Àmbit de la notícia
Ambiental

L'Overshoot Day 2019, 3 dies abans que el 2018

Entitat redactora
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya
Autor/a
Anna Parisi
  • El 29 de juliol s'esgoten els recursos naturals amb els que el planeta hauria de viure tot l'any.
    Font: Global Footprint Network
  • El gràfic mostra les dates en les quals cada país comença a sobreexplotar el planeta
    El gràfic mostra les dates en les quals cada país comença a sobreexplotar el planeta Font: Global Footprint Network

Els recursos que el planeta genera en un any, enguany l'humanitat els ha gastat en només 7 mesos. Tot i els esforços per retardar la data, des del passat 29 de juliol estem consumint patrimoni natural per sobre de la capacitat de generació.

 

Aquest mes de juliol s'han enregistrat rècords de temperatura a vàries àrees del nord d'Europa:  42, 6 graus centígrads a París, i temperatures superiors als 40 graus, mai abans mesurades, a Alemanya, Bèlgica i Holanda.

Les onades de calor augmenten la seva freqüència i intensitat, i es vincula amb el canvi climàtic. Un canvi climàtic a causa de l'acumulació de CO₂ a l'atmosfera: perquè la humanitat genera més diòxid de carboni del que boscos i oceans poden absorbir.

Aquest és un dels exemples del que significa sobrepassar els límits del planeta.

Record també en la data del 29 de juliol

Lluny de decréixer, les dades dels darrers anys mostren com la petjada ecològica mundial creix. El dia que s'acaben els recursos anuals, l'Overshooting Day o dia de la Sobreexplotació,  és cada vegada més aviat: si l'any 2000 arribava a finals de setembre, enguany ha estat a finals de juliol. La humanitat es gasta avui 1,75 planetes a l'any.

No saber viure amb el pressupost natural

La data mostra la incapacitat dels països d'administrar el patrimoni natural. Cada comunitat pot calcular la seva propia data. Qatar va gastar tots els seus recursos al febrer, els Estats Units al març, Rússia a l'abril, i Espanya al maig. L'Equador i Indonèsia arribaran fins al desembre. Europa va arribar a la data el 10 de maig, i es considera que consumeix 2,8 planetes a l'any. 

Move the date

Des de fa alguns anys la Global Footptint Network promou la campanya Move the date, per entrar en deute ecològic el més tard possible. A través de la plataforma comparteixen coneixement, mesures i solucions efectives, relacionades amb cinc àrees clau: les ciutats, l'energia, l'alimentació, la població i el planeta. Abastir-se d'energia renovable, consumir aliments de proximitat i evitar el malbaratament alimentari, conservar la natura i promoure la biodiversitat o planificar ciutats caminables i eco-barris són alguns dels exemples que ajuden a reduir la petjada ecològica retardar la data en la que entrem en sobreexplotació. Reduir les emissions de combustibles fòssils un 50 % permet moure la data 93 dies.

La calculadora i la plataforma open data

La calculadora és un dels recursos estrella que ofereix la Xarxa Global de la Petjada ecològica (Global Footprint Network). Aportant dades sobre la nostra llar, el que mengem o de com ens movem, podem calcular si estem consumint d'acord amb el que generem, o si per contra som deutors ecològics polint-nos el patrimoni dels nostres fills.

La Global Footprint Network es va crear el 2003 a partir de més 80 organitzacions. Dades dels seus estudis  han estat incorporades a informes d'organitzacions com Fons Mundial per a la Natura (WWF), la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN), el medi ambient de les Nacions Unides i l'Agència Europea del Medi Ambient.

Ofereixen una plataforma de dades de lliure accés de recerques sobre petjada ecològica i biocapacitat, disponible per persones acadèmiquess, el món de l'educació, ONG, periodistes i analistes. 

Deutors i creditors ecològics: un dia per parlar de biocapacitat

Visibilitzar la data en que comencem a sobreexplotar la terra serveix per posar a l'agenda pública la biocapacitat, la capacitat del planeta de generar vida. Quan un país té una petjada superior a la seva biocapacitat o capacitat ecològica, entra en dèficit ecològic. Significa que consumeix la totalitat dels seus recursos naturals, n'ha d'importar d'altres regions i emet més diòxid de carboni del que pot absorbir: és un deutor ecològic.

Igual que ha passat amb l'emergència climàtica i amb la pèrdua de biodiversitat, el fet greu de comprometre la biocapacitat i gastar els recursos de les generacions futures no sol aparèixer als mitjans de comunicació ni als debats públics.

Una economia d'acord amb els límits del planeta

Parlar del 'Overshooting day' porta a parlar d'economia. Des de la Footprint Network recorden que cal construir una economia que no malbarati el patrimoni natural, i pugui funcionar sempre, d'acord amb els límits del planeta. El sistema econòmic actual, denuncien, no ho fa, i demostra no saber treballar sense provocar desforestació, erosió del sòl, pèrdua de biodiversitat o acumulació de diòxid de carboni a l'atmosfera. Actua de forma fraudulenta amb el planeta, jugant-s'hi el patrimoni, la salut i la prosperitat de les generacions futures.

Amb el llibre 'Ecological Footprint, Managing Our Biocapacity Budget' , Mathis Wackernagel, desenvolupador del concepte de petjada ecològica, proposa estratègies per crear una economia regenerativa.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari