El pirineisme, la ciència i la cultura protagonitzen la 7ª edició de Pyrenades

Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
 Font: Pyrenades
Excursió pel Pla de Beret
 Font: Pyrenades
Membres del diàleg sobre Pirineus i pirineimse
 Font: Pyrenades
Debat sobre pirineisme
 Font: Pyrenades
Jordi Pons, reconegut alpinista

El pirineisme, la ciència i la cultura protagonitzen la 7ª edició de Pyrenades

Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Resum: 

El festival, que es va celebrar per setmana santa, reivindica el paper dels Pirineus i els seus habitants des d’un punt de vista compromès amb el medi ambient.

El 15 d'abril acabaven les VII Pyrenades, després d'una setmana d'alçada al bell mig dels Pirineus (Salardú, Val d'Aran) al PyrenMuseu del Refugi Rosta. En aquesta 7ª edició hi ha passat 13 conferenciats, s’han reproduït 17 pel·lícules, s’han realitzat diferents espectacles musicals i hi hagut una oferta amplia i variada d'excursions, visites patrimonials i atractives propostes d'activitats infantils.

Com a novetat d’enguany, destaquen les retransmissions en directe de les conferències pel canal de Youtube del festival.

Conferències amb compromís

La jornada inaugural del festival va arrancar el 8 d'abril amb els esquiadors de muntanya Oriol i Nil Cardona, que van oferir un relat, acompanyat de projeccions audiovisuals, sobre la seva experiència en el món de la competició. L’endemà es va produir un dels moments més destacats de les jornades, amb un diàleg sobre els Pirineus i el futur del pirineisme. Arcadi Castilló, membre de l'Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l'Alt Pirineu i Aran (IDAPA), va moderar una taula rodona amb les intervencions de Mª Angels Lobera, periodista de Pyrenees Magazine, Jordi Pons, alpinista i pirineista, Roland Petit, guia de muntanya i pirineista, Manel Rocher, director de Pyrenades, i un públic participatiu i compromès. La majoria d’assistents van coincidir en que el pirineisme significa llibertat i un cert romanticisme. A mode de conclusió, Manel Rocher va manifestar que si el pirineisme va ser un moviment generat per persones foranies, actualment hauria de ser la gent que viu als Pirineus, ja sigui autòctona o nouvinguda, qui impulsi aquest nou pirineisme: “Els pirineistes van aportar nous elements per construir una societat nova, siguem els que vivim als Pirineus els que impulsem de nou una nova societat”.

El dilluns 10, Arnau Vilardell, de Som Mobilitat, va explicar el model que promou aquesta cooperativa i els assistents van coincidir en que seria una formula aplicable a les petites valls dels Pirineus, tant en forma d'economia col·laborativa com en la mobilitat compartida a través de vehicles elèctrics, per fomentar l'economia social i solidària des d'un punt de vista ecologista. El dia següent, Josep Enric Llebot, president del Patronat del Parc Nacional d’Aigües Tortes i Estany de Sant Maurici, va oferir una magnífica exposició sobre quin és l'estat actual del canvi climàtic, analitzant les diverses legislacions i posicions dels diferents països a nivell mundial.

El dimecres 12, la Marta Bautista, escaladora i terapeuta, va fer una completa exposició sobre l'aplicació de l'escalada amb finalitats terapèutiques a través dels seus estudis i la seva feina per ajudar i millorar el rendiment d'infants autistes, amb Síndrome de Down o amb problemes de psicomotricitat. De cara dimecres, el Salvador Pueyo, del departament de biologia evolutiva i ecologia de la Universitat de Barcelona, va parlar sobre la Quarta Revolució Industrial, fent una exposició de caire social en què va constatar que a mida que vagi avançant la intel·ligència artificial, el capitalisme quedarà enfront una disjuntiva, ja que els directius de les grans empreses seran susceptibles de ser substituïts per robots. Així doncs, la intel·ligència artificial no tan sols podria arribar a perjudicar a les classes populars i mitjanes, sinó al conjunt de la societat, fet que representaria una oportunitat per canviar de sistema econòmic.

Finalment, els germans Albert i Òscar Masó van finalitzar el cicle de conferències el divendres 14 amb “Piulades d'Altura”, una magnífica exposició d'alt nivell i cultura de muntanya sobre les ascensions a partir de la recerca dels llibres de registre de dalt dels cims.

Pirineisme per a tots els públics

Paral·lelament, les activitats i tallers infantils van comptar amb una gran participació pels nens i nenes del municipi, tant el curs infantil de muntanya com els tallers de rapinyaires i papallones. Les caminades i passejades per la Val d'Aran també van comptar amb una forta assistència i motivació pels participants, que es van endinsar en la descoberta i exploració dels diferents racons de la vall. El bon temps va permetre aprofitar totes les jornades amb un clima totalment primaveral, ideal per apreciar les últimes neus de la temporada. En aquest sentit, la ja tradicional Mostra de Cinema de Muntanya de Pyrenades va oferir els títols més destacats del gènere, amb una selecció de les millors pel·lícules del Festival de Cinema de Muntanya de Torelló.

En les VII Pyrenades no hi va faltar la música per amenitzar les jornades, amb concerts de música tradicional, música clàssica i el cantautor Ian Sala. A l’espera de l’edició de l’any vinent, el PyrenMuseu ofereix tot l’any una exposició que indaga en els orígens del pirineisme, on el Refugi Rosta hi va tenir un paper destacat, sent el primer hostal del Naut Aran i alberg dels primers prineistes.

Afegeix un comentari nou