Àmbit de la notícia
Ambiental

Joan Trenchs: “Si tothom pot gaudir del bosc, cuidar-lo ha de ser una responsabilitat compartida”

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Ivan Caparròs
  • El Joan Trenchs és un dels patrons de la Fundació Patrimoni Natural.
    El Joan Trenchs és un dels patrons de la Fundació Patrimoni Natural. Font: FDA
  • La Fundació Patrimoni Natural és una iniciativa que treballa per millorar la preservació i la gestió de l’entorn natural del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac.
    La Fundació Patrimoni Natural és una iniciativa que treballa per millorar la preservació i la gestió de l’entorn natural del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac. Font: Núria Serra. Font: Núria Serra
  • L'FDA va néixer arran de la voluntat d'un grup de ciutadans privats de donar suport a l'ADF i els Bombers de Matadepera.
    L'FDA va néixer arran de la voluntat d'un grup de ciutadans privats de donar suport a l'ADF i els Bombers de Matadepera. Font: FDA. Font: FDA

La Fundació Patrimoni Natural és una iniciativa que treballa per millorar la preservació i la gestió de l’entorn forestal del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac. 

Gairebé el 40% de la superfície de Catalunya està coberta per boscos. Viure-hi a prop, en un entorn natural, et pot fer veure el bosc amb uns altres ulls. Joan Trenchs, un dels patrons de la Fundació Patrimoni Natural, és enginyer de professió, però fa anys que col·labora com a voluntari amb l'Agrupació de Defensa Forestal (ADF) de Matadepera, de la que actualment n'és tresorer. També és president de la Federació d'ADF del Vallès Occidental i secretari del Secretariat de l'ADF de Catalunya.

En quin estat es troben els boscos actualment?

La massa forestal a Catalunya no para de créixer i, en general, cada cop es troba més abandonada. Tot i que hi ha moltes hectàrees de bosc de propietat i gestió pública, el 70% del bosc de Catalunya és de propietat privada. Els treballs de gestió forestal s'han de fer arreu. Actualment, treballar al bosc ja no és rendible. Els propietaris fan molta feina, però no arriben a tot. Igual que els cossos d’emergència. Hem de cuidar el bosc entre tots, perquè si no ens trobarem amb un problema que ens afecta a tots.

I aquí és on entra el paper de la fundació?

Les agrupacions de defensa forestal són entitats amb voluntaris que, tot i els esforços i la gran feina que fan, tampoc poden arribar a tot. Amb la nostra contribució, actualment, ja es poden gestionar més hectàrees. Cal tenir en compte que el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac només és propietat de la Diputació de Barcelona des de la cota 700 metres en amunt, més o menys, però la cota 700 en avall, és pràcticament tota privada. Al cap i a la fi, quan hi passegem, ho fem per boscos que tenen un propietari que ens permet accedir-hi.

És important tenir clar que, tot i la propietat, el bosc el pot gaudir tothom

Sí, el bosc és un entorn on tothom pot anar a passejar i a gaudir-ne. Tots en som o en podem ser usuaris. Per tant, per poder-ne gaudir en les millors condicions, tots hem de col·laborar en el seu manteniment. Si no cuidem els boscos, quan vingui un gran incendi, ens quedarem sense. Per aquest motiu, des de la fundació, a part de fomentar que els propietaris siguin conscients que han de dur a terme les feines de manteniment, volem ajudar-los a arribar on no poden. 

Com i quan neix la fundació?

Va néixer arran de la voluntat d'un grup de ciutadans privats de donar suport a l'ADF i els Bombers de Matadepera, que són els cossos que tenen cura de l’entorn natural del municipi. Aquests privats es van convertir en els patrons fundadors de la fundació. La idea era importar un model que havien vist en altres països en el qual la societat civil participa amb donacions per millorar l'equipament i l'estat dels cossos d'emergència dels municipis amb massa forestal. 

Per fer-ho, l’any 2018 se li va donar un format legal adaptat a la normativa local perquè més gent s'hi pogués sumar. Així, és una iniciativa per ajudar a preservar l’entorn natural, un objectiu que beneficia tota la població.

"Avui, treballar al bosc ja no és rendible; els propietaris fan molta feina, però no arriben a tot".

Com descriuries la vostra tasca?

La nostra tasca és donar suport a totes aquelles entitats públiques o privades que es dediquen a contribuir a la conservació del nostre patrimoni natural. Un dels nostres reptes principals gira entorn del risc d'incendis. Volem ajudar que aquestes entitats estiguin més ben equipades, que puguin dur a terme més treballs forestals o que puguin fer diferents actuacions que permetin millorar la protecció del nostre entorn. 

Entre altres coses, hem proporcionat un nou camió per als Bombers de Matadepera, un robot desbrossador per fer tasques de neteja al bosc i càmeres de vigilància. També és important la pedagogia a les escoles perquè els infants, ja des de ben petits, estiguin al cas de la problemàtica i la facin arribar a les llars. 

Com es poden minimitzar els riscos i els efectes d’un incendi forestal?

Els cossos d'emergència han de comptar amb les millors eines i recursos per treballar davant una emergència. D'altra banda, s’ha de fer una feina important de prevenció. Per aconseguir que el territori estigui més ben preparat davant d’un incendi, s'han de fer treballs de gestió forestal, donar suport als treballs agrícoles i al sector primari de la zona, que contribueixen a mantenir el bosc més net. 

Per fomentar tot això, també és important conscienciar la població perquè cadascú prengui les mesures que li corresponen, tant en èpoques de risc com en èpoques de no risc. La gent que viu al territori ha de mantenir les parcel·les netes i evitar activitats irresponsables en els mesos d’alerta.

Col·laboreu amb els altres municipis que també toquen el Parc?

Vam néixer a Matadepera i, mentre creixem, ens anem obrint a més municipis. Hem signat un conveni amb l'Ajuntament de Viladecavalls, per exemple. També tenim convenis amb altres ajuntaments per muntar una xarxa de càmeres de vigilància d'incendis a diferents municipis del Parc Natural i, en general, del Vallès Occidental. Això ens ha portat a col·laborar pràcticament amb tots els ajuntaments de la comarca. 

Tenim càmeres a Sant Llorenç Savall, a Castellar del Vallès, a Talamanca, a Granera, a Gallifa, a Sabadell, a Terrassa, a Montcada, a Castellbisbal, a Sant Cugat i, pròximament, a Mura i també a Palau de Plegamans. La fundació ha aportat el material i els ajuntaments proporcionen la connexió a internet i al corrent elèctric per fer funcionar les càmeres. Els voluntaris de l'ADF de la comarca s’han encarregat de fer el muntatge.

Us preocupa també la fauna de l’entorn?

Ens preocupa, tot que no hi hem entrat directament, de moment, perquè encara som una fundació petita en creixement. Les activitats que promovem repercuteixen directament a favor de la fauna. Els treballs forestals generen diferents espais a dins dels boscos que ajuden a mantenir camps de conreu actius. Aquests espais són positius per a diferents animals i contribueixen a l’augment de la biodiversitat. Les actuacions en prevenció d'incendis també afecten favorablement la fauna del nostre entorn.

Hi ha algun projecte relacionat amb la vinya?

És un dels projectes que tenim sobre la taula. Hem intentat buscar finançament i algunes subvencions destinades a aquest propòsit, però de moment encara no l'hem pogut arrencar. Ens interessa fer una feina de recuperació d’espais que havien sigut vinyes, que forma part d’un tema de patrimoni, també arquitectònic, amb murs i barraques de pedra seca que ara mateix es troben en zones de bosc abandonat. Hem fet un petit avantprojecte en aquest sentit, per recuperar una zona de vinyes que podria convertir-se en un espai d'educació ambiental per a les escoles. 

Quantes persones hi ha involucrades directament en el projecte?

La fundació està participada bàsicament per entitats, més que per persones. En aquest moment, de la fundació en formen part l'Associació de Bombers Voluntaris de Matadepera, l'ADF de Matadepera, l'Ajuntament de Matadepera, alguns patrons privats i després privats que fan donacions i ens ajuden amb l'activitat i amb el finançament. Si parlem de persones, la feina de la fundació la desenvolupen sobretot els voluntaris de Bombers i l'ADF de Matadepera.

Com us financeu?

Actualment, el 70% o 80% del finançament és privat. Mirant el global de la història de la fundació, potser una mica més i tot. A mesura que ens anem donant a conèixer, anem demanant diferents ajuts per poder complementar les aportacions privades. Hi ha ajuts públics destinats a la feina que impulsem i que ens anirien molt bé per intentar engegar projectes més grans.

Avui, a part dels socis particulars, estem intentant arribar a empreses, aconseguir que també siguin conscients de la importància del projecte. Les compres més grans que hem fet fins ara, el camió i el robot, van sortir de donatius interns. El camió va ser una donació dels patrons fundadors amb una aportació de l'Ajuntament de Matadepera, que ens ha donat suport des del principi. Les empreses que han entrat els últims mesos han ajudat a poder aconseguir les càmeres i a reforçar les feines de treball forestal. Com deia, som una entitat jove amb molta feina per fer, però satisfets del que hem assolit fins ara.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari