Àmbit de la notícia
Ambiental

Cristina Pérez: "Si la gent no coneix l’entorn que l’envolta, no el pot valorar ni conservar"

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Marta Catena
  • Cristina Pérez, portaveu de l'Associació Taxus.
    Cristina Pérez, portaveu de l'Associació Taxus.
  • Un dels projectes principals de l'entitat és 'Noctàmbuls', el qual consisteix en l'albirament de rapinyaires nocturns per determinar-ne l'abundància i disposició.
    Un dels projectes principals de l'entitat és 'Noctàmbuls', el qual consisteix en l'albirament de rapinyaires nocturns per determinar-ne l'abundància i disposició.
  • L'objectiu principal de l'organització és treballar per a la conservació dels espais naturals i la biodiversitat del Camp de Tarragona.
    L'objectiu principal de l'organització és treballar per a la conservació dels espais naturals i la biodiversitat del Camp de Tarragona.

L’Associació Taxus es dedica a la conservació i millora dels entorns naturals del Camp de Tarragona i la seva biodiversitat, a través d’accions de gestió i d’educació ambiental per a la ciutadania.

El parc natural del Montsant, la Serra de Llaberia i el paratge natural de Poblet són alguns exemples de corredors biològics i àrees verdes del Camp de Tarragona en les quals habita un ampli ventall de biodiversitat. Per tal de contribuir a la gestió, conservació i millora de la qualitat d’aquests espais i de la seva fauna i flora, va néixer l’Associació Taxus, una entitat que promou la dinamització del territori amb diferents accions i treballa per l’educació i sensibilització ambiental.

A més, l’organització està vinculada a l’aplicació de la Carta Europea de Turisme Sostenible (CETS) a la comarca del Priorat per la part de la conservació ambiental. Aquesta, és una acreditació d’àmbit europeu, atorgada per la Federació EUROPARC, que certifica que el desenvolupament del turisme en un territori es du a terme de manera sostenible, tenint en compte els seus valors socials, culturals i mediambientals. Hem parlat amb Cristina Pérezportaveu de l’associació, per aprofundir en la seva tasca i fer un recorregut pels seus projectes.

Quin és l’origen de l’associació?

Una part dels membres més vinculats i implicats ens vàrem conèixer gràcies al Curs del Bon Coneixedor del Montsant. Va ser una prova pilot per formar persones vinculades a la comarca i al parc natural per conèixer a fons els valors i l’entorn. Havíem desenvolupat projectes de conservació anteriorment i, arran d’aquí, vam decidir engegar l’associació. Aquesta activitat s’emmarcava dins la Carta Europea de Turisme Sostenible (CETS).

No només tenim relació amb el parc natural, sinó que també la comarca del Priorat està immersa amb la tramitació d’aquesta carta de turisme sostenible.

En què consisteix el seu desenvolupament?

La comarca té uns valors socials, culturals i mediambientals concrets. I l’objectiu principal és aconseguir que tot el territori rebi un turisme respectuós, principalment adherit als valors ambientals. Hi estan vinculats tots els sectors del territori, també comerços, hotels, restaurants… Nosaltres, des de Taxus, som l’entitat de conservació que està vinculada amb la carta de turisme sostenible, perquè una de les potes és la conservació ambiental.

Funciona en períodes de tres anys, pels quals cada actor presenta les seves propostes a la taula de treball. Nosaltres presentem les que creiem que són necessàries o que es poden dur a terme al llarg d’aquesta temporada. Enguany, ens han aprovat la proposició, que és l’elaboració d’un pla de voluntariat ambiental pels anys 2023-2025, a la comarca del Priorat.

Ens podries explicar què és la Carta Europea de Turisme Sostenible (CETS)?

La CETS és una iniciativa de la Federació EUROPARC que té com a objectiu la promoció del desenvolupament del turisme en clau de sostenibilitat arreu d’Europa. Sempre vinculada a Espais Naturals Protegits, aquesta és un metodologia i un compromís tant de les institucions com de les empreses vinculades a l’activitat turística per definir les seves estratègies.

La Carta s’entén com una eina de gestió que treballa per a oferir una experiència valuosa i de qualitat al visitant, salvaguardant els valors naturals i culturals, així com donant suport a l’activitat econòmica de la població local i la seva qualitat de vida.

Quin és el vostre camp d’actuació?

Treballem a les comarques de la Conca de Barberà, el Priorat… en definitiva, el Camp de Tarragona. El nostre projecte principal, el ‘Noctàmbuls’, el qual consisteix en l’albirament de mussols i rapinyaires nocturns, l’estem desenvolupant als espais naturals d’aquestes comarques i a la Serra de Llaberia.

Sempre intentem implicar un equip de voluntàries als nostres projectes. La majoria són de la comarca, per tant, és una oportunitat per vincular gent del territori.

Quins són els objectius principals de l’Associació Taxus?

Treballem per la conservació de la natura i el territori per la millora dels hàbitats i dels entorns naturals on conviuen diferents espècies. Tot això ho fem a través d’accions de gestió dels espais i d’activitats d’educació i sensibilització ambiental per a la ciutadania.

"Treballem per la conservació de la natura i per la millora dels hàbitats on conviuen diferents espècies"

En què consisteix el projecte ‘Noctàmbuls’?

Des del 2019, gràcies, també, al Curs del Bon Coneixedor del Montsant, vam reprendre un cens que s’havia dut a terme al mateix parc natural, iniciat per agents rurals, però que no havia tingut continuïtat. Com que les participants del curs podíem plantejar activitats per l’agenda mediambiental del parc, el vam reprendre en aquesta línia. De seguida vam tenir una elevada participació de voluntaris i, des de llavors, ho estem fent.

El projecte té dues vessants. D'una banda, consisteix a recopilar dades de rapinyaires nocturns, per determinar-ne l’evolució, el recorregut, l'abundància i distribució d’aquests ocells al parc als espais naturals de la zona, com són el paratge natural de Poblet, el parc del Montsant i, actualment, actuem a la Serra de Llaberia. Ens interessa perquè els tres espais tenen una vinculació, són un corredor biològic. D'altra banda, ens encarreguem de realitzar el cens l’espècie Duc al parc natural del Montsant en el marc de la seva agenda d’activitats.

Quin és l’estat actual de les accions?

Ara estem intentant treballar en la creació d’una base de dades per tal que la ciutadania pugui participar. Volem facilitar que la gent de la comarca, si fa alguna observació, la pugui pujar a una plataforma i que aquests resultats, i la feina de la població i els voluntaris, pugui arribar a nosaltres per poder formar una base de dades que tingui una utilitat interessant.

Quins altres projectes dueu a terme?

Hem organitzat camps de treball i altres iniciatives com, per exemple, un seguiment de la fauna local del parc natural de Montsant amb l’objectiu d’observar quina és la interacció que hi ha entre les espècies i els turistes o la gent que visita el parc. Hem estat durant un any amb càmeres de foto-trampeig, fent aquest seguiment a espais que estan hiperfreqüentats per veure les afectacions de la petjada humana.

És un projecte que està vigent i que enguany acabarem. L’objectiu principal d’aquest és fer un vídeo divulgatiu, encarat a la conservació de la natura i a l’educació ambiental. Volem que sigui una campanya molt més visual, que arribi a tothom i impacti.

Cal conscienciar a la ciutadania que la natura és l’hàbitat de diferents bestioles.

Exacte, és un ús compartit dels espais. Es pot anar a fer senderisme, a passejar, a fer excursions amb bicicleta, però cal tenir en compte que aquells camins i pistes per on tothom passa, estan ocupats per fauna. A més, són zones en les quals es construeixen els nius, on s’aconsegueix l’aliment…

Per què és tan important el voluntariat per l’organització de l’entitat?

Intentem vincular sempre voluntariat a tots els projectes, ja que és una manera de sensibilitzar. Si la gent no coneix l’entorn que l’envolta, no pot valorar-lo ni conservar-lo adequadament. Sempre tenim molt bona rebuda de les voluntàries.

Creiem que s’ha de cuidar moltíssim la relació entre entitat i voluntari. Cal informar-lo perquè sàpiga en tot moment què està fent, per què ho està fent i amb quin objectiu. Ha de quedar clar que la feina que fa es tradueix en uns resultats, que s’aconsegueixen entre tots, i se’ls ha de fer arribar. Que el voluntari estigui molt implicat a l’entitat creiem que és molt necessari.

Quins són els vostres reptes de futur?

Per a nosaltres el més important és continuar amb els projectes que tenim entre mans i potenciar els seguiments de les dades i els resultats. Volem analitzar les nostres actuacions i proposar consells o suggeriments amb tot el que es pugui millorar. Per nosaltres és imprescindible no abandonar les accions. No li trobem el sentit a realitzar durant un període de temps concret una iniciativa i després desvincular-se totalment.

Per exemple, el primer any que vam iniciar ‘Noctàmbuls’ al paratge de Poblet ens vam dedicar a examinar quina era la salut de la biodiversitat i l’entorn i, el segon any, com a conseqüència, vam treballar en el reforç de la zona, per exemple, amb la instal·lació de caixes niu.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari