Àmbit de la notícia
Ambiental

"Cal protegir el Montseny davant l’especulació feréstega i les males pràctiques de visitants"

Entitat redactora
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a
Anna Echeverria i Bel
  • davant l’especulació feréstega i les males pràctiques
    davant l’especulació feréstega i les males pràctiques Font: ILP Montseny
  • Fedataris i fedatàries a la comissió de control de la ILP Montseny al Parlament de Catalunya.
    Fedataris i fedatàries a la comissió de control de la ILP Montseny al Parlament de Catalunya. Font: ILP Montseny

Parlem amb la Coordinadora Salvaguarda del Montseny sobre aquesta nova Iniciativa Legislativa Popular pretén aconseguir una legislació que s’adeqüi a la realitat del massí i el protegeixi.

Com va néixer la iniciativa legislativa popular per a la protecció del Parc Natural del Montseny?

El massís del Montseny és un territori d’un gran valor natural, ambiental i paisatgístic, però a la vegada molt castigat per grans projectes especulatius i urbanístics, que van encarats a fer negoci del turisme cada vegada més massiu que arriba al Montseny. 

Aquesta realitat, sumant’hi la desaparició del sector primari que permet una cura sostenible del medi, fa que aquest espai natural cada dia estigui més degradat i amenaçat, posant en perill els corredors biològics, la conservació de les espècies protegides i dels recursos ambientals. 

Però, existeix ja un pla de protecció del Montseny...

Existia. L’any 2016 el Pla especial de protecció del Montseny, aprovat el 2008, va ser anul·lat per una sentència del Tribunal Suprem, retornant el Parc Natural a la legislació del 1977, que deixa molt a desitjar per una eficient conservació d’un espai natural de les característiques del Montseny. 

Així doncs, davant la inoperància de les institucions que haurien de vetllar per la conservació d’aquest espai natural i tips d’esperar respostes de l’Administració, la Coordinadora per la Salvaguarda del Montseny (CSM), conjuntament amb les entitats ecologistes DEPANA, Ecologistes en Acció i SEO/BirdLife redactem i presentem al Parlament una proposició de Llei de declaració del Parc Natural del Montseny, de Paratges Naturals d’Interès Nacional i de Reserves Naturals Integrals.

Quins són els principals punts o objectius de la iniciativa? Què pretén?

A grans termes, aquesta proposició de Llei vol dotar el Montseny d’una legislació que s’adeqüi a la realitat del massís, protegint-lo davant l’especulació feréstega i les males pràctiques de les visitants i residents al massís.

I concretament, vol recuperar la protecció del Parc Natural adaptant-la als coneixements i reptes ambientals existents i revisar els criteris d’ús públic del Parc, per evitar la turistificació massiva del territori i la hiperfreqüentació de determinats espais.

Així com treballar per evitar els grans incendis forestals i la despoblació humana de la muntanya a partir de polítiques valentes que vagin més enllà de negocis privats d’unes poques, i treballar també per mantenir i fixar el sector primari sostenible al territori, ajudant a mantenir un territori divers però a la vegada garantint una economia real i de proximitat al massís. També permetent una major resiliència davant el canvi climàtic.

Quina és la situació actual del Parc Natural del Montseny? Què està en perill?

Nosaltres quan parlem de l’actualitat al Montseny parlem d’un “parc temàtic”. Un espai natural, qualificat per diferents institucions com un bé de gran importància ambiental i paisatgística, però que a la vegada no té legislació específica que protegeixi aquests valors davant l’amenaça humana, i que es ven a la població com un magnífic lloc on gaudir de la natura. 

La seva proximitat a Barcelona i altres ciutats de l’àrea metropolitana, conjuntament amb la propaganda constant que es fa d’aquest territori, fa que cada cap de setmana molta gent s’acosti al Montseny per realitzar qualsevol tipus d’activitat. Aquest fet provoca que el Montseny s’hagi convertit en un territori turístic, on prevalen els diners d’uns pocs, davant els ecosistemes i la població del territori. 

Això ha provocat la desaparició gairebé total del sector primari al massís i les activitats que ajudaven a la preservació del medi i l’arrelament de la població al seu territori, deixant pas a grans projectes especulatius i urbanístics, que permeten el benefici d’unes poques persones davant el medi natural i la població del territori.

Com a ILP, la vostra proposta de llei necessita mínim 50.000 signatures per poder ser presentada a la Mesa del Parlament de Catalunya. Quant temps teniu? 

El dia 2 de març vam recollir els plecs de signatures al Parlament i a partir d’aquest dia, teníem 4 mesos per aconseguir les signatures, però uns dies més tard, ens aturaven des del Parlament, i a petició nostra, la recollida de signatures degut al confinament que totes hem viscut. 

Hem engegat de nou la campanya de recollida de signatures el dia 1 de setembre, i ara tenim una mica menys de 4 mesos per aconseguir-les, en un moment on és molt complicat arribar a la gent. Per tant necessitem l’ajuda i l’empenta del major nombre de persones d’arreu del territori. 

I quin és el vostre pla per aconseguir-les?

El primer que vam fer, va ser buscar persones fedatàries, és a dir, les persones que es responsabilitzen de la recollida de signatures i que van anar a buscar els plecs al Parlament. Aquestes persones provenen no només de la zona del Montseny sinó de molts punts de Catalunya. Mentrestant, també s’han anat apuntant persones per a fer de voluntàries per fer arribar la campanya. Així doncs, s’han conformat diferents grups de voluntàries i fedatàries segons els territoris

Entenem que el pla ha canviat del març passat a aquesta tardor amb les restriccions per a la prevenció de contagis de la COVID…

Sí. Si durant la primavera, quan engegàvem la ILP, comptàvem amb un munt d’activitats programades on se’ns convidava a explicar la campanya i a recollir signatures (calçotades, concerts, fires...) ara, encara amb moltes mesures per aturar la COVID en actiu, es fa molt més complicat arribar a l’objectiu de les 50.000 firmes. 

Hem de dedicar molts més esforços, amb la voluntat de fer arribar la problemàtica del Montseny arreu i fer-li front. A part de les recollides puntuals, també s’estan habilitant espais fixos de recollida de firmes a diferents pobles i ciutats, per facilitar l’accés de la gent per poder firmar. 

Aquests punts de recollida com també tota la informació, adhesions d’entitats i col·lectius i d’altres, es poden consultar a la web www.ilp-montseny.cat

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari