Entitats ecologistes demanen a Sánchez i Aragonès que aturin l'ampliació de l'aeroport del Prat

Ravalnet
Vista de la T1 de l'aeroport del Prat. Font: Iberia Airlines (CC BY 2.0)
Vista de la T1 de l'aeroport del Prat. Font: Iberia Airlines (CC BY 2.0)

Entitats ecologistes demanen a Sánchez i Aragonès que aturin l'ampliació de l'aeroport del Prat

Ravalnet

Resum: 

Amigos de la Tierra, Depana, Ecologistas en Acció, Greenpeace, SEO/BirdLife i WWF reclamen en una carta la paralització del projecte.

Depana, Ecologistes en Acció, Greenpeace, SEO/BirdLife, Amigos de la Tierra i WWF han enviat una carta al president del govern espanyol, Pedro Sànchez, i al president del govern català, Pere Aragonès, perquè aturin l'ampliació de l'aeroport del Prat. Qualifiquen el projecte d'"insostenible" des del punt de vista ambiental i afirmen que "vulnera tots els compromisos" en la lluita contra el canvi climàtic.

Les entitats ecologistes alerten que l'ampliació no només suposarà augmentar les emissions sinó que "fomentarà un tipus de transport, de comerç i de turisme contrari al que requereix la crisi climàtica i ambiental". També augmentarà la contaminació ambiental i acústica dels municipis propers.

Per això, demanen a Sánchez i Aragonès que redirigeixen els fons acordats cap a altres sectors que millorin la qualitat de vida de la ciutadania i afavoreixin el medi ambient, preservin el territori i assegurin "la transició a una economia descarbonitzada que prioritzi la justícia social i l'interès general". En aquest sentit, insisteixen en la necessitat de reduir el transport aeri, responsable del 2% d'emissions de CO2, i afavorir un altre tipus de mobilitat més sostenible.

Protecció de les reserves naturals

Assenyalen que "no és acceptable qualsevol actuació que afecti negativament la zona d'especial protecció per a les aus i les reserves naturals del Delta del Llobregat, fins i tot amb propostes de mesures compensatòries". I recorden, a més, que els dos governs ja han de fer front un procediment d'infracció iniciat per la Comissió Europea del 2012 per una desviació del riu per a una ampliació anterior de l'aeroport i el port.

"El Delta del Llobregat és una de les zones més vulnerables al canvi climàtic, tal com mostren totes les projeccions de l’Oficina Catalana de Canvi Climàtic i, per tant, seria una trista ironia que es dugui a terme una infraestructura a la zona que acceleri la seva pròpia destrucció", afegeixen.

Canvi econòmic

L'ampliació és una aposta per una economia basada en l'especulació, la massificació, la deslocalització, la destrucció del territori, l'ús de recursos i de les emissions, opinen les entitats. Reclamen també més diàleg, ja que consideren que l'acord s'ha assolit sense l'adequat i necessari diàleg social. Conclouen amb una crida urgent a revertir aquest sistema econòmic i ajustar-lo "als límits del planeta".

Aquesta missiva arriba l'endemà de conèixer els resultats de l'informe de l'IPCC, que alertava dels efectes irreversibles del canvi climàtic produït inequívocament per l'activitat humana.

Afegeix un comentari nou