Irene Gisbert: “Volem que es deixi de construir a la Costa Brava perquè hem superat la capacitat de càrrega”
Comparteix
Parlem amb la presidenta de SOS Costa Brava, una de les entitats pioneres pel salvament d'aquest espai massificat i arrasat per un tsunami urbanístic i d’infraestructures.
Fa anys que la massificació urbanística de la Costa Brava és una realitat que causa molta controvèrsia a Catalunya. Mentre que associacions ecologistes es queixen de les construccions de nous edificis i segones residències que destrueixen el paisatge i la natura, promotors i empresaris defensen que són necessàries per acollir el turisme. Els ajuntaments, per la seva part, argumenten que no poden fer res per aturar molts dels projectes. En aquest context, apareix SOS Costa Brava.
La Irene Gisbert és la presidenta de SOS Costa Brava, una associació sense ànim de lucre amb més de 25 entitats adherides. Conversem amb ella per conèixer millor l’associació i els projectes més importants per a la preservació de la Costa Brava.
Com va néixer SOS Costa Brava?
El 2008, arran de la crisi econòmica, la Costa Brava es va aturar i van deixar de venir grues, moltes obres es van parar en sec i la zona va tornar a ser molt tranquil·la. En aquest escenari, els moviments ecologistes que hi havia es van desconnectar.
Ara bé, arriba el 2018 i hi ha un canvi. El problema més greu ja no és només que la gent construeix segones residències, sinó que venen grups internacionals i d'especulació, que s’adonen que aquest és un indret superpotent. Van començar a invertir massivament per tota la costa i, en aquell moment, totes les entitats van començar a reactivar-se. Van parlar entre elles i el 4 d'agost del 2018 vam fer el pas de decidir crear una plataforma –que no és SOS Costa Brava– on es van incorporar totes les entitats per lluitar contra l’especulació urbanística, sobretot.
Llavors, com sorgeix l'entitat?
Un cop la plataforma estava constituïda, vam demanar a la Generalitat que fes unes moratòries per aturar totes les construccions que hi havia. En primera instància, ens van dir que exageràvem, però quan s'ho van mirar no només en van fer una, sinó que van fer dues moratòries. La primera, als primers 500 metres de tota la Costa Brava i la segona, a llocs molt concrets i importants. A partir d'aquí, es crea el Pla director urbanístic de revisió dels sòls no sostenibles, que el que fa és desclassificar.
En quin sentit?
Hi havia molt terreny classificat com a sòl urbà o urbanitzable que realment era bosc. El Pla director intenta harmonitzar i prohibir la construcció en determinades zones. Gràcies a això, vam aconseguir que no es construïssin 15.000 habitatges. El Pla és molt potent i ha tingut molt èxit, tot i que a nosaltres ens agradaria que es poguessin desclassificar més zones.
En aquell moment, ens vam adonar que en ser una plataforma teníem poca capacitat per anar al jutjat i per tenir incidència. Fa tres anys vam decidir crear una federació d'associacions ecologistes de la Costa Brava, i així va néixer SOS Costa Brava.
En quines problemàtiques us heu centrat com associació?
Ens hem centrat molt en la part del territori, en l'àmbit de l'urbanisme. És a dir, aturar la construcció massiva, salvar zones amenaçades, intentar protegir les zones de pinedes a primera línia de mar… Però, un problema molt greu és la part del litoral, on hauríem de tenir un 30% de reserves marines i pràcticament no arribem.
Hi ha un descontrol important.
És una vergonya i hi ha un caos absolut. A més, tota la part marítima s'ha de treballar molt. Calen persones que estiguin vigilant i controlant, i s’han d’implementar mesures importants. Cal ordenar tot el tema de l’ús de les barques i vehicles aquàtics perquè hi ha molt descontrol. Hi ha molt per fer encara.
Quina és la vostra missió com a SOS Costa Brava?
Volem aconseguir que es deixi de construir a la Costa Brava perquè hem superat la capacitat de càrrega. També volem que es facin mesures per controlar la part marítima, que es reguli i es creïn zones realment protegides. Finalment, volem que la Xarxa Natura 2000 estigui també protegida, perquè ara mateix no ho està. Volem intentar que tot això acabi complint-se.
"El Pla director urbanístic de revisió dels sòls no sostenibles ha impedit la construcció de 15.000 habitatges".
Sou l’entitat més important de la Costa Brava. Com ho heu aconseguit?
SOS Costa Brava ha tingut molt d'impacte perquè portem els casos als tribunals. Fem denúncies i al·legacions, i intentem portar-ho a l’àmbit jurídic. Evidentment, també intentem fer canviar l'opinió de la ciutadania, intentant explicar què està passant a través de fer pedagogia i de mobilitzacions. Intentem incidir de totes les maneres possibles i això està funcionant força bé.
Què teniu a la llista de coses per fer?
Per a nosaltres hi ha una cosa molt important: la creació del Conservatori del Litoral. Aquest conservatori ja existeix a França des de fa anys i vam aconseguir fer tres jornades on va venir el govern francès a explicar a la Generalitat com funciona. El conservatori és un organisme públic que té com a finalitat adquirir terrenys del litoral amenaçats per la urbanització, per protegir-los, restaurar-los i conservar-los. Vam aconseguir que el Parlament de Catalunya aprovés que s'havia de fer la llei.
En quin estat està?
L’avantprojecte de llei està escrit, però no s'ha portat al Parlament. Així i tot, continuarem treballant perquè realment només es pot aconseguir al Parlament. És molt important aconseguir el Conservatori del Litoral, no només per nosaltres com a entitat, sinó sobretot pel medi ambient. Seria un gran pas. Jo sempre dic que nosaltres som natura i si la destruïm, ens estem destruint a nosaltres mateixes.
De cara a aquest estiu, quins són els projectes que teniu a punt?
Aquest estiu tenim un projecte molt pedagògic. És una campanya de comunicació que farem municipi a municipi, on intentem explicar que construir allà on no toca és destruir la natura. Es diu 'Construir és Destruir'. Tenim detectades vuitanta pinedes a primera línia de mar que desapareixeran, perquè no estan protegides. Farem campanyes que causin el màxim d’impacte possible durant tota la temporada d’estiu per així sensibilitzar a la població.
Afegeix un nou comentari