Espigolada solidària a Lleida: transformant oliveres decoratius en aliment

Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a: 
Meri Mir
 L'espigolada s'ha fet amb el suport de la Paeria, el departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i altres entitats.  Font: Meri Mir
L'espigolada s'ha fet amb el suport de la Paeria, el departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i altres entitats. Font: Meri Mir
 L'espigolada s'ha fet amb el suport de la Paeria, el departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i altres entitats.  Font: Wikimedia Commons
L'espigolada s'ha fet amb el suport de la Paeria, el departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i altres entitats. Font: Wikimedia Commons
 L'espigolada s'ha fet amb el suport de la Paeria, el departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i altres entitats.  Font: Jose Francisco Fernandez Saura (Pexels, llicència CC)
L'espigolada s'ha fet amb el suport de la Paeria, el departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i altres entitats. Font: Jose Francisco Fernandez Saura (Pexels, llicència CC)

Espigolada solidària a Lleida: transformant oliveres decoratius en aliment

Autor/a: 
Meri Mir
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Resum: 

Voluntaris de la fundació Espigoladors han recollit olives a Lleida per fer oli destinat a El Palet i altres entitats socials, com a part d'un projecte contra el malbaratament alimentari.

La fundació Espigoladors, representada pel seu delegat a Lleida, Oriol Berenguer, ha llançat una iniciativa pionera que consisteix a recollir aliments procedents dels arbres decoratius de la ciutat de Lleida, posant l'accent en la utilització d'aquests recursos i reivindicant-ne el valor. En aquest cas, l'entitat beneficiada és El Palet, encarregat de la distribució d'aliments a persones en situació de vulnerabilitat.

Un col·lectiu de voluntaris ha realitzat la recollida d'olives en zones com la Bordeta, Magraners i el Secà de Lleida. L'objectiu és aprofitar unes 25 oliveres i processar al voltant de 200 kg d'olives per obtenir aproximadament 30 litres d'oli d'oliva destinats a entitats socials.

Aquesta espigolada ha comptat amb l'autorització de la Paeria de Lleida i amb el suport del departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. Diverses col·laboracions han estat claus per al seu èxit, com ara la participació de l'Oliverar de Sanui, que ha proporcionat eines i consells tècnics, l'associació Integra Lleida i el molí d'oli Magrí d'Algerri, on es processaran les olives recollides per convertir-les en oli.

Aquest oli es destinarà a la institució social El Palet, contribuint a pal·liar les necessitats alimentàries de les persones en situació de vulnerabilitat, donada l'actual elevada despesa en aquest producte.

Oriol Berenguer, delegat de la fundació Espigoladors a Lleida, considera aquesta jornada com un ‘assaig’ d'un projecte que pretenen consolidar i expandir a partir de l'any vinent a altres zones de Lleida. L'objectiu principal és estendre la pràctica de la recollida d'aliments dels arbres urbans a diferents localitzacions, com parcs municipals o equipaments públics, amb la finalitat de reduir el malbaratament d'aliments. Aquesta iniciativa ja ha demostrat èxit en altres regions de Catalunya, com és el cas de Barcelona.

En resum, aquesta proposta de la fundació Espigoladors a Lleida no només busca aprofitar els aliments que produeixen els arbres urbans, sinó que també pretén sensibilitzar sobre la importància de combatre el malbaratament alimentari i contribuir al benestar de les persones més necessitades a través del treball en xarxa.

Afegeix un comentari nou