Educació a l'aire lliure
Comparteix
Les aules a l'aire lliure formen part d'un corrent educatiu de llarga tradició. De les escoles en el bosc, al dia mundial de fer classe a l'aire lliure, passant per les colònies en la natura, són diverses les propostes "fora de classe".
El dia mundial de fer classe a l'aire lliure
El 17 de maig se celebra el dia mundial de fer classe a l'aire lliure. El 2017 hi van participar 2,3 milions de nens i nenes a tot el món, uns 32.000 a l'Estat espanyol. Es tracta d'una celebració d'abast mundial per incentivar l'aprenentatge i el lleure a l'aire lliure. La idea va sorgir de persones docents i educadores a Anglaterra, que van impulsar la iniciativa comunitària Project Dirt amb associacions locals i ONGs. També s'hi va involucrar l'empresa Unilever: l'anunci de la campanya Dirt is good es va popularitzar a les xarxes socials, presentant una comparativa de les hores que passen tancats a l'aula els infants amb les que estan tancats els reclusos d'una presó. Actualment la xarxa Wild Network que té per missió renaturalitzar la infància, compta amb un miler d'organitzacions, clubs, escoles i pares i mares, que busquen estratègies per incorporar més experiències a l'aire lliure al curriculum escolar.
Experiència i natura
L'aprenentatge a través de l'experiència, el joc i la interacció amb la natura són els trets definitoris de l'educació a l'aire lliure. Els infants són lliures de jugar, embrutar-se, descobrir i explorar les meravelles de l'entorn natural en el que es troben. L'experiència té sempre dues fases: el moment de la vivència, i la interiorització posterior. És un procés personal que cada infant travessa i pot elaborar de forma original i profunda, amb l'acompanyament d'una pedagogia atenta a l'educació emocional, i al procés personal d'assaig i error.
A l'aire lliure els nens i les nenes milloren les seves habilitats físiques i desenvolupen les seves potencialitats. La salut física es veu beneficiada, gràcies al moviment, el contacte amb l'aire i el sol. També s'ha identificat que el contacte amb la natura millora l'atenció i la memòria. Si d'una banda es permet el desenvolupament individual en llibertat, de l'altra, el fet de trobar-se a l'aire lliure promou la col·laboració i el treball en equip, la socialització, i per tant la participació i la cerca de solucions creatives. Les classes a l'aire lliure redueixen l'estrès, i milloren alguns problemes de comportament que es donen en espais tancats. La relació propera amb la natura en facilita la sensibilització ambiental, i és alhora un element bàsic de l'educació ambiental. Sota el lema "No child inside", les persones defensores d'aquest model educatiu insten a les Nacions Unides a que inclogui el dret de la infància a estar a l'aire lliure.
Una llarga tradició
A finals del segle XIX es van popularitzar les escoles al bosc a Alemanya (Waldschule), també en la seva variant d'escoles del mar, com la que va funcionar a Barcelona els anys '20. Als anys '50 la danesa Ella Flatau va fundar el primer Jardí d'infància al Bosc: avui les escoles al bosc a Dinamarca són un referent, tal com mostra el vídeo que adjuntem tot seguit, i, a Alemanya existeixen 1500 Kindergartens al bosc - reunits en la Federació Alemanya Internacional de Jardins d'Infància al bosc-. A Anglaterra el 2006 es va signar Learning Outside the Classroom Manifesto. En aquestes propostes escolars sol haver una forta aliança entre mestres, persones dedicades a la investigació pedagògica, educadors i educadores ambientals i famílies. S'han anat extentent en molts països, des dels Estats Units a Amèrica Latina, d'Europa a Àsia, i se n'analitza el model en articles acadèmics.
A Catalunya els alumnes de l'Escola del Bosc de Rubió també combinen cada dia estones a l'exterior i estones a l'aula. El curs vinent arrencarà també l'Escola del Bosc d'Espinelves. A Altea, l'Escola Itaca International forma part de la Federació Alemanya Internacional de Jardins d'Infància al bosc. Mentre que la Bosquescuela Cerceda a Madrid és la primera escola del bosc reglada de l'Estat.
La psicòloga i filosofa Heike Freire, autora del llibre "Educar en verde" , és assessora per a projectes de renaturalització d'escoles i activista en la defensa del dret a estar a l'aire lliure, en contacte amb la naturalesa, per als infants.
Complicitat entres escoles i entitats ambientals
Les escoles verdes i les escoles sostenibles de Catalunya estan especialment sensibilitzades en el coneixement de la natura i la protecció del medi ambient. Cada any realitzen activitats orientades a aquests objectius, tan dintre de l'estructura de l'escola com a fora. Les entitats ambientals, com l'Associació Mediambiental La Sínia, Cea Alt Ter, o l'Associació Habitats, són un important aliat per aquestes escoles, i reben la visita dels infants per fer activitats connectades amb la natura.
Lleure en la natura
L'associació Gepec ha creat l'escola de naturalistes, una proposta d'activitats extraescolars centrada en el coneixement i la vivència en la natura. També l'Associació de Naturalistes de Girona, amb la cooperativa la Copa, organitza casals de natura. Entitats com La Sorellona, o Xatrac organitzen cada
any colònies en la natura. Les entitats del lleure, com Fundesplai, Minyons Escoltes i Guies de Catalunya o la Fundació Pere Tarrés, comparteixen en el seu ideari i el seu funcionament gran parts dels criteris de l'educació a l'aire lliure connectada amb la natura.
Afegeix un nou comentari