Irene Cervera : "Aprendre sobre fauna et permet conèixer el món"

Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya
Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Irene Cervera : "Aprendre sobre fauna et permet conèixer el món"

Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya

Resum: 

Animal Latitude treballa per difondre la fauna i mediambient amb la finalitat de generar consciència ecològica.

La passió pels animals és el fil conductor d’aquesta petita entitat, nascuda a Barcelona el 2010. Un amor que els porta a aprendre i conèixer tant sobre la fauna local, com la d’altres latituds del món, sempre de la mà d’experts. Entendre els valors de la fauna silvestre és clau per contribuir a la salut del medi ambient, a escala local, i mundial.


Quina és la missió d'Animal Latitude?

Vam néixer amb la voluntat d'informar i formar sobre temes de fauna i medi ambient per despertar consciència ecològica. Ens mouen tres factors: la inquietud per aprendre sobre els animals i el món, l'afició i el coneixement per organitzar activitats, i la passió pel que fem. Quan no hi ha diners darrere una iniciativa, ha d’haver-hi molta passió perquè si no, no aconsegueixes fer res.

Organitzem xerrades, tallers, cursos, per apropar el món de la fauna. Alguns són gratuïts, com les Trobades Animals, o els tallers que fem a fires o esdeveniments com el Bioblitz. En d'altres, aconseguim una petita recaptació, que destinem als projectes de recerca i conservació de les entitats amb les que col·laborem. En cert sentit, som com una branca dedicada a la divulgació i a la sensibilització d'altres entitats ambientals.

Quines persones composen Animal Latitude ?

Som un equip de voluntaris de 9 persones més o menys estables; altres voluntaris col·laboren en projectes i activitats puntuals. No hi ha un equip tècnic com a tal, tot ho fem des del voluntariat. En lloc de socis tenim "latituds”, que és com anomenen a totes les persones que han participat en alguna de les nostres activitats i hi han establert un vincle.

Per nosaltres són essencials els professionals i especialistes de les entitats que treballen en temes de fauna i conservació amb qui col·laborem, perquè sense ells no es podrien dur a terme les nostres iniciatives d'educació i sensibilització.

Els nostres beneficiaris són totes aquelles persones que tinguin inquietuds pels animals, i estiguin interessades a aprendre.

Heu elaborat el Pla Estratègic?

Amb els pocs recursos i temps que tenim intentem fer el millor que podem. Volem fer-ho molt bé i per això intentem funcionar de la millora manera possible, però la manca de diners i recursos ens fa anar a poc a poc. Hem aconseguit preparar el Pla Estratègic i també el Plà de Comunicació, i ara estem fent formacions internes, gràcies a la plataforma del viver de formació del Departament de Benestar i Família. Cada any alguna persona de l'equip participa en les formacions de l'Escola d'Estiu del Voluntariat, i en un futur també volem participar en les de Torre Jussana.

Quins projectes desenvolupeu i com els gestioneu?

De vegades sorgeixen per inquietuds personals d'algú de nosaltres, i altres vegades per sinèrgies amb altres entitats.

Plantegem reunions i ho decidim conjuntament, quin projecte tirar endavant, com i qui se n'ocuparà. Per exemple, el projecte "Jo també visc al Mediterrani", va sorgir de les col·laboracions amb Submon. Ara començarem un cicle sobre cavalls, impulsat per la inquietud d'una persona del grup.

I com us organitzeu per la gestió administrativa i econòmica?

Aquesta és realment la part més feixuga, que se'ns menja molt de temps. Volem portar la gestió interna correctament i ens manquen coneixements d'aquests temes. En diverses ocasions hem demanat ajuda al CRAJ i als serveis de Torre Jussana. Ara ens està ajudant un amic. És la tasca menys agradable de l'entitat per als qui hi som ara, però has de passar-hi per poder fer projectes i activitats. Ens agradaria trobar un voluntari o voluntària que en sapiguès i li agradessin aquests aspectes.

I la comunicació?

Tenim molt clar que podem tenir bons projectes i activitats, però si no els sabem comunicar, no arriben enlloc. Per això li donem molta importància. Tots estem implicats, tant en la web, com en fer difusió a les xarxes socials, facebook, twitter i instagram, i en informar a webs especialitzades.

Quins han estat els moments més difícils?

Quan veiem que no tenim temps perquè se'ns ajunten activitats. Per exemple aquest any el Bioblitz i la Fira de la Terra els tenim el mateix cap de setmana. Per a entitats petites com nosaltres suposa un esforç. I ens provoca la sensació de no arribar, barrejada amb el desig de fer més projectes i fer-los amb qualitat.

I els moments més bonics?

Quan ve una "latitud" a dir-nos que gràcies a una activitat realitzada amb nosaltres, se l'hi ha obert un nou món, i s'ha pogut implicat en projectes de fauna, voluntariat, o fins i tot ha aconseguit una feina o col·laboracions.

També he de dir que vivim cada nou projecte amb molta il·lusió, cada nou pas és una alegria.

Afegeix un comentari nou