Extraescolars a la natura: la proposta del Gepec

Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya
Autor/a: 
Anna Parisi
El contacte amb la natura aporta beneficis físics, psicològics i socials als infants
El contacte amb la natura aporta beneficis físics, psicològics i socials als infants
La proposta del Gepec dona resposta als nens i les nenes amants de la natura, que no  tenien una opció d'extraescolar.
La proposta del Gepec dona resposta als nens i les nenes amants de la natura, que no tenien una opció d'extraescolar.
L'Escola de Naturalistes del Gepec va començar el 2010
L'Escola de Naturalistes del Gepec va començar el 2010

Extraescolars a la natura: la proposta del Gepec

Autor/a: 
Anna Parisi
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya

Resum: 

Afavorir una infància en contacte amb la natura, perquè aquesta aporta beneficis físics, psicològics i socials, és una necessitat molt descrita. La històrica entitat ambiental tarragonina ha creat l'Escola de Naturalistes del Gepec.

El projecte de l'Escola de Naturalistes del Gepec va néixer el 2010. Des de l'entitat es va detectar la necessitat dels infants d'estar en contacte amb la natura, i de fer-ho també sense els pares, o sense vincular-ho sempre a fer una excursió. Els nens i les nenes podien anar a classes de futbol, de música o de pintura en sortir de l'escola, però els que els hi agradava la natura no tenien una opció.

Acompanyament i naturalisme

Es va crear un primer espai a Cambrils, amb el nom Gaig Blau, que va començar com a activitat extraescolar, on els nens i les nenes podien estar a la natura i anar descobrint, de forma lliure i individualitzada. Els acompanyen en el procés monitors i monitores naturalistes que els hi van posant a disposició recursos, quan els nens mateixos en detecten la necessitat. 'Les nostres sortides són de descoberta, no els hi diem excursions; tenim un itinerari pensat, però no tenim per què seguir-lo ni cal arribar a una destinació. Els nens es paren quan troben un element d'interès, i això és el que conta' ens explica Laura Queral, coordinadora del projecte. Així, si troben insectes arribaran a la conclusió que necessiten lupes per veure'ls més bé, si troben plomes i petjades hauran de pensar com poder saber de qui són. Els monitors i monitores estan propers, per acompanyar-los en la descoberta i anar traient recursos, en clau naturalista. 'Quan els nens i les nenes fa temps que venen i s'han fet amb la dinàmica, sorgeixen moltes iniciatives i propostes, i enfront un dubte o una dificultat saben trobar els recursos. Que tinguin aquesta capacitat és un dels nostres objectius'.

Descobrint vida

Però no és aquesta la única finalitat. 'En cada acció que fem trobem més vida, i aquest és un dels altres grans aprenentatge. La natura també és casa d'algú, si aixequem una pedra hi trobarem vida, i ho hem de tornar a deixar com estava. Per tant, estant amb la natura prenen consciència del que ens envolta' continua Laura Queral. Estar a la natura ajuda a connectar amb nosaltres mateixos, a despertar la nostra curiositat, i a plantejar preguntes, estimulant un sentit de pertanença amb l'entorn. Totes les activitats de l'Escola de naturalistes es realitzen a la natura o amb materials proporcionats per aquesta. 'Sortim pràcticament tot l'any, tot i que alguns vespres a l'hivern quan tenen fred estem més a les aules.'

Vivències i emocions

L'Escola de Naturalistes del Gepec vol ser també un projecte educatiu respectuós. 'La part emocional per nosaltres és molt important, i creiem que hi ha nens i nenes que els hi agrada venir als grups també per aquest aspecte' acalareix la coordinadora del projecte. Els nens i nenes aprenen de forma vivencial, cadascú desenvolupa una activitat en funció de la seva curiositat, dels seus ritmes i inquietuds, i reben l'acompanyament de les persones adultes.

Es tracta d'una iniciativa clarament relacionada amb la idea d'Escola Bosc, encara poc freqüent a Catalunya, i que acull nens i nenes de menys edat. Actualment tenen 4 grups, a Altafulla, Roquetes, Cambrils i Tortosa, i s'està preparant el de Reus. Hi van nens i nenes de 5 a 11 anys, alguns com a extraescolar la tarda, a la mateixa escola o en un altre espai, i altres els dissabtes a matí. Per als nois i noies de 12 a 15 anys l'entitat proposa activitats com anellaments i seguiment de biodiversitat, en el que anomenen Club de Naturalistes.

Afegeix un comentari nou