Greenpeace considera perduda a Copenhaguen l'oportunitat històrica per evitar un caos climàtic
Comparteix
Greenpeace condemna enèrgicament l'arrogància dels caps d'estat dels països més poderosos del món per haver presentat un "ultimàtum" en la cimera climàtica a Copenhaguen. Al seu camí cap a l'aeroport van declarar que l'acord estava fet sense que fos cert. Durant la darrera nit de la cimera els negociadors han tractat de desxifrar l'estatus de l'anomenat "Acord de Copenhaguen" mentre la cimera climàtica es tancava de forma vergonyosa, incoherent i durament disputada.
El director de Greenpeace Internacional, Kumi Naidoo, ha declarat: "El món s'enfronta a una tràgica crisi de lideratge. En lloc de treballar conjuntament per assegurar el futur de cents de milions de persones adoptant un acord històric que eviti un caos climàtic, els líders mundials dels països més poderosos han traït al futur i a les pròximes generacions".
Encara que l'Acord de Copenhaguen està sent denominat per alguns com un pas endavant, Greenpeace considera que no ho és. De fet, ni tan sols no ha estat formalment adoptat per la Conferència de les Parts (COP). No conté mesures fermes per reduir les emissions als països en desenvolupament. És una gran concessió a les indústries contaminants, especialment al sector dels combustibles fòssils, que han estat pressionant per debilitar l'acord i ara tenen llicència per continuar emetent gasos d'efecte hivernacle.
Segons l'organització ecologista, hi ha uns quants punts acceptables en l'acord ja que conté l'establiment d'un nou Mecanisme de Finançament Climàtic i acorda la necessitat de finançament a llarg termini, més de 100 bilions de dòlars (73.000 milions d'euros) per permetre que els països empobrits protegeixin els seus boscos, apliquin mesurades per reduir les seves emissions de CO2 i puguin adaptar-se als impactes del canvi climàtic. A més, els països en desenvolupament han acordat posar en marxa mesures voluntàries per reduir les seves emissions de gasos d'efecte hivernacle i per augmentar aquelles accions que proporcionin suport financer als països en desenvolupament.
La conferència no ha acordat un mecanisme per establir un acord legalment vinculant. Encara que les negociacions continuaran l'any que ve, Greenpeace considera que la pèrdua de l'objectiu "legalment vinculant" fa de la cimera de Copenhaguen una gegant oportunitat perduda. El planeta ha de reprendre el seu camí des de Bali a Mèxic on un acord just, ambiciós i jurídicament vinculant que eviti un canvi climàtic catastròfic.
Afegeix un nou comentari