'Esport pel Clima', un projecte per la descarbonització dels centres esportius de Catalunya
Comparteix
La iniciativa del Clúster Bioenergia Catalunya neix amb l’objectiu de reduir l’impacte ambiental a partir de l’energia de la biomassa i lluitar contra el canvi climàtic.
Aproximadament deu mil tones de diòxid de carboni a l’any és el que cent centres esportius catalans estalvien, gràcies a la utilització de bioenergia, en aquest cas, de biomassa forestal. Per tal de reforçar aquest valor, el Clúster Bioenergia Catalunya impulsa ‘Esport pel Clima’, un projecte que proposa l’ús de combustibles no fòssils per climatitzar les instal·lacions esportives de diferents poblacions de Catalunya.
D’aquesta manera, utilitzant l’energia de la biomassa a través del projecte, es contribueix a donar valor a onze tones d’aquesta bioenergia, a la gestió forestal, s’ajuda a la creació de vuit-cents llocs de treball, directes i indirectes, i es promou una economia circular, local i sostenible. El Clúster Bioenergia Catalunya és una associació sense ànim de lucre que treballa per fomentar l’ús sostenible de l’energia creada a partir de l’aprofitament de la matèria orgànica.
El centre on practiques #esportpot combatre el #CanviClimàtic utilitzant la #biomassacom a substitut dels combustibles fòssils per a la calefacció i l'aigua calenta ‼️
— Clúster Bioenergia Cat (@Bioenergia_Cat) April 21, 2022
Descobreix-ne més a https://t.co/5i0eDUrN5N
@rifaenginyers @Ecoserveis @FamadasJ @indescat
El projecte ‘Esport pel Clima’ neix amb l’objectiu de descarbonitzar els centres esportius del territori a través de la bioenergia, per tal de promoure l’acció climàtica i contribuir a la prevenció d’incendis forestals. L’Escola, Camp de Futbol i Poliesportiu de Parellada, el Pavelló Castell d’En Planes, el Complex Esportiu Mont-aQua i el Complex Esportiu Municipal de Cabrils són alguns dels exemples d’equipaments que participen en el projecte.
En aquests casos, l’objectiu principal de la biomassa és escalfar les instal·lacions: des dels serveis de piscina i balneari, fins als radiadors de les sales de gimnàs i pistes o camps dels diferents esports. El projecte és finançat per l’Agència per la Competitivitat de l’Empresa de la Generalitat (ACCIÓ).
Els beneficis de la biomassa com a energia
Des del Clúster Bioenergia Catalunya defineixen la biomassa com "tota aquella matèria orgànica, d’origen vegetal o animal, que podem utilitzar amb fins energètics". És una opció contra el sistema energètic actual, el qual es basa en l’ús de combustibles fòssils que generen emissió de gasos d’efecte hivernacle i tenen un impacte ambiental significatiu.
L’ús de la biomassa permet extreure, també, un benefici econòmic dels boscos del territori i afavorir el seu benestar i cura. A més, segons dades del Clúster, brinda un estalvi dinerari, amb preus molt més estables en el temps i resultant fins a un 60% més barata que el preu de consum respecte als combustibles fòssils. És un recurs renovable i de proximitat.
Reptes de futur
'Esports x Clima' compta amb el repte d’aconseguir que dos-cents centres esportius de Catalunya tinguin una instal·lació de biomassa abans de l’any 2030 i que, plegats, estalviïn vint-i-cinc mil tones de diòxid de carboni.
Per tal d’assolir-ho, cal crear un impacte social al territori amb la creació de més de cinquanta llocs de treball descentralitzats, mobilitzar cinc mil tones de biomassa i reduir mil-cinc-centes tones de diòxid de carboni anuals, emeses a l’atmosfera. Unes xifres que, actualment, estan assolides.
Per a participar en aquest projecte, des del Clúster Bioenergia Catalunya ofereix, de manera gratuïta, una primera avaluació de les instal·lacions industrials o esportives per incorporar la biomassa i un estudi de viabilitat personalitzat. A més, també ofereixen jornades tècniques en línia, per aprendre el cicle de producció de la biomassa forestal: des del bosc fins a la caldera.
Un canvi positiu cap a la lluita contra el canvi climàtic
Segons expliquen des del Clúster, la participació del Tercer Sector de Catalunya permet l’impuls de la descarbonització del sector industrial, la creació d’ocupació local i la millora de la competitivitat del teixit industrial i la sostenibilitat del territori.
Segons dades de l’Observatori de Calderes de Biomassa de Catalunya, l’any 2020, a Catalunya, ja es disposaven de quatre mil vuit-centes instal·lacions de biomassa, el 27% de les quals pertanyien al sector terciari i el 29% al sector industrial.
Afegeix un nou comentari