Àmbit de la notícia
Ambiental

Irene Duch: “Apostem per activitats interactives i dinàmiques que transmeten respecte per la natura”

Entitat redactora
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a
Judit Meix
  • Irene Duch és la gestora de l'Aula Natura Can Palós.
    Irene Duch és la gestora de l’Aula Natura Can Palós. Font: Màrius Intente
  • Can Palós, a més de ser una Aula Natura, funciona com a Centre Escolta.
    Aquest curs han iniciat un nou projecte de servei comunitari amb centres escolars del municipi de Sant Boi de Llobregat. Font: Fundació Escoltes i Guies

Irene Duch és la gestora de l’Aula Natura Can Palós, un equipament municipal gestionat per la Fundació Escoltes i Guies i Minyons Escoltes i Guies de Catalunya.

A la Vall del Llor, zona muntanyosa prop del nucli urbà de Sant Boi de Llobregat, hi ha una masia que setmana rere setmana acull grups d’infants i joves per a fer tallers i activitats de servei a la natura. Es tracta de l'Aula Natura Can Palós, una edificació construïda entre els segles XVII i XVIII que compta amb una plantació recuperada de vinyes, i que es troba envoltada de boscos de pi blanc, alzinars mediterranis i arbres fruiters.

És un equipament municipal gestionat per les entitats Fundació Escoltes i Guies i Minyons Escoltes i Guies de Catalunya amb l’objectiu de promoure valors com la vivencialitat, la participació, el compromís i la sostenibilitat. Posen a l’abast de la ciutadania, entitats d’educació en el lleure, escoles i instituts el coneixement de l’agricultura de muntanya, el bosc mediterrani i la descoberta del territori

Aquest curs han iniciat un nou projecte de servei comunitari amb centres escolars del municipi de Sant Boi de Llobregat. Ho explica per a Xarxanet Irene Duch, gestora de l’Aula Natura.

Can Palós és una Aula Natura. Què vol dir això exactament?

Entenem l’Aula Natura com un espai destinat a l’aprenentatge, però on aquest té lloc a l’aire lliure i en un entorn natural. El nom fa referència a la intenció de, figurativament, agafar una aula d’una escola o institut i traslladar-la al medi natural. En una aula de natura no hi ha quatre parets ni portes, no ens calen ni taules ni cadires ni llibres, sinó que aprenem a conèixer i respectar la natura a partir dels elements de la mateixa natura. Aquest és el model d’ensenyament que fem servir a Can Palós. 

Com va sorgir la idea d'iniciar aquest projecte de servei comunitari amb les escoles de Sant Boi de Llobregat?

A Can Palós ja s’havien fet alguns projectes de servei comunitari amb instituts i grups escoltes, però només de manera puntual (un dia o un cap de setmana). Quan el Col·legi Sant Josep de Sant Boi de Llobregat es va mostrar interessat a signar un conveni de col·laboració amb nosaltres, vam veure l’oportunitat per poder iniciar projectes de servei comunitari de més llarg termini.

L’alumnat de tercer i quart d’ESO de Catalunya ha de realitzar obligatòriament un seguit d’hores de servei a la comunitat i les mestres del Col·legi Sant Josep volien oferir al seu alumnat la possibilitat comprometre’s amb projectes de tipus ambiental. Tant les mestres com l’alumnat van mostrar-se molt receptius a les nostres propostes de projectes, i ja en tenim dos en marxa amb dos grups de joves diferents.

"Volem que l’alumnat participant gaudeixi de l’experiència i entengui que el servei a la comunitat pot ser entretingut i satisfactori".

Quins són els objectius principals que espereu assolir amb aquesta iniciativa?

D’una banda, volem que l’alumnat participant gaudeixi de l’experiència i entengui que el servei a la comunitat pot ser entretingut i satisfactori. També volem que, a través de la seva implicació en projectes en el medi natural i agrari, reconeguin el valor de la natura i del civisme. Finalment, pretenem donar-nos a conèixer entre els instituts de la zona a través de les nostres ofertes de servei comunitari. La nostra vocació és ser l’aula de natura de referència per Sant Boi i per tot el Baix Llobregat, i això implica vincular-nos amb més col·legis i instituts. 

En què consisteix el servei comunitari que es fa a Can Palós?

El primer projecte és el condicionament i el manteniment dels geoamagatalls que gestionem des de Can Palós. Els geoamagatalls, en anglès ‘geocachings’, són contenidors (o tresors) que s’amaguen a l’aire lliure i que les persones participants busquen amb l’ajuda de qualsevol dispositiu GPS. Les coordenades dels geoamagatalls estan disponibles a la web o aplicació Geocaching. Els nostres geoamagatalls, a més de pertànyer al joc oficial, formen part d’una cursa d’orientació per a alumnes d’ESO i batxillerat. 

L’altre projecte és atendre l’hort d’aromàtiques de les instal·lacions de Can Palós. L’hort és un element important de moltes de les activitats que realitzem, però ha sofert bastant a causa de la sequera i les restriccions d’aigua. Per això necessitem un cop de mà amb les següents tasques: arrencar males herbes, adobar la terra, refer els murs de pedra seca, plantar nous plançons, refer cartells informatius, i eventualment instal·lar un sistema de reg automatitzat. 

Quines altres activitats organitzeu?

En el nostre plantejament com a Aula Natura, organitzem activitats escolars per tots els cursos d’Educació Infantil, Primària i Secundària, i també Batxillerat i Cicles Formatius. Totes les nostres activitats estan destinades a apropar l’alumnat al medi natural, forestal i agrícola.

Apostem per activitats interactives i dinàmiques que estimulen la curiositat, la cooperativitat i l’autonomia i que transmeten respecte per la natura. Actualment, el nostre catàleg compta amb una dotzena d’activitats diferents. Com que som un equipament municipal, l’ajuntament de Sant Boi subvenciona totes les activitats per les escoles que ens visiten des d’aquesta ciutat. 

Quines són les més populars?

Per exemple, ‘Descobrim l’agricultura de muntanya’, on els alumnes es familiaritzen amb els arbres fruiters locals i utilitzen els seus fruits en receptes senzilles (crema de garrofa, most de raïm, barretes energètiques...). ‘Al bosc amb els cinc sentits’ proposa diferents jocs per conèixer el bosc fent servir no només la vista, sinó també l’oïda, l’olfacte, el tacte i el gust.

També ens demanen sovint curses d’orientació; pels més grans, han de trobar una sèrie de geoamagatalls ocultats per tota la vall del Llor mitjançant aparells GPS, pels més petits, amaguem diverses fites als terrenys de Can Palós a trobar amb l’ajuda de pistes i una brúixola.  A més, organitzem colònies escolars per grups petits, i cada estiu acollim un camp de treball per a joves de la Direcció General de Joventut.

"Can Palós, a més de ser una Aula Natura, funciona com a Centre Escolta".

A més d'escoles, col·laboreu amb altres entitats?

Sí, Can Palós, a més de ser una Aula Natura, funciona com a Centre Escolta. Els caps de setmana la masia de Can Palós es converteix en un allotjament destinat a agrupaments escoltes i altres entitats de lleure educatiu. Hem acollit escoltes de Catalunya i internacionals, associacions d’estudiants, grups excursionistes, esplais, corals i orquestres infantils i juvenils, i grups de fe. És una casa que agrada perquè està situada a l’espai natural Montbaig-Montpedrós i envoltada per pinedes i vinyes, però al mateix temps és accessible amb transport públic.

El preu per estada és bastant econòmic, i oferim descomptes pels grups escoltes. De fet, pràcticament tots els caps de setmana de l’any tenim la casa plena. D’altres caps de setmana, Can Palós allotja cursos i trobades organitzades per l’Escola de Formació de Minyons Escoltes i Guies de Catalunya. 

Quins beneficis esperen que aporti aquest projecte a la comunitat local?

Els nostres projectes de servei comunitari enriquiran l’experiència de les escoles i les entitats que ens visiten setmanalment, i al mateix temps, de les persones que fan ús del medi que envolta Can Palós. Paral·lelament, serem un recurs per als instituts de Sant Boi que busquen propostes de servei comunitari amb un fort vessant ambiental. 

I per a Can Palós en general, hi ha altres iniciatives futures que tingueu entre mans?

Tenim moltes ganes de posar en marxa més projectes de servei comunitari amb altres instituts. La nostra oferta de projectes inclou, entre d’altres, neteja i enriquiment de la nostra bassa artificial (un reducte per animals i plantes que necessiten aigua i humitat), construcció i manteniment de caixes niu per aus i ratpenats, i creació i adaptació d’activitats educatives. Una altra iniciativa, quan disposem de finançament suficient, és convertir la masia de Can Palós en un edifici encara més sostenible i ecològic.

De moment, disposem de calefacció geotèrmica (a partir de la calor del sòl) i d’una depuradora biològica per les aigües residuals. El següent pas és instal·lar panells fotovoltaics a la teulada per proveir la casa d’electricitat i col·lectors d’aigües pluvials per regar l’hort i els fruiters i reomplir la bassa. Aquestes reformes, un cop implementades, seran l’eix vertebrador d’una nova activitat escolar sobre sostenibilitat i autoconsum energètics.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari