La contaminació de Barcelona supera els nivells marcats per l'OMS

LaviniaNext
Autor/a: 
Alba Marino
El diòxid de carboni supera els límits recomanats per l'OMS. Font: CC
El diòxid de carboni supera els límits recomanats per l'OMS. Font: CC
El 50% de la població de Barcelona viu en zones on se supera el límit de contaminació acústica. Font: CC
El 50% de la població de Barcelona viu en zones on se supera el límit de contaminació acústica. Font: CC
El 95,6% de la petjada de carboni és degut a l'entrada i sortida de turistes. Font: CC
El 95,6% de la petjada de carboni és degut a l'entrada i sortida de turistes. Font: CC

La contaminació de Barcelona supera els nivells marcats per l'OMS

Autor/a: 
Alba Marino
LaviniaNext

Resum: 

Els nivells de contaminació de diòxid de nitrogen han disminuït per segon any consecutiu, però continuen sobrepassant els límits recomanats.

La contaminació atmosfèrica per diòxid de nitrogen s'ha reduït un 11% el 2019 a Barcelona. Malgrat que la xifra és molt positiva perquè marca un mínim històric, supera els màxims legals de l’ordenança municipal i les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut (OMS). En el cas de les partícules PM10, els nivells també han descendit lleugerament i se situen per sota de les obligacions establertes per la legislació municipal, però segueixen sent més altes que les recomanacions de l'OMS.

Segons el coordinador de Contaminació Barcelona, Miquel Ortega, el fet que les xifres tinguin una doble interpretació segons la legislació amb què es mesurin té els dies comptats: “és possible que els valors es revisin en un futur per ajustar-se més a l'OMS”. L'organització vetlla per reduir els valors de la contaminació, que empitjoren la salut dels ciutadans i ciutadanes: “cada dia que passa sense arribar als nivells més baixos és pitjor salut i menys qualitat de vida”.

Totes aquestes dades han quedat paleses a l''Anuari de la contaminació de Barcelona 2019', un document impulsat per l'entitat Contaminació Barcelona, amb el suport de la Fundació ENT. Es tracta d'un estudi pioner amb informació independent que posa l'èmfasi en les tendències contaminants a la capital catalana i marca les fites a assolir aquest 2020.

El temporal de la borrasca Gloria

La contaminació a Barcelona s'ha vist força afectada al gener a causa del temporal. La borrasca Gloria ha causat molts danys per al medi ambient i un d’ells ha estat l’arribada de pols subsahariana. En bufar vent de l’est, el temporal ha impulsat aire del continent africà, que ha provocat núvols de pols i sal marina que han augmentat les partícules nocives a l’ambient.

Tot i això, des de l'entitat impulsora de l'anuari puntualitzen que “a Barcelona els problemes més importants són els estructurals, Gloria només ha canalitzat la pols", denuncia Miquel Ortega.

Els nivells de contaminació per concentració de partícules durant el temporal va ser de més del 80%. La xifra supera amb escreix els valors habituals, que se situen entre el 20% i el 40%. Per això, la Generalitat va haver d'activar a tota Catalunya l’avís per contaminació de partícules la setmana del temporal.

La contaminació acústica

Respecte als nivells de soroll, l’informe afirma que més del 50% de la població viu en llindars per sobre de la recomanació de l'OMS. A més, un 30% viu en zones que superen els màxims fixats per l’ordenança de medi ambient de Barcelona. “Això afecta directament a la salut perquè el nivell de soroll perjudica directament la son”, lamenta Ortega.

Barcelona va fer una revisió dels llindars de soroll a la ciutat el 2018. Des de Contaminació Barcelona esperen que l’Ajuntament no se salti la seva obligació de fer públics els informes que ja haurien d’haver publicat amb els resultats de la revisió del 2019.

El port, l’aeroport i les centrals de Sant Adrià del Besòs

El turisme està en el punt de mira de la petjada de carboni de les ciutats. Un 95,6% dels efectes està associat a l’entrada i sortida de turistes, sobretot els que usen l’avió com a mitjà de transport. Contaminació Barcelona proposa incentivar l’ús d’energies renovables, que resoldrien gran part dels problemes de contaminació.

En el cas de la planta d’incineració de residus de Sant Adrià del Besòs, l'anàlisi incideix en el paper de la ciutadania per trobar solucions. “Per disminuir la contaminació de les centrals es pot fer un millor reciclatge que faria que arribessin menys materials a les plantes d’incineració”, assegura Ortega. S’espera que amb l’eficiència energètica i les energies renovables aquestes instal·lacions no tinguin tanta utilitat.

Exigències a l’administració pública

Durant aquest 2020 les administracions públiques locals i internacionals tenen un paper molt important per al medi ambient. La Zona de Baixes Emissions (ZBE) de Barcelona o la declaració d’Emergència Climàtica són algunes de les iniciatives que ja han començat.

Durant l’any, però, també ha d’iniciar-se el procés d’infracció contra Espanya per la Directiva Espanyola de Soroll o el nou Pla de millora de Qualitat de l’Aire a Catalunya. També el Tribunal de Justícia Europeu emetrà la sentència per l’incompliment de la Directiva Europea de Qualitat de l’Aire a Espanya per haver superat de manera reiterada els nivells màxims de diòxid de nitrogen.

Totes aquestes mesures no seran eficaces si les administracions no fan la seva feina, ja que “no hem d’esperar, hem d’exigir”, afirma contundent Ortega. Assegura que “no hi haurà solució a través de mesures individuals perquè la contaminació és un problema estructural”.

Afegeix un comentari nou