Àmbit de la notícia
Ambiental

Custodiant tortugues marines a la platja Llarga

Autor/a
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
  • Tasques d'extracció dels ous del niu (Imatge:agricultura.cat)
  • Ous i tortuguetes traslladades al PNDE (imatge:agricultura.cat)
  • Tècnics enterrant els ous al niu definitiu (Imatge: agricultura.cat)

Membres de la Xarxa de Rescat de Fauna Marina i voluntaris han custodiat el naixement de Tortugues babaues a la platja Llarga de Tarragona, en una jornada històrica.

El naixement d'exemplars de Tortuga babaua ("Caretta caretta") a la platja Llarga de Tarragona ha estat un fet insòlit del qual no es tenia cap constància anterior a la riba nord de la Mediterrània. La zona ha estat acordonada a l'espera del naixement de nous exemplars d'aquesta espècie en perill d'extinció. L'espècie fins ara sempre havia escollit indrets més càlids de la Mediterrània sud i oriental. Es creu que l'augment de temperatures provocat pel canvi climàtic podria afavorir aquest nou comportament. Aquest és el primer intent de reproducció amb èxit dels quatre constatats el 2014.

Màxima expectació davant el fet històric

Voluntaris i tècnics vigilen la zona de la platja Llarga, que ha estat acordonada durant 48 hores, ja que els naixements són principalment a la nit. Una altra tortuga de la mateixa espècie va posar els ous a la platja de l'Arrabassada una setmana després d'aquesta, i en ser detectat el niu, els seus ous van ser traslladats a una platja més aïllada del Parc Natural del Delta de l'Ebre. Allà els tècnics controlen els 89 ous que es troben en el seu dia 64 d'incubació, a l'espera de més eclosions de tortuguetes marines.

El voluntariat ambiental és clau en la detecció

La col·laboració ciutadana ha estat decisiva perquè les tortugues hagin pogut arribar al mar, i serà imprescindible per detectar qualsevol altre naixement o posta que es pugui realitzar en les platges de les costes catalanes. La costa de Tarragona aglutina la majoria d’exemplars trobats fins ara. En qualsevol situació donada els ciutadans poden contactar amb la Xarxa de Rescat de Fauna Marina, o directament al telèfon d'emergències a Catalunya (112).

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari