Àmbit de la notícia
Ambiental

“Invasive Alien Species”: 11 accions de voluntariat contra les espècies invasores

Entitat redactora
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya
Autor/a
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
  • L'ailant és una de les espècies més invasores a Catalunya (imatge: ichngarrotxa.iec.cat)
  • Carpobrotus, una de les espècies invasores que alteren els ecosistemes catalans (imatge: viulaterra.cat)
  • Voluntaris de Seo Birdlife extraient cargol poma al Delta de l'Ebre (imatge:govern.cat)
  • Extracció de "Carpobrotus" de la Platja LLarga (imatge: platjallargatarragona.wordpress.com)
  • Nombroses accions de voluntariat ambiental intenten eliminar el cranc americà que ha envaït rius i rieres a Catalunya (imatge:wikipedia)
  • Voluntaris en una captura nocturna de crancs americans amb l'Associació Cen (imatge:blog.assoc-cen.org)
  • Extracció de canya invasora amb l'Adenc (imatge:adenc.cat)
  • El cargol poma és una autèntica plaga al Delta de l'Ebre (imatge:gencat.cat)
  • Medmis, una app per geolocalitzar espècies invasores marines (imatge: iucn-medmis.org)dmis

L’impacte de les espècies invasores sobre la biodiversitat pot ser tan elevat que es considera que són la segona causa de pèrdua de biodiversitat, després de la destrucció d'hàbitats. El voluntariat ambiental també es dedica a controlar-les.

Espècies que amenacen  l’equilibri ecològic

Les espècies alienes o al·lòctones, són aquells organismes que han estat introduïts fora de la seva àrea de distribució natural, present o passada, mitjançant accions directes, intencionades o accidentals, i de la mà de l’home. Es defineixen com a invasores quan la seva introducció o difusió amenaça la biodiversitat, amb conseqüències ecològiques, o pot causar danys a la salut humana, o tenir series conseqüències socioeconòmiques.

Hi ha espècies exòtiques invasores en tots els grups, animals, plantes, fongs i microorganismes. Poden causar un gran dany a les espècies natives en competir amb elles per menjar, nutrients, aigua, en la propagació de malalties, provocant canvis genètics, o interrompent diversos aspectes de la cadena alimentària i el medi ambient físic.

Elevats costos

Fer front a les espècies exòtiques invasores té un cost estimat de 12.000 milions d’euros a l’any a la Unió Europea. Entre les principals estratègies hi ha les de passar dels “tractaments” a la “prevenció”, amb accions tan senzilles com no alliberar animals exòtics de companyia al medi, o no escampar plantes ornamentals.

 

Objecte d'estudis

La invasió  d'espècies al·lòctones constitueixen actualment una de les principals emergències ambientals, i està considerada per la comunitat científica internacional la segona causa de pèrdua de biodiversitat a escala global. 

A Catalunya, un dels projectes de recerca més complets i exhaustius que s’han dut a terme és EXOCAT, impulsat pel Departament d’Agricultura de la Generalitat, i coordinat pel CREAF. S’han identificat en els ecosistemes catalans 939 espècies exòtiques, dos tercis de plantes, la resta animals i algues. 110 es poden considerar com a invasores. L’estudi representa una base de dades accessible a tothom, que ha de permetre fer diagnosi sobre quin és l’estat d’invasió, quins són els  espais envaïts, i quines són les espècies més esteses, així com dotar de mètodes d’anàlisi de risc.

El projecte de voluntariat i ciència ciutadana Flora Catalana aporta informació sobre les espècies detectades en els diversos hàbitats, com les invasores de la muntanya mitjana, les invasores a la façana litoral, o les invasores a terra baixa

11 iniciatives de voluntariat i 1 app, per protegir la biodiversitat

  1. El projecte Fes reviure el Ripoll!, de l'ADENC consisteix en la recuperació de la vegetació de ribera del riu Ripoll al pas de Sabadell, de la fauna autòctona i de l'ecosistema fluvial, a través de la implicació i la participació ciutadana. Entre les actuacions necessàries per a poder assolir aquest objectiu, es donen nombroses jornades d’extracció d'invasores, com la canya americana, que impedeixen la correcta evolució de l’ecosistema autòcton.
     
  2. L‘Associació per a la Conservació dels Ecosistemes Naturals desenvolupa projectes per a la millora i la conservació dels hàbitats i la biodiversitat al riu Glorieta. Per tal de protegir algunes de les espècies en perill, com el cranc de riu ibèric, el barb cua-roig o la merla d’aigua, desenvolupen accions de voluntariat que miren a controlar al invasió de l’ailant (arbre exòtic invasor), i a eradicar cranc vermell americà (exòtic) per protegir el cranc de riu ibèric (autòcton i en perill d’extinció) i altra fauna.
     
  3. El Grup d’Acció Forestal de Depana treballa per minimitzar l'impacte dels humans i obtenir zones el més natural possible, en especial al Delta del LLobregat i a la serra de Collserola. Es consideren “indignats” amb les espècies invasores, i hi dediquen jornades de voluntariat com la “Tisorada a les invasores”.
     
  4. El Geven, Grup Ecologista del Vendrell i el baix Penedes, organitza jornades de voluntariat en les que s’intenta eliminar el "Carpobrotus edulis" de les dunes de Cunit.
     
  5. Una de les espècies mes conflictives al parc de Collserola és l’ailant. El Parc Natural hi dedica esforços per la seva eradicació, amb la col·laboració dels voluntaris del parc i dels voluntaris de les entitats ambiental i veïnals presents a la zona, com l’Associació de Veïns de Mas Sauró, WWF Barcelona, o Femarec, entre d’altres.
     
  6. L’Associació Biosfera realitza jornades de voluntariat ambiental al cap de Creus, amb la finalitat d'eliminar espècies invasores com el carpobrotus.
     
  7. Gata, Gepec i la Plataforma Platja LLarga organitzen jornades de voluntariat ambiental per l’eradicació del carpobrotus, espècie invasora de dunes i les platges de Tarragona.
     
  8. A la riera de Merles Adeffa organitza jornades de voluntariat per la captura del cranc americà, espècie que ha infestat aquest curs d'aigua. A la  riera de Merlès es pot trobar el cranc autòcton, el cranc de riu vermell i el cranc senyal, els dos últims americans i introduïts per l’home i portadors de l’afanomicosis, una malaltia que causa la mort al cranc autòcton. Es consideren espècies invasores perquè tenen moltes cries l’any i destrueixen l’hàbit on viuen.
     
  9. Seo Bird Life rep cada any  a Riet Vell voluntaris locals i estrangers en un dels programes de voluntariat ambiental més grans que es desenvolupa a Catalunya. Un dels objectius és la lluita contra el cargol poma, una espècie invasora amb greus conseqüències ecològiques i econòmiques.
     
  10. El grup ecologista Martorell Viu, participant del Projecte Rius de l’Associació Habitats, en col·laboració amb el CRARC de Masquefa, desenvolupa amb voluntaris un projecte per la captura de tortugues exòtiques i de seguiment de la tortuga de rierol autòctona, des del 2008. La problemàtica de les espècies invasores és una de les més importants que pateixen els rius i rieres.
  11. L'Associació Galanthus treballa, principalment a la demarcació de Girona, en l'eradicació de flora exòtica invasora. 
  12. Medmis és una app per identificar espècies invasores marines, i georeferenciar-les.

Comparteix i difon

Comentaris

enric santamarta

(Usuari no registrat)

un dels llocs on ha arrelat més és en la carretera de Martorell a Olesa i en la carretera de Martorell a Terrassa.

Fa un temps vaig enviar mail al patronat de Montserrat perqué en el GR (crec que és el 4) que va de sant Cristofol a santa Cecília, en el tram que està al abans d'arribar a la canal de sant Geroni,  hi ha una zona en que els aillants estan desplaçant els aurons i les alsines.

F Pere Tarrés

(Usuari registrat)

Comentari en resposta al comentari: aillant

Moltes gràcies per l'aportació Enric.

Salutacions

Equip de xarxanet.org

Eduardo Martínez

(Usuari no registrat)

Us convidem a participar a un projecte que hem endegat per a la indentificació i seguiment d'invasores sobre la plataforma iNaturalist, el projecte es diu "Invasores" i podeu accedir des de dispositius mòbils o a la web http://www.inaturalist.org/projects/invasores

L'objectiu és participar en el desenvolupament dels plans de gestió d'aquestes espècies. Us convidem a fer-ho i participar en futures accions,

Salut,

Eduardo Martinez

Afegeix un nou comentari