Formacions i sinergies en la Jornada de Custòdia del Territori
Comparteix
El 4 de novembre es celebra a Barcelona la Jornada dedicada a la Custòdia del Territori, amb l’objectiu de posar en comú experiències de les entitats i novetats del sector.
77 entitats ambientals a Catalunya treballen la custòdia del territori, una modalitat de protecció que parteix de la premissa que conservar la natura, el paisatge i el patrimoni cultural, no és una responsabilitat que recau només en les administracions públiques, sinó que la ciutadania, la societat civil i les empreses privades també poden i han de contribuir-hi.
Un procés participatiu per dissenyar la jornada
La jornada d’enguany neix com a fusió de la diada tècnica anual, composta de tallers formatius, i el congrés bianual del col·lectiu de la custòdia, d'àmplia programació en presentacions, debats, tallers i visites de camp.
Coneixedors de l’estat del sector, la Xarxa de Custòdia del Territori , organitzadora de l'esdeveniment, va detectar la dificultat de les entitats ambientals de custòdia, en destinar 3 dies a participar en un acte, i va decidir establir un procés participatiu per dissenyar el format i continguts de la jornada.
Formacions i creació de sinergies
El procés ha servit per a seleccionar la durada, l’emplaçament i les temàtiques a tractar. Aquestes es centraran, responent a les demandes sorgides, en oferir formacions i crear oportunitats per a establir sinergies.
El programa consta de 20 comunicacions en les quals entitats presentaran les seves experiències en diferents tipus de territoris i paisatges del país: l’Associació Trenca als secans de Lleida, Submon als canyons submarins, Acer Associació en un entorn industrial i periurbà, o als Boscos de Pastura el Consorci del Lluçanès, entre d’altres.
9 tallers, d'arguments sol·licitats per les mateixes entitats, relacionades amb programes de finançament, emprenedoria social, bancs de conservació, governança ambiental dels béns comuns, custòdia en ajuntaments, custòdia forestal, custòdia agrària, parc greening i custôdia, redacció d’acords de custòdia.
Presentació de Novetats: el Registre d’entitats de Custòdia i la Convocatòria per a contractacions
Sergí Marí, coordinador de la XCT, presentarà la proposta de la creació d’un registre d’acords i entitats. Aquest registre és el primer pas per a poder definir quines seran les tipologies d’acords de custòdia subjectes a incentius fiscals.
Des del Departament de Territori i Sostenibilitat, Marta Subirà explicarà els avenços del pla de treball, els acords fiscal i el pla de promoció custòdia. Eulalia Comas detallarà la convocatòria de subvencions a la custòdia del territori 2016-17, que es caracteritza per incloure ajuts per a la contractació de personal, amb la finalitat de consolidar els llocs de treball implicats en la custòdia.
La custòdia del territori, estratègia en creixement
844 acords estan recollits a l’inventari d’acords de custòdia del 2015. Aquesta dada significa un increment del 25% respecte al 2012, data de l'anterior recull. Toi i ser l' 1,4 % del territori el que es troba sota aquests acords, es tracta d'una modalitat de protecció en creixement, que evoluciona positivament a Catalunya. Un 70% de les àrees protegides són propietat privada, i un 47% en terrenys forestals.L’objectiu dels acords és el de la conservació d’hàbitats mitjançant la promoció d'usos i explotacions sostenibles.
El Ficma aporta una reflexió a la Jornada
En coordinació amb el Festival Internacional de Cinema de Medi Ambient, FICMA, es projectarà Banking Nature, el documental francès que investiga la comercialització del món natural, reflexionant sobre quins són els límits al fet de posar un preu, i un preu de venda, a la nostra herència natural i al nostre patrimoni ecològic.
El Ficma se celebrà a Barcelona entre el 5 i el 12 de novembre.
Afegeix un nou comentari