El documental sobre Josep Milà, història viva de l'excursionisme de postguerra, busca mecenes

Associació per a Joves Teb
 Font:
Font:
 Font:
Font:

El documental sobre Josep Milà, història viva de l'excursionisme de postguerra, busca mecenes

Associació per a Joves Teb

Resum: 

Al Josep Milà li van retirar la llicència federativa de muntanya per deixar als cims targetes amb proclames catalanistes. El documental "Milà, resistència a la muntanya" vol retre homenatge a aquest excursionista vilafranquí, que ara té 95 anys.

L'Associació Esportiva Correm per la Terra i Nebraska Produccions han engegat una campanya de micromecenatge per realitzar un documental sobre la vida del vilafranquí Josep Milà i Atzet. Amb 95 anys, el consideren història viva de l'excursionisme de postguerra. Durant el franquisme, va ser jutjat per deixar targetes amb proclames catalanistes als cims i li van treure la possibilitat de demanar llicències federatives. Tot i així, ell va seguir escalant muntanyes arreu del món. El documental vol explicar la seva vida amb l'objectiu de que "les futures generacions puguin tenir constància de la repressió franquista i les petites desobediències efectuades per la població".

Per poder tirar endavant el documental, han engegat una campanya de micromecenatge a la plataforma Verkami. La campanya estarà en actiu fins al 18 de gener. La idea és presentar l'audiovisual en públic el setembre del 2017.

El documental comptarà amb la participació de: Francesc Roma, professor d'història a diverses universitats de Catalunya i autor del llibre "Josep Milà. L'amor a la muntanya neix fins i tot en temps de guerra. Editorial Cossetània"; Núria Picas, campiona de la copa del món d'Ultra-Trail l'any 2012 i campiona de la copa del món d'Ultra-Trail amb la selecció catalana l'any 2011; i Fèlix Masachs, membre del Centre Excursionista del Penedès.

La vida de Josep Milà

En Josep Milà es va enamorar de la muntanya durant la Guerra Civil Espanyola, participant com a voluntari al cos de muntanya de la Columna Durruti al Pirineu Lleidatà. Quan va acabar la guerra, sense haver complert els 18 anys, va passar uns mesos al camp de concentració francès de Vernet de Ariege. Al tornar a Vilafranca del Penedès, va començar a fer excursions per la muntanya amb altres joves. Fruit d'això, va arribar a ser soci-fundador de la Joventut excursionista Vilafranquina.

El 1949 va ser apallissat, detingut i jutjat per haver deixat targetes amb la senyera i estrofes dels segadors, dalt de diferents cims dels Pirineus. Arran d'això, la Federación Española de Montañismo el va expulsar a perpetuïtat de qualsevol entitat excursionista. Això volia dir que no podia obtenir llicències federatives per escalar muntanyes fora de l'estat espanyol. No obstant això, l'any 1961 va pujar per primera vegada el Montblanc, i el 1962 el Cerví. També va acabar fent muntanya a més de 150 països de tots els continents del món, pujant els cims més alts de tots els països d'Europa.

La casa de Josep Milà ha estat durant molts anys un punt de trobada per als excursionistes vilafranquins, molts dels quals es van iniciar a la muntanya gràcies a ell. L'any 1989 la Generalitat de Catalunya li va atorgar la Medalla com a Forjador de la Història Esportiva de Catalunya, mentre que la FEDME no li va retornar la llicència federativa fins al 2004.

Afegeix un comentari nou