Susanna Cuadros: "És molt important formar el voluntariat perquè també puguin conscienciar i informar"
Comparteix
La responsable de voluntariat del GEPEC ens explica les formacions que es fan per a cadascun dels projectes de l'entitat amb l'objectiu de dur a terme les activitats de custòdia, però també informar a les persones interessades que s'apropen.
El Grup d'Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans-Ecologistes de Catalunya (GEPEC-EdC), és una de les entitats catalanes d'àmbit ambiental que més persones voluntàries mobilitza a través dels seus projectes de voluntariat ambiental. Destaquen projectes com el de protecció del corriol camanegre i el de custòdia del niu de la tortuga careta, però l'entitat també compta amb el projecte de la finca del Canyadell, a Altafulla, on hi ha viver experimental de planta autòctona, o els grups per cercar flora amenaçada a la costa tarragonina.
En qualsevol cas, des del GEPEC-EdC expliquen que és molt important per a l'entitat tenir uns voluntaris i voluntàries ben formats. Ho diu la Susanna Cuadros, responsable de voluntariat del GEPEC-EdC. La Susanna s'encarrega dels grups de voluntariat local, així com de les persones voluntàries europees que participen en el projecte emmarcat en el cos europeu de solidaritat per a joves d'entre 18 i 30 anys. Ella ens explica el procés de formació dels voluntaris i voluntàries de l'entitat.
Com és el procés de formació de voluntaris i voluntàries?
En el cas del projecte del corriol camanegre, enguany hem començat amb una formació que hem fet en línia a causa de la Covid. Després hem dut a terme una segona formació, en aquest cas presencial, a cada municipi. Considerem que és molt important tenir persones formades abans de fer el voluntariat. Per poder ajudar han de tenir informació de l'animal que volem protegir i saber què fer per no molestar aquesta espècie amenaçada que posa els seus nius a les nostres platges.
L'altra funció que veiem igual de rellevant és la formació per poder informar. Quan els voluntaris van a la platja a observar el corriol camanegre es poden trobar amb molta gent a la qual han de conscienciar, quelcom que és quasi tan important com observar-la. Aquesta tasca és també crucial en el projecte de la tortuga careta.
Parla’ns d’aquest altre projecte, el del niu de la tortuga careta.
El voluntariat de la tortuga careta és el grup més destacable quant a nombre de voluntaris i voluntàries. L’objectiu és fer custòdia del niu, aquest any a la platja de Calafell. La tortuga va posar el niu el 19 de juny i l’11 d’agost van néixer les tortuguetes. Es van inscriure uns 600 voluntaris en total per fer la vigilància, perquè no passi res, o per fer els transectes, els passejos que es fan a la platja de nit o al matí per veure si es troba algun rastre de tortuga marina i així poder trobar possibles nius.
Quins aspectes es tracten a les formacions?
Es mira de cobrir tot. A la formació en línia del corriol camanegre es parla del GEPEC, el que fem i la nostra trajectòria treballant a tota la província de Tarragona, i una mica d’informació sobre l’espècie. A la formació presencial es tracta més com observar l’animal, sense molestar, quina distància mantenir, etcètera.
En el cas de la tortuga, tota la informació es va donar de manera presencial perquè vam mobilitzar ràpidament els voluntaris quan es va trobar el niu. Abans de començar la seva tasca, i després de fer la formació, als voluntaris se’ls informa sobre els drets i deures del voluntariat i signen un document de compromís de voluntariat.
I, com has dit, una de les tasques més importants, és la conscienciació.
Sí, és bàsic informar i conscienciar a la gent que passa per la platja, siguin els usuaris, els pescadors o el personal que hi treballa, com la brigada de neteja o els socorristes. En el cas de Calafell el niu de la totuga estava al costat del passeig marítim, per tant calien persones ben formades per informar a qui passés per allà, que es paren i fan preguntes.
Els nostres voluntaris que custodiaven el niu han informat més de cinc mil persones que passaven per la zona, mentre que les persones que han fet els transectes, han recorregut més de 1.080 quilòmetres per les 41 platges inspeccionades, formant unes 1.300 persones que es troben: usuaris, pescadors de canya, etcètera.
Formar voluntaris i voluntàries que alhora formen més gent.
Molta gent es mou a la platja i no sap que una tortuga marina ve a les nostres platges a posar el seu niu. O no saben que a la platja on passen l'estiu, el corriol camanegre fa els seus nius justament on posen la tovallola. Si no ho saben, poden fer molt de mal. El mateix amb els grups que treballen amb la flora. Si informes que les espècies invasores poden fer molt de mal a les espècies autòctones que tenim, i que podem perdre la nostra varietat i biodiversitat, doncs es conscienciaran. Com més ho sàpiga la gent menys plantes invasores posaran al seu jardí.
Quan reben aquestes formacions i quant duren?
La reben al principi, abans de dur a terme l'activitat. La duració de les formacions depèn del projecte, però intentem que no duri més d'una hora o hora i mitja. Com hem comentat, en alguns projectes es fa més d'una formació i, a banda d'això, de vegades enviem un document on tenen tota la formació escrita, o un PowerPoint, com en el cas del corriol camanegre, perquè les persones voluntàries el puguin revisar si tenen algun dubte.
És molt bonic com, entre les persones voluntàries, també s'ajuden les unes amb les altres. L'any passat, a la platja de la Pineda, vam fer la custòdia de dos nius, i voluntàries que van participar en aquell projecte, enguany han ajudat a fer les formacions de Calafell. A més, a partir de la formació del GEPEC elles mateixes han anat formant-se. Això ens fa molt contents.
Quin és el perfil de la persona voluntària?
En els nostres grups de voluntariat et trobes de tot, hi ha persones que no tenen res a veure en aquest món, treballen d'altres coses: a l’oficina de turisme, a la brigada de neteja, de professor... però també hi ha biòlegs marins, per exemple.
Aquest any hem tingut molts voluntaris de la Fundació Santa Teresa, que han fet una gran tasca d’una manera molt positiva i divertida. També hem comptat amb l’ajuda de la Fundació Onada de Torredembarra. Cal destacar també que alguns joves menors no acompanyats s’han apuntat a neteges a la platja dels Muntanyans o a l'extracció de plantes invasores. Estem molt contents d'omplir aquesta part social i la veritat que per nosaltres és una experiència molt bonica.
Les entitats ambientals tenen recursos per poder fer aquestes formacions?
Recursos sempre falten a les associacions. Hem aconseguit fer acords amb alguns ajuntaments. Més enllà dels recursos que ens poden aportar, és positiu que s'hagi format al personal de l’ajuntament, com la brigada de neteja o la policía local, al voltant dels nostres projectes.
En el cas de la tortuga és un gran èxit la quantitat de voluntariat mobilitzat, però pel GEPEC una despesa molt gran, una gran inversió de personal i recursos de l'associació. Es fa un gran esforç i potser fa falta més suport per part de les administracions. És molt necessari donar suport al voluntariat perquè sense ell moltes coses no serien possibles.
Com ha afectat la pandèmia en les xifres de voluntaris i voluntàries?
Es nota que hi ha més interès per part de les persones, i també per part dels ajuntaments. Encara falta molt més, però es nota. Quan hem fet neteges puntuals a les platges, s’apunta més gent que abans de la pandèmia. Sobretot després de no haver estat en contacte amb la natura durant molt temps. Moltes persones s’han adonat de la importància que té pel nostre benestar.
Des dels ajuntaments també està havent un canvi després de la pandèmia i, sobretot, del Glòria. Estem més preocupats de veure què podem fer amb les nostres platges perquè no desapareguin pels temporals i molts estan interessats a renaturalitzar aquests espais naturals, formen dunes, aporten plantes, aspectes que ajuden a frenar l'impacte dels temporals. Falta encara molt més, però es veu l'interès.
Afegeix un nou comentari