Fernando Gimeno: "Des del lleure s'està fent molt pel medi ambient, especialment en els campaments"
Comparteix
La Federació de Centres Juvenils Don Bosco de Catalunya va ser una de les entitats que va participar en la confecció de la guia SOS Campaments sobre sostenibilitat i responsabilitat amb el medi per a l’associacionisme educatiu.
Utilitzar el transport públic, l'ús detergents i sabons biodegradables, reutilitzar i reparar materials, comprar en comerços de proximitat, consumir productes frescos i sense embalatges, prioritzar un terreny d'acampada amb desguàs, latrines i recollida d'escombraries, recollir l'oli per separat o fer revisió de l'impacte un cop acabada l'activitat. Aquests són alguns dels consells que recull la guia SOS Campaments, sobre sostenibilitat i responsabilitat amb el medi per a l'associacionisme educatiu, amb l'objectiu de fer els campaments més sostenibles.
La guia, publicada el 2018, continua molt vigent per la importància de l'educació ambiental en les activitats de lleure. Està dirigida a entitats d'associacionisme educatiu, com ara els caus i esplais, però també a qualsevol entitat juvenil que organitzi acampades amb els seus membres, o a persones joves que acampin en el seu temps lliure.
En la seva confecció hi van participar el Consell de la Joventut de Barcelona, Enginyeria Sense Fronteres, el Centre de Recursos per a les Associacions Juvenils de Barcelona, Esplac o la Federació de Centres Juvenils Don Bosco de Catalunya. Parlem amb una de les persones que va participar-hi, el president de la Federació de Centres Juvenils Don Bosco de Catalunya, el Fernando Gimeno, sobre com fer més sostenibles els campaments i la importància de l'educació ambiental i les accions encaminades a minimitzar l'impacte ambiental a la natura.
Com d'important és educar en valors ambientals en les activitats de lleure?
Molts dels nostres monitors i monitores que formen part dels nostres esplais i caus, volen ser-ho perquè han sigut nens i nenes que han participat en aquestes activitats. Per aquest motiu, la millor opció que tenim per educar al lleure és des de l'exemple. Per tant, quan fem un campament hem de ser un exemple en tot, i això inclou també tenir cura del medi ambient. És una font primària i molt important de conscienciació, tant dels infants com dels joves, del que tenim i del que hem de cuidar.
Quan parlem de fer més sostenibles els campaments i d'educar amb valors ambientals, hem de tenir una visió més àmplia i no només ser responsables del que fem nosaltres, sinó que hem d'intentar deixar l'espai on hem conviscut millor del que ens ho hem trobat. Tampoc ens hem d'oblidar que, durant tot l'any, hem de fer qualsevol activitat amb aquesta mirada ambiental i no fer-ho només els dies que estem de campaments a l'estiu.
Són sostenibles els campaments?
Personalment crec que els campaments són molt sostenibles. Sempre es pot millorar, però s'està fent bé. De fet, la guia SOS Campaments no diu res de nou, posa en ordre les idees d'allò que normalment ja anem fent tots i totes quan fem uns campaments. Deixa constància de com fer les coses.
Parla'ns de la guia.
Va néixer per donar un cop de mà en aspectes mediambientals. No dona totes les solucions, perquè és un problema molt complex, però sí que intenta establir uns criteris principals a tenir en compte. Va tenir una bona rebuda entre les federacions i entitats de lleure.
"L'impacte que fem també l'hem de veure més enllà de l'activitat, en els dies previs al campament"
Quins són els consells més destacats per fer els campaments més sostenibles?
Quelcom important és fer una revisió de l'impacte mediambiental, que normalment es mesura en kg de CO₂. Al final, tota la resta de consells van dirigits a intentar minimitzar la petjada de carboni que generem a l'hora de fer qualsevol activitat del nostre dia a dia. Evidentmen,t a uns campaments una petjada zero no existeix, i això ho hem de tenir clar, però sí que podem escollir les accions que menys petjada deixin.
Crec que l'impacte que fem també l'hem de veure més enllà de l'activitat, en els dies previs. Es tendeix molt a anar a grans magatzems, a comprar, a transportar coses des de lluny, amb transports privats, i tot això incrementa el cost mediambiental, malgrat que el cost de les nostres accions als campaments sigui baix.
També s'ha de tenir en compte la gestió de l'aigua.
A l'estiu hi ha un boom de població a comarques de Catalunya on fem els campaments, i on normalment no hi ha tanta població. Les estacions de depuració d'aigües no estan preparades per aquest volum de persones, i no son igual de potents de les que tenim a les grans ciutats. Per tant hem de fer el mínim impacte en aquest sentit.
Personalment, el tema de les latrines, dels lixiviats, i la gestió de l'aigua, per a mi és una de les claus per intentar reduir la petjada ecològica. Però les nostres accions també han d'anar encaminades a altres aspectes, com per exemple fer despesa als pobles que ens estan acollint.
Com reben els nens i nenes actuar des d'una mirada ambiental?
Realment els infants ho veuen com una cosa natural, estan acostumats a fer-ho. Veuen des de ben petits que hem treballat així. I la veritat és que mai m'he trobat cap nen o nena, en cap campament dels molts que he fet, utilitzant vasos d'un sol ús o que no vingui amb carmanyola o cantimplora. Sembla una ximpleria, però detalls així de petits redueixen molt l'impacte mediambiental.
"Personalment, considero que la gestió de l'aigua és una de les claus per intentar reduir la petjada ecològica"
El que aprenen als campaments, ho traslladen a casa també.
Vull pensar que si, si no la feina que fem no és bona com a lleure. I no només en aquest aspecte, hi ha molts altres aspectes en els quals eduquem i que ens agradaria deixar empremta en infants i joves. Evidentment el tema mediambiental està molt de moda, perquè és una de les grans problemàtiques del món, i s'han de fer canvis importants.
Hi ha més marge de fer més sostenibles els campaments?
Sí, sempre hi ha millores que es poden fer. Tot el que sigui reduir en lloc de reutilitzar, per exemple. Al final s'ha de fer un balanç entre no utilitzar res i que els campaments siguin viables.
Hem de tenir clar que el lleure està fent molt pel medi ambient, i especialment en els campaments. S'està en una bona línia i s'està educant bé en aquest aspecte, però això ha de ser una cosa global de tota la societat. Nosaltres podem fer molt en la cura del medi ambient, però si no canvien altres coses serà complicat. Puc decidir anar en transport públic elèctric, però hi ha parts de Catalunya que no arribarà, i hauré d'acabar agafant un autobús, o altres mitjans de transport que contaminen més.
Com es presenten les activitats de lleure aquest estiu?
La paraula adequada crec que és esperança. L'any passat va ser l'estiu de l'inici de tot, vam poder ser la primera línia on els infants es van poder retrobar amb els altres infants, i aquest estiu hem de tornar a estar allà, hem d'apostar per fer les activitats tal com les fèiem abans de la pandèmia, però sent conscients de tot el que estem vivint i seguint tots els protocols.
La intenció és recuperar l'estiu.
L'estiu passat es van deixar de fer activitats per por i aquest any ha de ser l'any de tornar a aquesta normalitat i a recuperar activitats. Com l'any passat, aquest estiu torna a ser transcendent. Per a molts infants serà la seva única opció de sortir i això ho hem de tenir clar. Hem de fer una aposta per retrobar-nos a la natura després d'un any que tampoc ha pogut ser normal al cent per cent.
Afegeix un nou comentari