Àmbit de la notícia
Ambiental

La borrasca Gloria deixa el Delta de l’Ebre en situació d'emergència

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Alba Marino
  • L’aigua del mar s’ha endinsat 3 quilòmetres inundant més de 3.000 hectàrees d’arrossars.
    L’aigua del mar s’ha endinsat 3 quilòmetres inundant més de 3.000 hectàrees d’arrossars. Font: CC Font: CC
  • El Delta és una zona humida bàsica per la bona qualitat de vida d’animals i humans
    El Delta és una zona humida bàsica per la bona qualitat de vida d’animals i humans. Font: CC Font: CC
  • Cada any es perden vuit metres de franja litoral per l’augment del mar a causa del canvi climàtic.
    Cada any es perden vuit metres de franja litoral per l’augment del mar a causa del canvi climàtic. Font: CC Font: CC

El canvi climàtic segueix provocant alteracions meteorològiques, com ara les inundacions que han tingut lloc al Delta de l'Ebre, una situació que deixa la zona en perill per falta de sediments i cabal. 

Els efectes del temporal Gloria han estat desvastadors a tot el territori català, sent el litoral mediterrani la zona més afectada. El Delta de l’Ebre podria ser declarat zona catastròfica, tal com demana Lluís Soler, alcalde de Deltebre. L’aigua del mar s’ha endinsat tres quilòmetres, inundant més de 3.000 hectàrees d’arrossars.

El riu Ebre s’ha desbordat a la zona del Garxal, a la desembocadura del Delta. La línia de costa ha desaparegut totalment i la zona més afectada ha estat la platja de la Bassa de l’Arena, que ha quedat engolida pel mar. El braç del Trabucador i l’Illa de Buda han desaparegut també per les inundacions que ha causat el fort vent al mar. 

“El problema real i l'única solució per la pervivència del Delta és que arribin els sediments que teníem abans dels embassaments i que arribi més cabal”, denuncia així la situació la portaveu de la Plataforma per la Defensa del Delta de l'EbreMatilde Font. Des de l'entitat asseguren que la situació ha empitjorat des de la construcció dels embassaments, sobretot dels més grans com el de Mequinensa.

Des de la Comunitat de Regants del Canal de la Dreta de l’Ebre, com a membre de la comunitat i propietari de la zona privada de l'Illa de Buda, Guillem Borés assegura que el problema ja no és que no arribin els sediments, sinó un de més gran: el canvi climàtic.

Els principals afectats pel temporal, però, han estat els propietaris dels camps d’arròs. S’han inundat tres quartes parts dels arrossars de la zona. Per sort ja s’havia recollit la collita però la sal del mar afectarà el següent cultiu que comença a l’abril. "Hi haurà arrossars que no es podran cultivar més”, lamenta Font.

D'altra banda, Soler assegura que el Delta és la zona més humida de tota Europa i està desprotegida. El membre de la Comunitat de Regants del Canal de la Dreta de l’Ebre, demana accions contundents per l’emergència climàtica i polítiques de protecció.  “El Delta és una zona humida bàsica per la bona qualitat de vida d’animals i humans”, també recalca Matilde. 

El Delta de l’Ebre està en retrocés

Cada any es perden vuit metres de franja litoral per l’augment del mar a causa del canvi climàtic. Tot i que aquesta tempesta ha accelerat la problemàtica, "ha estat una tempesta important i segurament hi haurà una regressió i una pèrdua que en condicions habituals hagués trigat molts anys a ser així", assenyala Matilde. "La conseqüència més gran és la pèrdua de biodiversitat", comenta Borés. 

Des de la Plataforma en Defensa del Delta de l’Ebre denuncien la situació actual i asseguren que fa 20 anys que ho avisen però el govern no fa res. Demanen accions immediates per no convertir-se en “els primers refugiats climàtics d’Europa”.

Aquesta setmana es reunirà la Mesa de Consens del Delta per prendre mesures al respecte. El grup de treball espera poder aprovar un pla per frenar el retrocés de Delta dels últims anys amb la construcció d’un passeig marítim d’un metre d’alçada.

 

La borrasca Gloria

El temporal que ha provocat la borrasca Gloria ha afectat a tot el país amb forts vents, pluges i nevades. Ha causat almenys dos morts a Catalunya, a més de desbordaments de rius, destrosses en passeigs marítims, talls de llum o grans pèrdues en l’agricultura.

De moment l’avís per vent ja ha estat cancel·lat però es mantenen actius els de l’estat del mar amb onades de fins a 4 metres i els de neu amb riscs de gruix significatiu al Pirineu.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari