Àmbit de la notícia
Ambiental

La bretxa de gènere, també als carrils bici de Barcelona

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Carlos Faneca
  • La bretxa de gènere disminueix segons el tipus de bicicleta utilitzada.
    La bretxa de gènere disminueix segons el tipus de bicicleta utilitzada. Font: Llicència CC
  • La bicicleta és una alternativa real al trànsit motoritzat.
    La bicicleta és una alternativa real al trànsit motoritzat. Font: CC
  • La mobilitat elèctrica està als nivells, als carrils bici de Barcelona, de les bicicletes mecàniques.
    La mobilitat elèctrica està als nivells, als carrils bici de Barcelona, de les bicicletes mecàniques. Font: Llicència CC

El 36% de les persones usuàries que circulen pels carrils bici de la capital catalana són dones, segons l'anàlisi del Bicicleta Club de Catalunya (BACC), que també mostra la gran presència de la mobilitat elèctrica.

La gran majoria de vegades, tot el que no es mesura no existeix, i davant la manca de dades que hi ha al voltant de l'ús dels carrils bici de Barcelona, des del Bicicleta Club de Catalunya (BACC) van decidir analitzar la mobilitat en bicicleta i patinet a la ciutat de Barcelona. L'objectiu d'aquest estudi, i l'informe extret amb els resultats, és visibilitzar l'ús d'una infraestructura que sovint s'infravalora, motiu pel qual moltes vegades es deixa a la bicicleta fora de la presa de decisions en la mobilitat.

Una de les dades més destacables de l'informe és la bretxa de gènere existent als carrils bici de la ciutat de Barcelona. Segons dades del BACC, el 36% de les persones usuàries d'aquestes infraestructures són dones, mentre el 64% restant són homes. Lola Chaves, membre del BACC, lamenta que encara sigui molt comú que existeixin aquest tipus de bretxes de gènere, a diferents escales en diversos aspectes socials.

"Aquí també és on es pot treballar, totes les organitzacions, per ajudar a reduir aquesta bretxa, arribar al 50/50, o més, i aconseguir que les dones se sentin amb la seguretat de poder anar pel carrer en un vehicle que els permeti moure's amb llibertat i independència", afirma Chaves, que expressa que aquesta hauria de ser una de les premisses per les quals haurien d'anar encaminades les polítiques relacionades amb la mobilitat. "Esperem que aquestes dades motivin a altres dones a reduir aquesta bretxa", manifesta.

Aquesta bretxa canvia segons el tipus de bicicleta utilitzada. Així, segons l'informe del BACC, les bicicletes plegables, tant les elèctriques com les mecàniques, tenen la menor bretxa de gènere. D'altra banda, des del BACC, consideren que, tenint en compte les dades, la bicicleta elèctrica, en comparació amb la mecànica, es demostra l'eina més potent per tractar de reduir la bretxa de gènere de la mobilitat ciclista de Barcelona. "L'estudi assenyala una preferència a aquest tipus de vehicles per part de les dones a l'hora de moure's", explica Chaves.

"Des de sempre la bicicleta ha estat símbol d'empoderament femení, de lluita. És un vehicle que dona molta llibertat", manifesta. "El carril bici és una oportunitat de posar totes les persones en un mateix lloc, moure'ns sosteniblement i amb llibertat en qualsevol context. I treballarem per això", afirma Chaves des del BACC. D'altra banda, les dones, no utilitzen les bicicletes urbanes tant com els homes. "Saber quin tipus de bicicletes usem ens dona peu a continuar investigant per tenir més informació", valora Chaves.

La mobilitat elèctrica, al nivell de la mecànica

Un altre dels resultats que criden més l'atenció és la gran presència de la mobilitat elèctrica als carrils bici de Barcelona. Segons l'estudi, el 50% de la mobilitat és elèctrica, és a dir, bicicletes amb assistència elèctrica i patinets elèctrics, sent majoria aquests últims, mentre que l'altra meitat són usuaris que fan ús de bicicletes mecàniques. "Ens va fer veure el gran pes de la mobilitat elèctrica", explica Chaves, que assenyala la velocitat com una variable més en l'anàlisi de la mobilitat a la ciutat.

En termes generals, la bicicleta continua sent l'eina més utilitzada als carrils bici de Barcelona, amb una quota del 69%. Els patinets elèctrics representen una quota del 30,8%, una xifra que no representa un augment respecte a l'anterior Estudi del Traspàs Modal a la Bicicleta elaborat pel BACC el 2020. D'altra banda, quant al Bicing, hi ha paritat entre les versions mecàniques i elèctriques. És destacable, però que la quota modal de les bicicletes elèctriques sigui del 46% quan el servei públic compta amb 2.000 bicicletes elèctriques per 5.000 mecàniques.

L'anàlisi s'ha realitzat a través de l'observació directa a peu de carrer de les persones usuàries que circulen pels carrils bici de la capital catalana. Aquest recompte segons perfils, es va dur a terme durant els mesos de setembre i octubre de 2021 en nou punts de la ciutat de Barcelona. De mitja, es van comptar més de 13.000 passos en només quatre hores, de 7.45 h a 9.45 h i de 17.45 h a 19.45 h.

 

 

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari