Àmbit de la notícia
Ambiental

Els residus perillosos que tenim a casa

Entitat redactora
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya
Autor/a
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
  • ‘Time to detox’ és el lema de la desena edició de la Setmana Europea per la Prevenció de Residus (EWWR)

‘Time to detox’ és el lema de la desena edició de la Setmana Europea per la Prevenció de Residus (EWWR), que se celebra entre el 17 i el 25 de novembre amb el tema central dels residus perillosos.

 

Trobem substàncies perilloses en productes cosmètics, bateries, pintures, pesticides, bombetes i els residus d'aparells elèctrics i electrònics (RAEES). Totes suposen un risc per al medi ambient i la salut humana, més que altres. Per tant, esdevé molt important que s'actuï amb prevenció per tal d'eliminar, o reduir tot el que sigui possible, la quantitat de substàncies perilloses al nostre voltant, ja sigui als processos industrials com  als productes finals que entren en contacte com a consumidors.

Enguany la Setmana Europea per la Prevenció de Residus (EWWR) vol doncs aclarir entre la ciutadania què són els residus perillosos, i com es poden prevenir els seus riscos i gestionar-los correctament. Els residus perillosos poden ser explosius, inflamables o tòxics, i són nocius pel medi ambient i per la salut. El més impactant és que els podem trobar a casa i als supermercats, a l'oficina o  al jardí. Segons les dades de l'Agència Europea de Mediambient, són 200 els Kg de residus perillosos que genera cada any cada ciutadà o ciutadana europeu.

Més de 1000 activitats a Catalunya, 156 amb ONG

Com cada any, nombroses organitzacions proposen activitats al voltant de la prevenció dels residus. Entre elles, les entitats sense afany de lucre a Catalunya han planificat 156 activitats, que es poden consultar a l'agenda de l'EWWR.
En són un exemple les 10 que proposem tot seguit.

  1. Del 17 al 25 de novembre es pot visitar l'exposició del Comerç Verd, els comerços respectuosos amb el medi ambient organitzada per la Fundació Rezero a la Fabrica del Sol de Barcelona
  2. Projecció de la web sèrie Objectiu #Rezero i col·loqui amb els seus protagonistes. Organitzat per la Fundació Rezero el 23 de novembre de 18 a 20 hores.
  3. Del 17 al 25 de novembre es pot visitar l'exposició 'Un món ofegat pel plàstic' organitzat per l'Asociación Vidas Sostenibles Por Un Futuro a Ca l'Isidret (Carrer Paraguai 2 )
  4. L'Associació Pangea organitza una formació de prevenció, reutilització o reparació de productes electrònics pel projecte eReuse al Campus Nord de la UPC, el 20/11/2018 de 9 a 14 h.
  5. 25 de novembre, neteja de la platja i espigons del centre de Sitges i Barceloneta amb Pure Clean Earth.
  6. Colillatón/Burillató, per conscienciar sobre un dels residus més tòxics: les burilles de cigarret llençades al terra i al mar. Sortida a recollir burilles al Mercat de Sant Antoni amb No más colillas en el Suelo, el 24 de novembre a les 11 h.
  7. Taller per generar idees i crear accions que ajudin a aplicar estratègies d'economia circular, amb la Fundació Palo Alto el 23 de novembre a les 19 h.
  8. Trobada oberta per a presentar el projecte 'Xarxa de Xarxes d'Aliments', una sessió col·laborativa per valorar necessitats i inquietuds per crear una xarxa de xarxes i una guia contra el malbaratament alimentari. El dia 21 de novembre, organitzat per l'Associació Zero Waste Bcn 2018 Malbres a la seu de la Plataforma Aprofitem els Aliments
  9. Compostatge comunitari en família, amb la Societat Catalana d'Educació Ambiental al Bosc de Turull, el 24 de novembre a les 11 hores.
  10. Iniciativa per posar en valor els aliments des d'una perspectiva àmplia, ambiental, cultural i econòmica, amb Visibilitzem el valor dels aliments, a Vilanova i la Geltrú, del 19 al 23 de novembre la seu de la Fundació Ent.
     

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari