Emergència al riu Besòs

LaviniaNext
Autor/a: 
Carlos Faneca
Peixos morts al riu Besòs a causa de l'incendi a una planta de tractament de residus. Font: GRENP
Peixos morts al riu Besòs a causa de l'incendi a una planta de tractament de residus. Font: GRENP
Tècnics treballant sobre el terreny. Font: ACA
Tècnics treballant sobre el terreny. Font: ACA
L'incendi ha afectat la fauna del riu Besòs. Font: GRENP
L'incendi ha afectat la fauna del riu Besòs. Font: GRENP

Emergència al riu Besòs

Autor/a: 
Carlos Faneca
LaviniaNext

Resum: 

Mentre les administracions estudien l'impacte del sinistre a una planta de tractament de residus que ha causat la mort de part de la fauna del riu Besòs, les entitats demanen responsabilitats.

“Un desastre”. D’aquesta manera descriu el coordinador de l’Àrea d’Aigua d’Ecologistes en Acció, Quim Pérez, la situació que viu el riu Besòs després de l’incendi que va provocar el vessament de dissolvents en flames a l’aigua i que ha causat la mort de diversos animals de la zona. Per aquest motiu, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha declarat l'emergència per actuar a la conca del riu Besòs i restituir la qualitat del medi.

L’ACA, en coordinació amb el Consorci Besòs Tordera, estan treballant per conèixer l’abast de la situació i valorar els danys a la fauna. Mentre els tècnics de l’ACA estudien quines mesures aplicar per tractar de recuperar el riu, des del Consorci Besòs Tordera estan duent a terme tasques de rescat de peixos a la zona afectada del riu Besòs. Els exemplars rescatats es mantenen en tancs airejats. Durant els pròxims dies s’alliberaran en aigües amunt.

A la zona també estan treballant tècnics del Grup de Recuperació de l’Escola de la Natura de Parets del Vallès (GRENP). L’objectiu és recuperar peixos, amfibis i rèptils de la llera del riu. Els animals recuperats seran portats al Centre de Recuperació de Fauna Salvatge de Torreferrussa, que es troba a Santa Perpètua de la Mogoda.

El Parc Fluvial es manté tancat

Segons fonts de l’ACA, el Parc Fluvial del riu Besòs es manté tancat per prevenció, tot i que es considera que la situació s’està normalitzant. De fet, les feines s’han traslladat al tram baix del riu per valorar l’afectació. Des de l’ACA esperen obtenir resultats aviat per poder aplicar les mesures adients.

El coordinador de l’Àrea d’Aigua d’Ecologistes en Acció lamenta que es visqui aquesta situació després de la feina que han fet les administracions per recuperar un riu “que fa 30 anys era considerat el segon més contaminat d’Europa”. Pérez assegura que hi ha diverses indústries o plantes de tractament de residus prop del riu “que són perilloses i que cada dia emeten els compostos orgànics volàtils pel tractament, sobretot, de dissolvents”.

En la mateixa línia, des de l’Associació Hàbitats es considera la situació com un “desastre ecològic” que deixa palès “la vulnerabilitat dels ecosistemes fluvials”. L’entitat reflexiona així mateix sobre la dependència de la societat de productes químics nocius. “Inclús quan es posen en pràctica sistemes per gestionar i reduir l'impacte dels residus, això segueix suposant un perill per als nostres ecosistemes, dels quals som part”, asseguren.

Conseqüències del "desastre"

L’incendi que ha provocat aquesta situació es va produir a una planta de tractament de residus de Montornès del Vallès (Vallès Oriental). Segons l’ACA, una part de l’aigua utilitzada pels bombers per extingir el foc va arribar al riu Besòs. Des d’Ecologistes en Acció s’està valorant quines vies legals dur a terme. “No pot quedar impune, pensem que s’han comès errors o que no s’ha actuat bé i pensem que és important buscar responsabilitats perquè no torni a succeir”, manifesta Pérez. Des de l’Associació Hàbitats consideren que encara s’haurà d’esperar temps per conèixer les conseqüències reals “d’aquest terrible incident a llarg termini”.

D’altra banda, fonts del Consorci Besòs Tordera, responsable del control del sanejament en aquest àmbit de la conca, manifesten que han obert un expedient a l’empresa.

En tot cas, feina més urgent és treballar sobre el terreny i rescatar aquells animals que es troben en perill per la contaminació del riu Besòs. Tractar de pal·liar una situació que ja és considerada d'emergència.

Afegeix un comentari nou