amb l'experiència i solen repetir. Font: GEPEC-EdC
És molt important que les tortuguetes arribin a sortir de l'ou, ja que és una espècie en perill d'extinció. Font: CC
És molt important que les tortuguetes arribin a sortir de l'ou, ja que és una espècie en perill d'extinció. Font: CC

Crida de voluntariat per protegir la tortuga careta a les platges aquest estiu

Autor/a: 
Carlos Faneca
LaviniaNext

Resum: 

Un any més, des del Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans - Ecologistes de Catalunya (GEPEC-EdC) busquen a la sorra els nius, on les tortugues ponen els ous, per protegir-los i assegurar la seva viabilitat.

Amb l'arribada de la calor, les platges catalanes s'omplen de banyistes que gaudeixen dels fantàstics espais que tenim al litoral del nostre país. No obstant això, les platges no són només espais de lleure, sinó que també són ecosistemes on conviuen diverses espècies. I és durant aquesta època de l'any quan a les platges catalanes també hi arriben algunes espècies per pondre els seus ous a la sorra, com és el cas del corriol camanegre o les tortugues careta.

En el cas de la tortuga careta (Caretta Caretta), la més present al mar mediterrani, ja fa uns anys que escull les nostres platges per nidificar. La situació de canvi climàtic que vivim actualment, ha fet que les tortugues deixin de pondre ous en aquelles platges on habitualment ho feien a causa de l'augment de temperatures. Així, les tortugues s'han anat movent i estan colonitzant espais de les platges del litoral català.

La situació de massificació de les platges, la pesca accidental, i la contaminació marina, però, són alguns aspectes que posen en perill la conservació dels nius de la tortuga careta. Per protegir-los d'aquestes afectacions, el Grup d'Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans - Ecologistes de Catalunya (GEPEC-EdC), que treballa des del 1999 de forma activa en favor de les tortugues marines, ha fet una crida de voluntariat per vigilar i protegir les tortugues i els seus nius, fer prospeccions a la recerca de rastres i fer divulgació d'aquesta espècie.

Susanna Cuadros, tècnica responsable de voluntariat del GEPE-EdC, ens explica que l'entitat busca persones voluntàries que ajudin a les persones tècniques de l'entitat a dur a terme prospeccions a les platges per buscar tortugues o rastres de tortugues, i acabar trobant els nius. "Són una mena de passejades que es fan, sobretot al matí molt aviat o a les nits, per tal de tractar de detectar possibles nius a la sorra", explica Cuadros, que recorda que aquest estiu encara no se n'ha descobert cap niu, però que s'han vist senyals que s'estan apropant.

Les persones voluntàries que cerca l'entitat també s'encarregaria d'informar pescadors i pescadores, persones treballadores de guinguetes o qualsevol persona que estigui a la platja en aquell moment, de la possible presència de tortugues. "Han de saber que si veuen un rastre o una tortuga, sobretot no la molestin i truquin al 112 per informar-ne. És una informació molt important que ha d'arribar a tothom que estigui present a les platges", considera Cuadros, qui també lamenta que massa sovint algunes persones molesten aquests animals.

Un cop se'n trobin nius, si l'entitat s'encarrega de la vigilància del niu, l'entitat farà una nova crida de voluntariat perquè totes aquelles persones que vulguin ajudar les tortugues, i vigilar els seus nius, ho puguin fer.

L'estat de la tortuga careta

Tal com assenyalen des del GEPEC-EdC, l'estat de la tortuga careta no és bo, ja que les administracions responsables no estan realitzant estudis per calcular la quantitat de tortugues careta a la nostra costa, ni com els hi afecten les diferents problemàtiques del litoral. "Es tracta d'una espècie protegida i, per tant, hem de fer el possible perquè la majoria de tortuguetes puguin arribar al mar", afirma Cuadros.

La tortuga Careta és una espècie que pot pondre entre 100 i 120 ous per niu a la sorra de la platja. El període d'incubació pot arribar a durar més de dos mesos. Els ous solen fer eclosió a la nit, donant pas a una escena màgica en què les petites tortuguetes fan camí cap al mar sota la llum de la lluna.

Per donar a conèixer aquesta espècie a tots els membres de la família, a més de conscienciar la ciutadania de la importància de protegir-la, els membres del voluntariat de la tortuga del GEPEC-EdC han fet el videoclip musical ‘Per un mar ple de tortuguetes!’. "És una iniciativa del propi voluntariat que ha fet aquest videoclip que té un missatge molt important", exposa Cuadros. El clip compta amb una versió en 3D per a viure l’experiència en tres dimensions.

Afegeix un comentari nou