La 6a Edició de l'Ultra Clean Marathon amplia la participació amb la caminada de plogging de 36 km

Xarxa per a la conservació de la Natura
Autor/a: 
Anna Parisi
La participació en la cursa per la natura és en equip, que pot ser de 2 a 12 persones Font: Ultra Clean Marathon
La participació en la cursa per la natura és en equip, que pot ser de 2 a 12 persones Font: Ultra Clean Marathon
Cartell de la Ultra Clean Marathon 2024 que se celebrara el 16 de març a Osona Font: Ultra Clean Marathon
Cartell de la Ultra Clean Marathon 2024 que se celebrara el 16 de març a Osona Font: Ultra Clean Marathon
El plogging és un  dels trets definitoris de l'Ultra Clean Marathon Font: Ultra Clean Marathon
El plogging és un dels trets definitoris de l'Ultra Clean Marathon Font: Ultra Clean Marathon

La 6a Edició de l'Ultra Clean Marathon amplia la participació amb la caminada de plogging de 36 km

Autor/a: 
Anna Parisi
Xarxa per a la conservació de la Natura

Resum: 

La cursa per la Natura torna a Osona el 16 de març. És una cursa solidària, original, sostenible, que permet gaudir de l'esport mentre s'ajuda la natura. Enguany es pot optar entre la cursa o la marxa.

El 16 de març torna l'Ultra Clean Marathon, experiència única a Catalunya que abraça la sostenibilitat, la solidaritat, l'esport i la passió per la natura. La sisena edició de la cursa de referència de plogging a Catalunya, organitzada per la Xarxa per a la Conservació de la Natura (XCN) i l'Agència de Residus de Catalunya (ARC), es correrà a la comarca d'Osona, amb el mateix recorregut de l'any passat.

La cursa, apadrinada per l'aventurer i divulgador de la sostenibilitat Albert Bosch, travessarà pels paisatges de la plana, el massís de les Guilleries, Sau o els paratges que voregen el riu Ter, amb sortida i arribada a Vic. L'Ultra Clean Marathon aposta per transformar la passió esportiva en acció concreta per a la conservació de l'entorn mitjançant donatius a entitats ambientals

Corre, camina i col·labora amb la natura

Aquesta ultra trail solidària és un repte esportiu en format d'ultra trail de 60 km. Les persones corredores trobaran cada 10 km un punt de control, on no només es controlarà el temps: també els kg de brossa que hagin anat trobant, i recollint, al llarg del camí. Això és el que s'anomena fer "plogging", que en català podem traduir com correcollir. Però l'Ultra Clean Marathon és, en realitat, una cursa ben accessible, que fa una crida a les persones amants de l'activitat física a l'aire lliure, de l'esport en companyia, i mogudes pel desig d'actuar per la natura.

En aquesta edició es presenta una novetat que ampliarà l'accessibilitat de la cursa: la versió a peu de 36 km per tal d'obrir l'esdeveniment a les persones que volen donar suport al manteniment del medi ambient, però que no estan en condicions físiques de córrer un bon nombre de quilòmetres.

Tant caminants com corredors poden triar el circuit curt de 36 km, en equips de 2 a 6 integrants, i els més preparats poden competir en el circuit de 60 km de l'ultratrail, en equips de 2 a 12 persones i fent relleus cada 10 km. La condició imprescindible és fer-ho mentre recullen els residus abandonats als espais naturals que van trobant al seu pas (plogging).

Un rànquing de donacions per incentivar la participació solidària

El lema "La cursa sostenible i solidària amb la natura", fa referència a la solidaritat vers la natura. Cada equip corre, de fet, per donar suport a un projecte de conservació de la natura dut a terme per una entitat ambiental a Catalunya. Una altra novetat d'aquesta edició és que hi haurà un rànquing de donacions per incentivar la participació solidària i la conscienciació ambiental dels equips participants. Els equips que recaptin més diners per a la seva entitat ambiental en seran els guanyadors.

Per participar en el circuit curt els equips han de donar un mínim de 300 € a una de les entitats ambientals que treballen a Catalunya publicades al web Donant Ambiental, i el mateix per als participants en el circuit llarg, però en aquest cas la quantitat mínima és de 600€.

Esdeveniment esportiu sostenible

L'Ultra Clean Marathon s'organitza de forma sostenible i vol representar un model de gestió per a altres esdeveniments esportius que aspirin a ser alhora solidaris i sostenibles. S'aplica un pla de gestió ambiental seguint la 'Guia de bones pràctiques en l'organització i celebració de curses i marxes per muntanya' de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona, com ara l'absència de cintes de senyalització en tot el recorregut (es segueix el recorregut a través de GPS), l'ús de garrafes d'aigua, gots reutilitzables i aliments ecològics en els punts d'avituallament i els dorsals en teixit reciclat.

En la passada edició, 27 equips i 210 persones corredores van retirar de la natura 636 kg de residus i es van recaptar 12.650 € per a 18 entitats ambientals de Catalunya.

Afegeix un comentari nou