Àmbit de la notícia
Ambiental

Els drets de la infància davant la crisi climàtica: una aproximació a l’Observació General nº 26

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Dani Sorolla
  • La crisi climàtica amenaça els drets fonamentals de la infància.
    La crisi climàtica amenaça els drets fonamentals de la infància. Font: Freepik (Llicència CC).
  • L'ONU dona veu als infants en la lluita climàtica i insta els estats a protegir els seus drets davant la crisi ambiental.
    L'ONU dona veu als infants en la lluita climàtica i insta els estats a protegir els seus drets davant la crisi ambiental. Font: Freepik (Llicència CC).
  • Covenen accions necessàries i urgents per protegir la infància per part dels estats.
    Covenen accions necessàries i urgents per protegir la infància per part dels estats. Font: Freepik (Llicència CC).

L'ONU dona veu als infants en la lluita climàtica i insta els estats a protegir els seus drets davant la crisi ambiental.

Si ens proposéssim enumerar les principals amenaces per a la infància a escala global, ben segur que l’emergència climàtica ocuparia un lloc destacat a la llista, si no el primer. Els impactes de l’acció humana sobre el planeta, a més de portar-nos al caire de l’abisme del col·lapse ambiental, posen en escac el futur de les noves generacions i comprometen els seus drets més bàsics, començant per la seva supervivència.

Però, què en pensen de tot plegat els infants? Algú s’ha proposat escoltar i tenir en compte la seva veu en aquesta qüestió? La realitat és que, llevat d’algunes excepcions, rarament tenen l’oportunitat d’expressar el seu punt de vista i les seves inquietuds al voltant d’un problema que els impacta d’una manera tan directa. 

Aquest, precisament, és un dels propòsits que es va fixar l’Observació General nº26 (OG 26), un document publicat l’agost de 2023 pel Comitè dels Drets de la Infància de les Nacions Unides, que gira entorn de com els drets dels infants es veuen afectats per la crisi climàtica i planteja mesures concretes perquè els estats protegeixin la seva vida i el seu futur.

La infància en risc: la crisi climàtica amenaça els drets fonamentals

Segons Maite Plaza, membre de l’Equip d’Infància d’Amnistia Internacional, “l’Observació General nº26 estableix que els drets de la infància són indivisibles, interdependents i estan interrelacionats, de manera que la vulneració d’un d’aquests drets afecta inevitablement tota la resta”. 

Plaza subratlla a Xarxanet que alguns drets estan particularment amenaçats per la degradació ambiental, mentre que altres tenen un paper instrumental en la protecció dels drets dels infants en relació amb el medi ambient, com és el cas del dret a l’educació. A més, “l’enfocament basat en els drets de la infància presta especial atenció als nombrosos obstacles als quals s’enfronten els grups de nens i nenes en situació de desavantatge per gaudir dels seus drets relacionats amb el medi ambient”, afegeix.

L’Observació General organitza aquests drets destacant, en primer lloc, els drets a la no discriminació, al superior interès de l’infant i a la vida, la supervivència i el desenvolupament. També posa un èmfasi especial en els drets que identifiquen els infants com a subjectes actius en la defensa dels seus drets, com ara el dret a ser escoltats, a la llibertat d’expressió, d’associació i reunió pacífica, així com a l’accés a la informació. 

Finalment, el document de Nacions Unides sosté que el dret a un medi ambient net, saludable i sostenible està implícit en la Convenció i directament vinculat als drets a la vida, a la salut, a un nivell de vida adequat i a l’educació”.

Un document que recull la veu dels infants

La consulta que ha donat forma a l’Observació General nº26 ha implicat 16.000 infants de més de 121 països, amb una atenció especial als que viuen en comunitats més afectades per la crisi climàtica. “El procés de consulta es va enriquir amb les aportacions d’infants que van treballar sobre els drets de la infància i el medi ambient a través d’enquestes, grups de discussió i trobades presencials regionals”, afirma la membre d’Amnistia Internacional. 

Els infants s’han expressat clarament: gairebé el 88% afirma que el canvi climàtic i els danys ambientals amenacen les generacions futures, i un 63% considera que els infants es veuen més afectats que les persones adultes. 

“Quan hi ha inundacions, no estic feliç; no puc anar a classe perquè els camins estan inundats i la gent perd la seva feina”, explica una nena d’onze anys de Costa Rica. Un nen libanès, de dotze anys, insisteix: “Necessitem que el govern treballi el doble per reparar els errors del passat, restaurar l’hàbitat natural i protegir els recursos i els animals autòctons que ens queden”.

La responsabilitat dels estats: accions necessàries i urgents

El Comitè fa una crida als 196 estats que han ratificat la Convenció sobre els Drets de l’Infant perquè prenguin mesures urgents, com eliminar progressivament els combustibles fòssils, garantir l’accés a aigua neta, millorar la qualitat de l’aire, transformar l’agricultura per fer-la sostenible i protegir la biodiversitat. 

“Els estats han d’establir i fer complir normes ambientals que garanteixin un entorn net, saludable i sostenible i tenir en compte que poden sorgir nous reptes ambientals vinculats al desenvolupament tecnològic i econòmic”, destaca Plaza. 

Igualment, remarca la importància de garantir que els infants tinguin accés a una educació ambiental adequada i que “les seves opinions siguin escoltades amb regularitat en totes les fases del procés de presa de decisions sobre el medi ambient que els afecti”.

Els infants ja estan actuant, reclamant justícia climàtica a títol individual o col·lectiu. Plaza conclou que “cal que tinguin accés a entorns segurs on reunir-se, expressar-se i participar en la presa de decisions”. La veu de les noves generacions és essencial per assegurar un futur sostenible i just per a tothom.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari