Daniel Gálvez: “L’actual model de consum s’està carregant el planeta”

LaviniaNext
Autor/a: 
David Carrillo
Daniel Gálvez, un dels impulsors i integrants de Movimiento83. Font: Daniel Gálvez
Daniel Gálvez, un dels impulsors i integrants de Movimiento83. Font: Daniel Gálvez
Movimiento83 ha viscut en primera persona la realitat que viuen els pescadors a Badalona i Vilanova. Font: Movimiento83
Movimiento83 ha viscut en primera persona la realitat que viuen els pescadors a Badalona i Vilanova. Font: Movimiento83
L'entitat utilitza les seves xarxes per donar a conèixer solucions que acabin amb els problemes ambientals. Font: Movimiento83
L'entitat utilitza les seves xarxes per donar a conèixer solucions que acabin amb els problemes ambientals. Font: Movimiento83

Daniel Gálvez: “L’actual model de consum s’està carregant el planeta”

Autor/a: 
David Carrillo
LaviniaNext

Resum: 

Movimiento83 pretén reunir el màxim nombre de persones per demostrar que, si apliquem el sentit comú, podem tornar a netejar el nostre entorn.

Cada dia 30 milions d’envasos acaben abandonats al medi ambient. Segons l’informe sobre els mites i les veritats dels plàstics que va publicar Forética el maig del 2020, un plàstic es converteix gairebé immediatament en un residu quan és usat com a envàs. De fet, una ampolla de plàstic pot arribar a trigar fins a quatre-cents cinquanta anys en biodegradar-se a l'oceà.

Són moltes les empreses i entitats que denuncien aquesta realitat que normalment queda en un segon pla per l’anomenat ‘passotisme ambiental’ que conviu entre la societat. No obstant això, hi ha certes organitzacions i moviments ciutadans que aparten el focus dels problemes i l’orienten cap a les possibles solucions que sí que estan en mans de la població.

Un bon exemple d'aquesta pràctica és Movimiento83, un grup de persones que va decidir unir-se el novembre de 2017 per tal de trobar solucions envers les problemàtiques ambientals i, sobretot, donar-les a conèixer. Parlem amb un dels membres de l’entitat, Daniel Gálvez, perquè profunditzi sobre els objectius d’aquest moviment i exposi el que suposa viure amb un sistema de reciclatge insuficient.

Per quin motiu neix Movimiento83?

Doncs partint de la base que l'actual model de consum s'està carregant el planeta. Aproximadament fa tres anys, un grup de vuit companys de diferents àmbits vam decidir crear una pàgina de Facebook amb l'objectiu d'aconseguir un canvi real que pogués ajudar al nostre planeta. Actualment, som una comunitat activa de quasi 500.000 persones on cadascú expressa les diferents problemàtiques mediambientals, però no només ens volem enfocar en la problemàtica. Així doncs, principalment, fem èmfasi en les solucions.

Quina és la vostra missió?

En el fons el que volem és recuperar hàbits i solucions que són de sentit comú: poder tornar els envasos al comerç, que els envasos siguin reutilitzables, acabar amb la tendència d'utilitzar plàstics d'un sol ús, comprar a granel... I el que té més benvinguda dins la comunitat són els temes relacionats amb el respecte del medi ambient i les propostes per frenar el model de consum actual que està matant el planeta.

Quins perfils de persones van caldre per donar forma al moviment?

Tots els companys treballem en diferents àmbits i som des d’esportistes o treballadors d'ONG, fins a experts en xarxes i comunicacions. La nostra experiència és el que ens ha permès fer un bon projecte possible i real.

On feu incidència normalment?

Principalment intentem fer incidència a escala internacional i en l'àmbit europeu, perquè creiem que és un problema global i no només local, però també incidim en proximitat a escala nacional.

Sempre es tendeix a culpabilitzar al ciutadà i, actualment, el reciclatge s’ha convertit en un negoci.

Quins són els projectes que més han calat entre els vostres seguidors?

Potser el que més impacte ha tingut ha estat els cops que hem sortit amb pescadors de Badalona o de Vilanova i hem recollit més plàstic que peixos. És una realitat i ho hem viscut en primera persona. Va ser una sortida que ens va impactar molt tant a nosaltres com als nostres seguidors.

Quin és el problema pel qual hi ha tanta crítica i desconeixement sobre el sistema de gestió actual de reciclatge?

Vivim en una societat que està una mica 'infoxicada', rebem molta informació de molts àmbits i, a més, molt confusa. L'actual model de reciclatge és bastant deficient i des del punt de vista del consumidor, realment no se sap ni el que es paga per reciclar. Ningú garanteix que allò que es diposita al final es pugui recuperar o sigui 100% reciclat.

Amb què relacioneu aquest 'passotisme ambiental' del que parleu moltes entitats?

Sempre es tendeix a culpabilitzar al ciutadà i, actualment, el reciclatge s’ha convertit en un negoci. Hi ha sistemes de recollida selectiva que en el fons no s'implanten perquè dins l’actual Sistema Integrat de Gestió (SIG) hi ha una forta oposició perquè aquest sistema s'implanti a Espanya. Darrere d’això hi ha uns motius econòmics, ja que a les grans superfícies de supermercats i a la indústria en general els hi surt més a compte seguir amb l'actual model.

A més dels motius econòmics, per què el SIG actual no funciona o no és suficient?

No sóc cap expert en aquesta matèria, però en el fons hi ha molta confusió i al final la recollida no és tan selectiva com es vol fer i per això el reciclatge no és tan eficient com si es fes en un altre país d'Europa.

Quins beneficis tindria la implantació del Sistema de Dipòsit, Devolució i Retorn (SDDR)?

L’eficiència. S’aconsegueix una recollida més selectiva dels envasos, que són els articles que més s'abandonen al medi, ja que són els que més es consumeixen fora de casa. Per exemple, a Alemanya amb aquest sistema tenen una tassa de reciclatge de més del 90% i el SDDR ja funciona en més de 40 regions de tot el món. Una companya i jo vam fer un petit experiment a Alemanya: vam deixar una ampolla de plàstic a terra i en menys de 30 segons, un vianant qualsevol la va buidar, la va retornar al comerç i va aconseguir 30 cèntims.

Creus que si s'implantés a Espanya, es trigaria relativament poc a arribar a aquests nivells d'eficiència?

No sé el temps exacte, però es trigaria. Els envasos són un recurs i si algú compra aquests envasos sabent que per cada envàs d'aquests et tornen 10 cèntims, els llençaria? Fa poc vam fer un post mostrant un punt de Barcelona on vam trobar més de 100 llaunes de cervesa. Creus que aquelles persones les haguessin abandonat allà? Segurament no. I si no, com a mínim, alguna altra persona ho hagués recollit perquè allò tindria un valor que pot recuperar-se.

I mentrestant, què és el que pot fer la població que vol implicar-se més amb aquesta evolució cap a un nou model de reciclatge?

Sense que soni propagandístic... com més gent siguem a Movimiento83, més possibilitats tindrem que els responsables actuïn a favor del medi ambient. Independentment d'això, sempre recomanem utilitzar envasos i elements reutilitzables, comprar a granel o en tupper i anar eliminant el plàstic de les nostres vides a poc a poc.

Com diries que ha afectat la Covid-19 al món de l’ecologisme i el reciclatge?

Jo era un dels que pensava que sortiríem molt conscienciats i més verds. Però la realitat és que hem anat a pitjor. De fet, en comptes de reduir, hem sumat nous residus com les mascaretes i els guants d'un sol ús. Com a mínim s'ha donat més visibilitat a l'abandonament de residus i envasos.

Afegeix un comentari nou