Àmbit de la notícia
Ambiental

'Generació Reset': Aprendre a reparar, reutilitzar i reciclar aparells electrònics per un consum conscient

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Dani Sorolla
  • El projecte busca ensenyar a reparar, reutilitzar i reciclar aparells electrònics per un consum conscient.
    El projecte busca ensenyar a reparar, reutilitzar i reciclar aparells electrònics per un consum conscient.
  • Andròmines té en marxa el projecte, dirigit al jovent, per conscienciar sobre els problemes ambientals i socials derivats de la producció d’aparells electrònics.
    Andròmines té en marxa el projecte, dirigit al jovent, per conscienciar sobre els problemes ambientals i socials derivats de la producció d’aparells electrònics.
  • ‘Generació Reset’ és un projecte educatiu adreçat a l’alumnat de segon cicle d’ESO, Batxillerat i Centres Formatius.
    ‘Generació Reset’ és un projecte educatiu adreçat a l’alumnat de segon cicle d’ESO, Batxillerat i Centres Formatius.

Fa anys que Andròmines té en marxa un projecte dirigit al jovent per conscienciar sobre els problemes ambientals i socials derivats de la producció d’aparells electrònics.

Som prou conscients dels impactes ambientals i socials derivats de la producció, el consum i els residus dels aparells electrònics que utilitzem en el nostre dia a dia? No és un tema menor, atès que el 2022 els humans vam generar més de seixanta-dos milions de tones de residus d’aparells elèctrics i electrònics –un 82% més que el 2010–, segons un informe de l’ONU publicat recentment. A més, d’entre aquest munt de deixalles només es va reciclar adequadament poc més d’un 22%, és a dir, menys de la quarta part.

Així mateix, en el context d’emergència climàtica que vivim, resulta fonamental comprendre i considerar les implicacions que té per al planeta, i sobretot per als països del Sud Global, com produïm aquests aparells i què en fem quan es converteixen en residus. I més tenint en compte que bona part de la brossa electrònica que generem, i que conté nombrosos elements tòxics, va a parar sense cap mena de control a abocadors gegants de països en vies de desenvolupament, com ara Ghana.

Per tot plegat, és cabdal que totes, però especialment les noves generacions, prenguin consciència de l’abast del problema i dels seus múltiples i devastadors impactes, així com de la importància de la reutilització, el reciclatge i el consum responsable. Malgrat que avui el jovent se sent més interpel·lat i compromès que mai amb la cura del planeta, convé persistir en l’educació ambiental perquè encara queda molta feina per fer.

Així ho creuen a Andròmines, una entitat que fa més de vint-i-cinc anys que treballa per donar noves oportunitats a través de la inserció laboral i que s’enfoca, entre altres, a l’educació ambiental, a la recuperació d’aparells electrònics i a la no generació de residus elèctrics i electrònics.

“Vam veure que hi havia un forat en l’àmbit de la conscienciació sobre els efectes negatius de la producció i dels residus d’aparells elèctrics i electrònics, i creiem que és molt important que això es comenci a treballar des de la base, des de la mateixa escola”, explica la Núria Sau, directora de projectes de l’entitat.

D’aquí va néixer, el 2021, ‘Generació Reset’, un projecte educatiu adreçat a l’alumnat de segon cicle d’ESO, Batxillerat i Centres Formatius, que es proposa crear consciència sobre els problemes ambientals i socials derivats de la producció i gestió dels residus dels aparells elèctrics i electrònics, centrat especialment en els impactes que tenen els telèfons mòbils.

“És en aquestes edats quan el jovent comença a tenir un mòbil a les mans, són els primers moments de consum d’un aparell que ja és seu; i poques persones, ni adultes ni joves, són conscients que un mòbil conté terres rares o una pila de matèries primeres molt contaminants, però també molt valuoses”, diu Sau, qui destaca que el projecte “és una molt bona oportunitat per treballar molts aspectes curriculars a través de l’estudi dels impactes del mòbil”.

Després de dues edicions del projecte, aquest curs ja està en marxa la tercera, en què participen més d’una cinquantena de centres educatius d’arreu de Catalunya i uns dos mil alumnes. ‘Generació Reset’ és una iniciativa impulsada conjuntament per Andròmines, l’Agència de Residus de Catalunya, els Sistemes Col·lectius de Responsabilitat Ampliada dels Productors (SCRAP) i la Cooperativa Eduxarxa.

Sensibilització i acció per “reiniciar el sistema”

Així, aquesta iniciativa transformadora persegueix un objectiu crític, enfocat a conscienciar el jovent sobre els problemes ambientals i socials derivats de la producció dels aparells electrònics. Alhora, vol fomentar iniciatives locals de reparació i reciclatge de mòbils als centres educatius i els seus entorns.

La primera fase del projecte se centra en la sensibilització i es treballa a partir d’una sèrie de materials didàctics –com una guia docent, un vídeo de sensibilització i material de treball per a l’alumnat, entre altres– que es proporcionen des del projecte al professorat dels centres i que aborden els diferents impactes que causen els dispositius mòbils i altres aparells electrònics.

Aquesta tasca es duu a terme en quatre sessions a l’aula i és una bona oportunitat per treballar diversos aspectes curriculars, com detalla la Núria Sau: “Analitzant aquests impactes dels telèfons mòbils, que avui el jovent fa servir cada dia a totes hores, es poden integrar i treballar conceptes de diverses assignatures com física i química, així com endinsar-se en temes geogràfics i socials, entre molts altres”.  

En la segona fase, la gent d’Andròmines entra a l’aula per impartir un taller pràctic, adaptat a cada nivell educatiu, en què ensenyen l’alumnat a preparar i reparar dispositius per a la seva reutilització. “Portem els mòbils, els obrim, mirem com són per dins, expliquem quina reparabilitat tenen… i les joves també poden posar en pràctica allò que han anat aprenent en diferents assignatures”, suma la directora de projectes d’Andròmines.

Passat el taller, en la tercera fase del projecte i aprofitant els aprenentatges adquirits, es demana al grup, classe o centre que posi en marxa una activitat-servei, el que s’anomena una iniciativa Reset, per canviar el seu entorn i influir-hi per tal de minimitzar l’impacte dels telèfons mòbils. “La idea és que esdevinguin agents de canvi i passin a l’acció”, rebla Sau. Algunes d’aquestes iniciatives, com les de l’alumnat de l’Institut Sabadell o de l’Institut La Pineda, es poden consultar al web del projecte.

En l’edició d’enguany, com a novetat, es va organitzar una trobada –que es va celebrar el passat 21 de març– entre diverses escoles participants per posar idees en comú, teixir xarxa i col·laborar amb altres entitats que comparteixen els mateixos objectius, com ara Setem.

“El jovent d’avui forma part d’una generació cada cop més conscienciada i aquest és un tema que els motiva i els preocupa; ara bé, tampoc podem oblidar que vivim en una societat molt consumista i que diàriament rebem inputs sobre la necessitat de tenir el mòbil d’última generació”, raona Sau, qui admet que tot plegat “és un estira-i-arronsa complicat, perquè per molt que el jovent estigui sensibilitzat, això també l’afecta”.

Sumant totes les edicions, més de 6.500 alumnes catalans han format part de ‘Generació Reset’ i han contribuït a “reiniciar el sistema” i promoure un consum conscient i sostenible de l’electrònica. I la voluntat és anar més enllà i crear una comunitat per continuar fent passos cap a un món més just i sostenible.

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari