Jeremie Fosse: "Les entitats ambientals estem infrafinançades"

Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya
Autor/a: 
Anna Parisi
Jeremie Fosse, president d’EcoUnion. Font: Eco Union
Jeremie Fosse, president d’eco-union.

Jeremie Fosse: "Les entitats ambientals estem infrafinançades"

Autor/a: 
Anna Parisi
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya

Resum: 

Parlem amb Jeremie Fosse, president d'eco-union, entitat que treballa per la transició cap a models de desenvolupament sostenible.

Jeremie Fosse va néixer a París, on va estudiar enginyeria industrial. Després d’un període treballant per empreses elèctriques i de telecomunicacions a Barcelona, va crear amb un grup de col·laboradors i col·laboradores l’entitat eco-union, centrada en un principi a fer estudis d’energia i mobilitat.

Com va néixer eco-union?

Era el 2005 quan un grup d’amics que teníem inquietuds per millorar la qualitat de vida a Ciutat Vella vam crear eco-union. Vam començar a treballar amb ong locals a Santa Catalina per fer tasques de sensibilització, amb escoles i entitats del barri. Féiem tallers d’educació ambiental, d’estalvi energètic, de construcció de forns solars. El 2012 vam fer un canvi de model, vam passar a fer lobby i afrontar temàtiques més complexes. Vam passar de l'àmbit local a l'àmbit ciutat fins a ocupar-nos ara de temes a escala euromediterrànea. Ara estem en un moment en que creiem que hem de fer un tercer salt, consolidar l’entitat i, sobretot, trobar sinergies amb altres entitats afins a nosaltres.

Quina és la missió de l'entitat?

La missió d’EcoUnion és defensar la transició cap a models de desenvolupament sostenible de la regió euro-mediterrània a través de la vinculació de l’economia i l’ecologia. Vam passar del món local, a l’àmbit ciutat fins al context regional euromediterrani.

Quina és la realitat que tenim a Catalunya?

Com a entitat hem viscut en paral·lel a l'evolució de Barcelona i Catalunya. Creiem que hi ha consciència, i capacitat tècnica i política d'implementar polítiques ambientals. Hem treballat amb diversos ajuntaments, des d'Hereu a Tries i a Colau i veiem que s'ha construït una continuïtat.
A l'àmbit Catalunya, cada conselleria té la seva política, limitada a la seva responsabilitat, i a més les accions resulten molt dependents del conseller/a de torn. Per això tot i haver-hi interès per la sostenibilitat no veig tanta capacitat tècnica ni econòmica, hi ha visió però falta molt per una bona implementació.

A quines dificultats heu de fer front?

Les entitats fem moltes coses amb pocs diners, i hi ha problemes de finançament: això és una dificultat comuna perquè hi ha poc suport a les entitats ambientals, poques subvencions, complicades de gestionar... Les entitats ambientals podríem fer moltes més coses amb una mica més de pressupost. Veiem que un cop passada la crisi aquest tema no se soluciona, i per això amb l'Obrador del Tercer Sector Ambiental denunciem que les entitats ambientals estem infrafinançades en comparació a altres àmbits. No es pot tenir el discurs de la sostenibilitat i no donar suport a les entitats ambientals.


Quins projectes porteu a terme?

Actualment estem treballant amb el projecte PROSEU (Prosumers for the energy transition), sobre auto producció energètica, en el marc d'un projecte Horizon 2020 al que participem amb diverses entitats europees. Col·laborem amb Som energia, i fem l'anàlisi de la regulació de la política pública per millorar la implementació de plaques solar... L'objectiu és millorar la gestió de les polítiques públiques per promoure la capacitat d'autogestió de l'energia. És un projecte que uneix tecnologia, sociologia i economia.
També tenim el projecte Blue Tourism, per aportar sostenibilitat al sector turístic. Treballem amb proveïdors del sector per integrar criteris de sostenibilitat a les compres, i incidir en els mateixos turistes. Actuem a l'àmbit de la ciutat i com a escala regional, perquè afrontem l'impacte del turisme coster i nàutic sobre la biodiversitat marina, per exemple sobre la posidònia. Fem projectes puntuals com anàlisi de polítiques d'economia sostenible amb agències diverses, locals i internacionals.
Tenim la visió d'obrir els nostres projectes, i per això fem els Eco Forum. Són una ocasió d'intercanviar bones pràctiques i capacitar les persones assistents, siguin estudiants, tècnics, polítics. En fem 2 o 3 cada any, sobre temàtiques concretes relacionades amb algun dels projectes que estem treballant: Blue Eco Fòrum relacionat amb el mar, Tourism Eco Forum amb el turisme, Mobility Eco Forum o Climate Eco Forum.

Quin paper juga el voluntariat en la vostra entitat?

Quan vam començar tots érem voluntaris i teníem capacitat d'atreure i acollir persones, en especial estudiants amb interès a desenvolupar competències. Després quan vam començar a professionalitzar l'equip el voluntariat va passar a un segon terme. Ara tenim voluntaris i voluntàries quan hi ha esdeveniments en situacions concretes .


Quin és el perfil de les persones voluntàries?

La majoria són estudiants de màster o persones interessades en els temes que tractem. Com que treballem en diversos idiomes també és habitual que hi hagi estudiants d'altres països.

Quin són els vostres reptes de futur?

El nostre repte és consolidar-nos, i aconseguir tenir independència econòmica. Volem créixer en el sentit polític, és a dir per tenir més capacitat d'incidència, de fer pressió a governs i empreses, i ajudar les entitats ambientals, a tenir una veu de primer nivell.

Quin ha estat un moment feliç per a l'entitat?

Estic molt content del fet que hi ha continuïtat de les persones sòcies fundadores. També va ser important el moment en el qual ens vam professionalitzar. Ara estem contents de fer feina per consolidar el sector ambiental, i de treballar conjuntament amb les entitats ambientals barcelonines. Treballar de forma col·laborativa fa sorgir idees creatives i ens permet impactar com a col·lectiu. Als Ecoforums ens ho passem molt bé, també perquè convidem persones d'àmbits molt diferents, des d'associacions ecologistes a empreses capitalistes a agències estatals: són perfils molt diferents i veiem que funciona, i es genera un diàleg molt bo, fa que avancem tots junts. El model de diàleg multi actors es consolida i fa que avanci una mica el camí de la sostenibilitat, i per això volem replicar-ho.

Afegeix un comentari nou